Sakit Gastric Selama 10 Tahun Hilang

Sesetengah orang mengalami masalah gastric yang sangat kronik. Sehinggakan tak mampu nak berdiri, nak duduk pun tak boleh nak duduk betul, nak makan pun tak larat. Sebab rasa sakit yang teramat sangat di bahagian perut, bawa ke ulu hati kita ni.

PENGALAMAN SENDIRI

KakMah sendiri pernah alami gastric yang boleh dikatakan kronik selepas bersalinkan Aisy (anak sulung KakMah). Lepas bersalin, Aisy terkena jangkitan kuman pada matanya menyebabkan mata berair dan bertahi mata yang sangat teruk (disebabkan terjangkit daripada ummi nya sendiri. huhu). Syukur KakMah segera bawa ke hospital. Jika tak, Nauzubillahi minzalik. Tak tahulah apa jadi pada Aisy. Masa tu, Aisy perlu ditahan di wad. Dan KakMah memilih untuk bersama dengan Aisy. Selama lebih kurang seminggu kami ditahan disebabkan Aisy perlu diberi antibiotic selama 4 hari (kalau tak silap. hehe).

Masa KakMah di hospital, makan memang tak menentu. Sebab kononnya, dalam wad tu, tak boleh makan di katil. Makan biskut pun sorok-sorok tau. Nak makan, kena ke pantry. Ya lah, sebab wad tu ada baby premature, dan masalah-masalah lain, jadi kebersihan memang dijaga dengan sangat ketat. Katil KakMah pula boleh dikatakan agak jauh daripada pantry. So, KakMah kadang-kadang malas nak ke sana, sebab risau Aisy menangis nak susu. Disebabkan makan tak berjaga, bila dah discharged dan balik rumah, KakMah kena gastric yang sangat kuat. Nak menyusukan Aisy pun KakMah rasa tak mampu sebab sakit sangat. Mujur pernah pam. Jadi, bagi Aisy susu dalam botol. Kesian dia. Bila 2-3 hari tetap sama juga, suami bawa KakMah ke salah satu klinik swasta di Seremban ni. Scan, memang perut banyak angin. Siap ambil sample dalam perut untuk check ada bakteria h.pylori ke tak.

POSITIF H.PYLORI

Tup-tup, result positif. KakMah ada bakteria h.pylori. Treatment nya ialah antibiotic. Dan, tak boleh breastfeeding disebabkan ubat antibiotic tu sangat kuat dan tak sesuai untuk baby. Allahu. Masa tu, memang runsing sangat. KakMah nak sangat susukan badan secara exclusive. KakMah tak mahu campur susu formula. Pastu KakMah buat research, dari bacaan KakMah, masih boleh menyusu badan walaupun ada bakteria tu – ia tidak berjangkit. Cuma ubat antibiotic tu je tak sesuai. Jadi, KakMah tekad, atas risiko KakMah sendiri, KakMah ambil Garlic Complex, Peppermint-Ginger Plus, dan ESP setiap hari. KakMah continue menyusukan Aisy. Dan KakMah jaga sangat pemakanan – no oil, no salt. Kukus, grill, panggang. Hehe. Alhamdulillah, selepas hampir seminggu amalkan begitu, akhirnya tiada lagi gastric kronik sebegitu. Syukur sangat.

Bila check semula dengan doktor pun, Alhamdulillah, dah clean. Syukur sangat dengan izin Allah. KakMah bukan sahaja sembuh daripada gastric tu, malah KakMah juga dapat continue susukan Aisy (direct feed).

GASTRIK SELAMA 10 TAHUN HILANG

Begitu juga dengan perkongsian Puan Farahana ni. Selama 10 tahun mengalami masalah gastric kronik. Dan semasa berpantangkan anak kedua, mengamalkan set berpantang Shaklee (antaranya ada ESP, ostematrix, dan Peppermint-Ginger Plus), alhamdulillah, tanpa disedari, gastric tak menjengah lagi dah. Happy sangat Puan Farahana ni. Syukur. Dengan izin Allah jua kan? Jom tonton perkongsian beliau.

