Perlunya Kalsium Untuk Ibu Hamil

Ibu hamil sebenarnya sangat memerlukan kalsium. In fact, semua golongan masyarakat juga perlukan kalsium. Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi yang kuat. Ibu hamil berkongsi nutrisi dalam badan dengan bayi dalam kandungan. Zat besi, Vitamin C, Asid Folic, Protein. Dan paling penting, Kalsium. Jika nutrisi ini tidak di top-up melalui pemakanan samada dari bahan semulajadi atau supplement, badan anda mungkin tidak sihat seperti dulu.

Ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium setiap hari. Kalsium yang mencukupi bukan hanya membantu perkembangan tulang, gigi, gusi baby yang sihat. Malah, kalsium mencukupi juga membantu ibu untuk tidur lebih lena, bantu mengelakkan masalah sembelit, dan membantu mengurangkan masalah cramp kaki. Sering kita dengar, masalah paling utama ibu hamil adalah cramp kaki di waktu malam. Tidur terganggu akibat rasa tidak selesa, sukar nak membuang hingga boleh menyebabkan masalah sembelit atau buasir.

Cuba amalkan pengambilan kalsium mencukupi setiap hari. Pastikan produk yang anda pilih lengkap dengan magnesium dan vitamin D. Kerana dua nutrisi ini bantu penyerapan lebih maksima dalam badan. Shaklee menghasilkan Ostematrix yang lengkap dengan nutrisi yang diperlukan tulang ibu dan bayi. Ramai ibu-ibu berpuas hati dengan ostematrix shaklee ni. Tak percaya?

Tidur lena dan melawaskan perut. Tiada lagi masalah Sembelit.

 

Masalah kaki cramp tiada lagi. Usus pun dicuci bersih.

 

Tulang belakang tidak sakit lagi

 

Kebanyakan ibu hamil memang dah “declare” best friend dengan ostematrix ni. Sebab amat membantu.

Apa lagi yang Kalsium boleh berikan pada ibu yang sedang hamil?

Jadi, ibu-ibu masih fikir-fikir lagi samada nak amalkan minum susu atau ambil aje 4 biji ostematrix setiap malam? Jangan fikir lama. Nak mudah, sihat, semulajadi, no chemicals, tak mahal? Ostematrix jawapannya.

Roger Kak Mah untuk order okeh.

*Disclaimer*

OsteMatrix Promosi Merdeka 2016

Tak suka minum susu? Sering cramp? Gusi berdarah? Tidur tak lena?

Itu menunjukkan yang anda kekurangan kalsium. Dan berita baik untuk anda, bulan Merdeka (Ogos) ni adalah bulan promosi OsteMatrix, iaitu supplement Kalsium daripada Shaklee yang berbentuk tablet. So, sesuai sangat untuk mereka yang tak suka minum susu, terutamanya.

Promosi Ogos 2016

Promosi Ogos 2016

 

Harga sebotol hanyalah RM61 sahaja. Sebotol boleh tahan paling minima sebulan, jika pengambilan kalsium anda sehari diperlukan ialah minimum 1,000 mg sehari. Jom beli 7 botol terus, boleh buat stok selama setengah tahun.

OsteMatrix sangat sesuai untuk:

 ✔ Ibu hamil

✔ Ibu menyusu

✔ Ibu berpantang

✔ Baru lepas patah/retak tulang

✔ Sering sakit kaki/gusi/tumit

✔ Semua lelaki dan wanita

Untuk info lanjut, boleh hubungi Ummi.

signature 3

7 Cara Untuk Dapatkan Tulang Yang Sihat Selain Supplement Kalsium

Pengambilan makanan yang seimbang boleh membantu membina tulang yang lebih sihat dan kuat, selain daripada pengambilan kalsium (supplement atau susu) semata-mata. Kalsium amatlah penting dan perlu ada pada tahapnya dalam badan kita. Ini untuk mengelak daripada masalah tulang yang sering kita dengar iaitu osteoporosis. Osteoporosis ni adalah dimana tulang semakin lemah dan rapuh.

CARA DAPATKAN TULANG SIHAT SELAIN KALSIUM
Pengambilan kalsium adalah salah satu alternatif. Tapi bukan hanya daripada supplement, anda juga boleh dapatkan daripada nutrisi lain. Pengambilan kalsium yang anda perlukan setiap hari ialah min 1,000 mg untuk dewasa.
 
1. Pengambilan susu (tenusu)
  • Susu lembu ada 300 mg kalsium dalam satu cawan. Yang fresh tau.
  • Cheese dan yogurt pun ada juga khasiat kalsium
  • Selain susu lembu, inisiatif lain adalah almond, nasi, dan juga soya. Soya sahaja boleh berikan 35-300 mg kalsium setiap hidangan. Tapi tengok jugalah cara penghasilannya.
2. Contoh makanan bukan tenusu
  • Brocolli
  • Almonds
  • Salmon
  • Sayuran hijau seperti bayam
  • Kekacang

3. Makanan yang ditambah khasiat kalsium (selalu ditulis pada label)

  • Jus
  • Soya
  • Cereals

4. Jangan lupa pengambilan vitamin D

  • Vitamin D membantu penyerapan kalsium ke dalam badan
  • Kita memerlukan 400 – 800 IU vitamin D setiap hari
  • Tahu tak, cahaya matahari pun ada vitamin D tau. Berjemur 10-15 minit tu ok la. Tapi tengok juga, kalau terlampau panas atau udara tak segar, jangan ambil risiko berjemur pula ya.

