• Penguat Semangat, Sumber Inspirasi

    Setiap orang memerlukan seseorang untuk dijadikan penguat semangat dan juga sumber inspirasi untuk terus berjaya dalam hidup. Kita hidup di dunia ni bukan untuk diri kita je, tapi juga untuk orang lain juga. Betul tak? Disamping kita nak membantu orang, kita nak jadi orang yang dapat menginspirasikan orang lain. Tapi sebelum kita nak jadi orang tu, someone has to be our role model. Setuju? Ini mak KakMah. Hari tu terserempak dengan colleague, a Chinese guy, dia kata muka KakMah macam mak. Betul ke? Hehe. Dah nama pun anak mak, mestilah ikut muka pun macam mak. Khennn? Zaman muda mak ni takde la senang mana. Tak macam sekarang. Sekarang ni, Alhamdulillah,…

  • Selsema Berlarutan Jangan Dibiarkan

    Baru-baru ini, anak sulung KakMah, Aisy, dimasukkan ke wad kerana demam panas. Sebenarnya dah hampir sebulan lebih Aisy selsema. Dan selsemanya tak kebah mana pun. Pernah surut sebab ambil antibiotic Augmentin, tapi bertahan seminggu aje. Lepas tu, Aisy selsema semula. Selepas balik dari Ipoh, Aisy mula demam semula. Kali ni, panas sungguh badannya. Dah makan ubat demam, tapi tak kebah sangat pun. Lantas, KakMah pun bawa Aisy berjumpa panel dan minta reference letter untuk berjumpa dengan pakar di Hospital Swasta. Suhu badan Aisy masa ni 39.0°C. Sampai di hospital, doktor dengar paru-paru, takde pula kahak atau abnormal yang lain. Tapi disebabkan Aisy dah pernah ambil antibiotic, doktor pun minta Aisy…

  • Tips Lulus Peperiksaan (Istimewa Untuk Pelajar SPM 2017)

    Diam tak diam, masa terus berlalu, setelah 5 tahun belajar dan berhempas pulas, akhirnya esok, 6 November 2017, tibalah masa yang dinanti-nantikan oleh semua pelajar Tingkatan 5 di Malaysia ini, iaitu peperiksaan utama mereka, SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Dah bersediakah adik-adik? Bagaimana dengan persiapan? Tenangkan hati, kuatkan iman, banyakkan berdoa. In Shaa Allah, mudah untuk adik-adik menerima pelajaran dan bersedia untuk peperiksaan nanti. Antara surah yang boleh diamalkan untuk rezeki dan mudah menerima pelajaran ialah… Surah Al-Waqiah Surah Ad-Dhuha Surah Al-Mulk Amalkan doa-doa yang membantu menenangkan hati, dan memudahkan anak-anak untuk menjawab peperiksaan… Amalkan tips ini pada mereka yang menghadapi peperiksaan… Sebelum masuk ke dewan, banyakkan selawat, zikir, istighfar. Masuk…

  • Selamat Hari Raya 2017 / 1438H

    Maafkan kami. Dah masuk minggu kedua raya, baru nak up post ucapan hari raya ni. Al-maklumlah, super busy sikit. Cuti seminggu. Lepas tu, masuk kerja mulalah kerja banyak bertimbun. Hehe. Namun, Alhamdulillah, kami merayakan Aidilfitri tahun ini dengan penuh kemeriahan, ditemani dengan ibu bapa, semua adik-beradik, anak-anak buah. Memang meriah sangat tahun ni rasanya.   Kalau perasan la kan, baju Aisy lain masa ni. Huhu. Kesian dia. Aisy sebenarnya dan sepatutnya berbaju melayu warna hitam. Tapi pagi raya tu Aisy tak sihat sikit. Demam dan muntah. Maka, habislah baju raya baru dia. Tak dapat nak pakai. Sedih sangat masa tu. Sebab tu gambar raya kami tak sedondon. Takpe, nanti kami…

  • Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

    In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana? In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa. Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga,…