 

Jika anda juga mengalami masalah yang sama, berjumpalah dengan pakar untuk pemeriksaan lanjut. Dalam masa yang sama, boleh ikhtiar dengan mengamalkan supplement Shaklee supaya badan kita ni lengkap dengan segala nutrisi dan mampu melawan bakteria atau jangkitan lain.

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Kenapa Supplement Shaklee Berbeza dengan Jenama Lain?

Shaklee sebenarnya dah lama sangat menapak di Malaysia ni. Sejak dari zaman mak-mak kita lagi, around 90-an. Cuma, disebabkan kesedaran masyarakat zaman sekarang ni dan juga kerana penularan di media sosial, Shaklee semakin famous di mata masyarakat Malaysia sejak kebelakangan ini. Tahu tak, mana yang tahu, kenal, dan amalkan Shaklee sejak dari dulu lagi, dah berapa tahun mereka amalkan supplement Shaklee? Boleh dikatakan hampir mencecah lebih dari 30 tahun. Kalau lahir anak, memang dah besar panjang dah. Kenapa mereka ni sangat setia mengamalkan supplement Shaklee dan bukan jenama lain? Kenapa ada yang try-and-error supplement brand lain tapi still consume semula Shaklee dan consistent sampai sekarang?

Pernah dengar tentang Landmark Study?

Landmark Study ni lah salah satu sebab kenapa Shaklee ni sangat berbeza dengan supplement jenama lain. Sebab syarikat lain belum ada yang buat landmark study ni. Melalui landmark study ni lah membuktikan bahawa supplement Shaklee selamat diamalkan walaupun untuk jangkamasa yang panjang. Ini ialah antara sebab utama yang perlu anda fikirkan kenapa ramai yang setia dengan produk Shaklee ni.

Sebab lain? Jom tonton video ni dulu.

Secara ringkas, KakMah rungkaikan sedikit perbezaan Shaklee dan jenama lain di pasaran antarabangsa.

  1. Produk Shaklee dihasilkan melalui kajian saintifik secara mendalam, bukannya timbang kati belakang rumah aje. Lebih 100,000 ujian kualiti diadakan setiap tahun untuk memastikan produk Shaklee yang dihasilkan sentiasa SELAMAT.
  2. Pihak Shaklee bukan senang-senang nak campurkan bahan terbaru dalam sesuatu produk. Segala bahan semulajadi yang digunakan tu disaring sebanyak 350 kali untuk pastikan tiada bahan kimia, pesticides, bahan pencemaran.
  3. Sebanyak 125 kajian saintifik diterbitkan. Bukan calang-calang produk Shaklee dihasilkan. Setiap produk ada kajian tersendiri. Contoh seperti Nutriferon. 40 tahun tau kajian dijalankan sebelum terhasilnya nutriferon tu. Produk jenama lain?
  4. Produk Shaklee ber-patent. Patent ni bermaksud hakcipta terpelihara. Orang lain tak boleh ciplak. Shaklee mempunyai 71 produk patent dan patent-pending.
  5. Produk Shaklee bukan sahaja diamalkan oleh orang biasa-biasa aje tau. Begitu ramai tokoh antarabangsa yang turut mengamalkan supplement Shaklee bertahun lamanya. Salah satunya ialah angkasawan NASA iaitu si kembar Mark and Scott Kelly. Para athlete pun ramai sangat amalkan supplement Shaklee. Antaranya para athlete di Sukan Olimpik 2016 di Rio. Kebanyakan penerima medal adalah athlete yang consume Shaklee.