5. Pengambilan protein

  • Protein membantu membentuk tulang yang sihat, dan juga membantu mempercepatkan proses pemulihan tulang yang retak/rapuh (berdasarkan kajian).

6. Nutrisi lain seperti:

  • Potassium
  • Magnesium
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Vitamin A (tapi jangan terlalu banyak sebab tak bagus juga untuk tulang)

7. Apa yang anda perlu kurangkan:

  • Alkohol
  • Caffeine
  • Sodium
Baca label makanan anda setiap kali membeli. Pastikan setiap nutrisi pada kadar yang seimbang dan tidak berlebihan. Semakin tua, semakin kurang ketumpatan tulang kita kalau tak ambil kalsium dan nutrisi lain yang bagus untuk tulang ni. Tambah lak kalau kaum perempuan. Sebab apa, time period kalsium keluar, time pregnant share kalsium dengan baby, time menyusu pun masih share kalsium dengan baby. Jadi, amalkan pemakanan seimbang yang bantu menyihatkan tulang.
Nak senang dan mudah, boleh ambil set supplement untuk tulang dan sendi iaitu Set Joint Healh Shaklee. Terdiri daripada Ostematrix (kalsium), Omega Guard (Omega 3, dll), serta Advanced Joint Health Tablet.
Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi kami.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Pil Kalsium Untuk Orang Susah Minum Susu

Ramai orang tak boleh nak minum susu. Jangankan minum, bau pun tak boleh. Lagi-lagi wanita yang sedang hamil dan mempunyai morning sickness yang teruk. Jadi, bagaimana ya? Kalsium perlu diambil setiap hari. Kalau tak, cepat tulang mereput. Nanti timbul pelbagai masalah. Lutut berbunyi lah, sakit pinggang lah, dan banyak lagi. So, apa alternatif yang ada pada mereka ni?

Senang je. Amalkan pil kalsium. Hehe. Shaklee ada supplement kalsium dalam bentuk tablet/pil. Pada mereka yang prefer untuk telan pil, anda bolehlah amalkan Ostematrix dari Shaklee.

Khasiat Ostematrix sama dengan susu kalsium yang lain. Dan yang lebih best, Ostematrix lengkap dengan magnesium dan vitamin D untuk bantu penyerapan kalsium ke dalam tulang secara optimum.

Hanya 4 biji sehari diperlukan untuk mendapatkan khasiat 1,000 mg kalsium sehari. Satu botol ada 120 biji, jadi tahan sebulan. Harga? Tak mahal pun. RM61 sahaja.

Tunggu apa lagi. Jom amalkan pengambilan kalsium mulai hari ini untuk tulang dan gigi yang lebih sihat. Hubungi kami untuk mendapatkannya.

Berapa Kandungan Kalsium Diperlukan Oleh Ibu Hamil dan Kenapa Ia Penting?

Perkara paling utama dan perlu dititikberatkan oleh seorang wanita yang sedang hamil adalah pengambilan kalsium. Seringkali saya dengar, ramai yang tidak ambil peduli tentang kalsium. Mereka tidak sedar pun akan kepentingan kalsium. Di sini, ingin kami ingatkan bahawa anda perlu ubah pemikiran anda itu. Ini kerana, anda amat-amat memerlukan kalsium yang mencukupi. Bukan hanya untuk anda dan bayi, tapi juga untuk kesihatan anda pada masa hadapan.

Kami berikan satu soalan… Berapakah kandungan kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil setiap hari?
Ⓐ 250 mg
Ⓑ 500 mg
Ⓒ 1,000 mg
Ini jawapannya…

Kenapa kalsium amat penting untuk anda semasa dalam proses kehamilan?

Dapat lihat akan kepentingannya sekarang? Jadi, apa pilihan anda? Ingin cepat menghidap osteoporosis? Mudah sakit belakang? Atau inginkan tulang yang lebih sihat?

Oleh itu, pastikan seharian anda mendapat 1,000 mg kalsium. Anda boleh mendapatkan kalsium daripada makanan seperti telur, cheese, yogurt, susu. Tetapi, untuk lebih mudah, anda hanya perlu menelan 4 biji OsteMatrix setiap malam sebelum tidur. Mudah sahaja. Tablet nya juga mudah ditelan.

Harga? Sangat murah. Hanya RM61 sahaja sebotol. Anda boleh click LINK ini untuk order OsteMatrix anda.

Untuk sebarang pertanyaan lain, atau jika berminat untuk mendapatkan supplement lain yang dapat membantu menyokong kehamilan anda, anda boleh hubungi kami.