Angkasawan NASA

 

Athlete Shaklee di Olimpic Rio 2016

 

Kalau tak nak gak faham apa KakMah dok celoteh dalam ni, boleh buka website Shaklee sendiri. Shaklee is 100% proven safe. Dan berkali-kali kami katakan yang ini dibuktikan melalui clinical studies. Berbanding dengan omongan orang lain yang hanya berlandaskan Uncle Google.

Dah faham kenapa Shaklee berbeza dengan jenama lain?

Jadi? Apa lagi yang meragukan anda?

Jangan fikir lagi dan amalkan supplement Shaklee dengan yakin. Hubungi KakMah untuk info lanjut dan untuk order supplement anda.

Tak Jadi Hilang Suara Lepas Bancuh Benda Ni

Boleh dikatakan dah seminggu Kak Mah selsema plus sakit tekak. Kak Mah memang gini. Jarang demam, selsema, batuk. Tapi once dah kena, lambat nak recover. But, alhamdulillah, tak kronik sangat lah. Still continue updose supplement yang boleh tingkatkan sistem imunisasi. Terutama vitamin c.

Al-kisah nya, semalam kakak beli ice cream. Eh. Mana boleh nak tolak kan. Ice cream tu. Hehe. Memanglah jadi favorite Kak Mah. So, bedal juga la satu cup tu. Haha. Nampak tak kedegilan Kak Mah disini? Jangan ikut. Malam tu, Kak Mah rasa tekak semakin gatal. Bila cakap, alamak. Keluar separuh suara Ella. Tapi tak boleh challenge Miss Luna dalam MLM suku akhir baru-baru ni. Hehe. Itu lagi kronik.

Before tidur, teringat ada satu supplement Kak Mah belum cuba lagi semenjak tak sihat ni. Kak Mah pun bancuh benda tu dengan air oren. Gulp, gulp. Sedap. Sejuk lak tu. Haha. Tak sedar diri lagi tu. Dah tahu batuk, lagi nak minum air sejuk. Tawakallah.

Alhamdulillah, esok paginya, suara Kak Mah elok macam biasa. Tak jadi hilang suara. Batuk pun tak sekuat sebelum ni. Selsema masih ada tapi kurang. Alhamdulillah. Syukur sangat. Kalau tak, tak dapat menikmati makanan. Hidung pun tak selesa sebab selsema tu. Yang bersyukurnya lagi, Ayra pun kurang batuk dan selsemanya. Alhamdulillah.

Nak tahu apa Kak Mah bancuh?

Nutriferon + Air Oren

Nutriferon membantu meningkatkan fungsi interferon dalam badan kita. Interferon ni lah yang menguatkan sistem imunisasi badan kita ni, untuk melawan jangkitan kuman dan meredakan selsema, batuk, demam.

Lihat kandungan dalam nutriferon ni. Lengkap dengan 100% bahan semulajadi. Lebih 40 tahun tau kajian dilakukan untuk menghasilkan nutriferon ni. Bukan calang-calang supplement.

Anda ada masalah sama? Boleh dapatkan nutriferon daripada Kak Mah.

*Disclaimer*

Pengalaman Berpantang Anak Kedua (Jarak Dekat)

Alhamdulillah, syukur. Pada usia pernikahan kami mencecah 5 tahun pada Disember 2016 lalu, kami telah dikurniakan dengan sepasang anak yang comel sangat (ikut muka ummi dia – ok, ni tambah garam. hehe). Kami lambat dikurniakan anak. Hanya selepas 3 tahun menanti dan berusaha, akhirnya kami dikurniakan seorang anak lelaki pada Februari 2015.

Dalam tempoh 3 tahun menanti tu, ramai kenalan berikan sokongan. Ada yang kata, “Takpe, nanti bila dah ada rezeki, terus jarak dekat aje nanti”. Siapa sangka. Perancangan Allah kan sangat hebat dan indah. Kak Mah disahkan hamil sekali lagi pada Januari 2016 (sewaktu usia anak sulung kami 11 bulan). Hari Raya Haji yang lepas, iaitu September 2016, lahirlah anak kedua kami, a cute baby girl.

Usia Baby Baru Sebulan

 

Alhamdulillah, rezeki Kak Mah, dapat lahirkan anak-anak Kak Mah secara normal. Tiada komplikasi semasa proses melahirkan. Cuma ada beberapa jahitan. Semasa berpantang anak pertama, alhamdulillah, tak ada masalah. Segala fokus pada anak. Waktu rehat pun digunakan sebaiknya. Time anak tidur, kita tidur. A bit santai, rilex, tak stress semasa berpantang anak pertama.

Tapi….. berbeza apabila berpantang anak kedua.

Tambahan pula waktu tu, usia anak sulung kami baru 1 tahun 7 bulan. Budak baru nak membesar, amat memerlukan perhatian dan sepenuh kasih sayang. Jadi, macam mana Kak Mah handle dan pengalaman Kak Mah semasa berpantang anak kedua ni?

Awal hari berpantang tu, ok je. Aisy pun belum mula buat perangai lagi. Dia elok je duduk kat adik, tengok adik, kiss adik. Masuk minggu ketiga gitu tak silap, barulah mula tantrum nya. Sesekali datang geram gitu, ditepuknya ummi dia. Tak dapat ummi, adik pun kena. Huhu. Memang dihayunkan tangannya tu. Time tu ummi pun tak dapat kawal emosi gak. Ada juga tepuk si abang. Ada juga marah dia. Lepas tu ada terbaca tentang nutrisi yang otak kita perlukan untuk “boost” dan “trigger” mode gembira dalam otak kita. Iaitu OMEGA GUARD. Omega ni, bantu meningkatkan fungsi GREY MATTER, dimana ia berfungsi untuk menghantar signal kepada saraf-saraf yang lain. Sebab itu ia membantu memainkan peranan untuk tingkatkan tisu otak di bahagian HAPPY MODE tu. Apa lagi, terus Kak Mah mulakan ambil Omega Guard Shaklee 2 biji setiap hari.

Syukur, Alhamdulillah, dengan izin Allah dan atas asbab Omega Guard ni, I’m totally changed. Sebelum kita nak anak kita berubah, kita kena berubah dulu. Kita kena jadi penyayang dulu, show him the love, show him how to love. Sejak amalkan Omega Guard setiap hari secara consistent, Kak Mah tak cepat melenting. Kalau anak buat perangai, Kak Mah cuba calm kan diri dulu, pastu pujuk si abang. Peluk dia, cium dia, cakap sayang kat dia. Before tidur, selalu pesan kat dia, yang dia kini seorang abang dan kena sayang kat adik. Ummi abah selalu sayang Aisy. Pernah Kak Mah baca, time anak mamai nak tidur tu lah, waktu “mujarab” untuk “brainwash” dia. Alhamdulillah, Kak Mah amalkan and it works all time.

Slowly, bila kita as parents, tunjuk yang kita sayang si abang, dia berubah sendiri. Aisy mula sayang adik dia. Tak pukul adik dan ummi dia dah. Dan paling terkesan sekali, bila Aisy dah mula protect adik dia. Kalau adik dia menangis, dia yang dulu datang pujuk. Tak pun lari g kat ummi, abah, or nenek dia pastu kata “Lala angis (read: Ayra nangis)”. Selalu bergurau dengan adik dia, buat adik dia gelak, kiss adik dia. Allhuakbar. Alhamdulillah. Kami as parents senang hati sangat bila abang dah mula bond dengan adik dia.

Abang Aisy pujuk adik dia. Masa ni, ummi dengan nenek tengah makan kat dapur. Terkejut ummi tengok moment ni depan mata. Bersyukur sangat. Masa ni Ayra berusia 4 bulan.

 

So, kesimpulannya, bila berpantang di saat jarak anak sangat dekat, tips paling penting sekali ialah tunjuk pada yang sulung, betapa SAYANG nya anda pada dia. Kehadiran adik tidak menjejaskan kasih sayang ummi abah pada dia. Slowly, kuranglah tantrum nya. Dan ibu, perlu kawal emosi. Kalau tak, boleh meroyan. Telanlah B COMPLEX dengan OMEGA GUARD tu untuk bantu kawal emosi kita. Lastly, untuk suami, sentiasalah teman dan sokong isteri. Bantu isteri apa yang perlu. Dan sama-sama jaga anak. In shaa Allah, mudah urusan isteri untuk berpantang, anak pun terjaga dengan baik.

Ibu amat disarankan untuk memastikan nutrisi dalam badan lengkap selengkap-lengkapnya. Kalau culas makan makanan berkhasiat, ambil supplement. Makan makanan semulajadi pun, pastikan benar-benar semulajadi. Susah sangat, supplement Shaklee ada. Lengkap dengan semua nutrisi diperlukan untuk ibu dan juga baby. Bila ibu sihat, ceria, emosi terkawal, in shaa Allah, semuanya berjalan dengan lancar.

Ingat, apa-apa, dulukan yang besar. Sebab dia dah boleh mula berfikir. Dah mula bermain dengan emosi sendiri. Dah pandai “memberontak” jika hatinya tidak gembira. Jaga hatinya, jaga cintanya, in shaa Allah, dia akan terbentuk sendiri sikapnya sebagai abang/kakak.

Dan jangan lupa, sentiasa zikir, istighfar. Banyakkan doa, mohon pada Allah moga Allah permudahkan urusan semasa berpantang, dan moga Allah jauhkan daripada masalah postpartum depression (meroyan).

Ok lah. Itu aje perkongsian Kak Mah kali ni. Semoga menjadi inspirasi kepada mereka yang mempunyai situasi yang sama dengan Kak Mah. Semoga perkongsian Kak Mah ini membantu ibu-ibu yang mungkin sedang risau dan runsing memikirkan situasi dan masalah ini. In shaa Allah.

Adakah Rumah Kita Mesra Alam?

Sejak ada anak, baru ada kesedaran tentang chemicals, etc. Sebelum ni biaq pi la (cara orang Kedah habaq). Hehe. Paraben pun tak tahu apa tu.

Pada awal kelahiran Aisy, kulit dia agak sensitif. Tak sesuai guna sabun baby biasa. Apa akal barangan Shaklee baby belum masuk Malaysia time tu (sekarang pun belum. dalam proses). Hehe. Kalau tak, memang guna tu je. So, cari sabun mandi baby yang hypoallergenic.

Tak cukup dengan tu je. Sabun basuh baju-baju dia pun terpaksa tukar. Bermulalah guna fresh laundry concentrate from Shaklee. Alhamdulillah, since then, kulit Aisy bertambah sihat.

And for his bottles, guna dish wash concentrate ni. sisa susu tak melekat, puting botol bersih.

Go Green

Slowly, walaupun mungkin pada sesetengah orang supplement or barangan Shaklee ni mahal, tapi pada saya, saya perlu tukar pada Shaklee. Beli sikit-sikit, lama-lama satu rumah tukar kepada Shaklee. Sebab saya percaya dan sangat yakin, Shaklee dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi. Ladang-ladang yang Shaklee tanam bahan mentah pun, adalah ladang organik. Tak guna racun untuk singkirkan perosak. Even nak tangkap ikan untuk Omega Guard pun, guna satelit tau. Ekau hado? Hehe.

Shaklee memang mengutamakan kehijauan alam semulajadi. Motto nya pun sentiasa selamat, sentiasa berkesan, sentiasa semulajadi kan.

So, uolls bila nak bertukar kepada produk Shaklee? Dari supplement, households, skincare pun ada tau. Jom tukar and lets go green.

roger ahkak kalau nak shaklee ok.

signature 3