Selamat Hari Raya 2017 / 1438H

Maafkan kami. Dah masuk minggu kedua raya, baru nak up post ucapan hari raya ni. Al-maklumlah, super busy sikit. Cuti seminggu. Lepas tu, masuk kerja mulalah kerja banyak bertimbun. Hehe. Namun, Alhamdulillah, kami merayakan Aidilfitri tahun ini dengan penuh kemeriahan, ditemani dengan ibu bapa, semua adik-beradik, anak-anak buah. Memang meriah sangat tahun ni rasanya.

 

Kalau perasan la kan, baju Aisy lain masa ni. Huhu. Kesian dia. Aisy sebenarnya dan sepatutnya berbaju melayu warna hitam. Tapi pagi raya tu Aisy tak sihat sikit. Demam dan muntah. Maka, habislah baju raya baru dia. Tak dapat nak pakai. Sedih sangat masa tu. Sebab tu gambar raya kami tak sedondon. Takpe, nanti kami bergambar sekali lagi, and this time, mesti sedondon. Hehe.

Alhamdulillah, petang tu Aisy recover sikit. Dapatlah bergambar dengan mood yang happy dan tak meragam. Risau gak kami nak bergambar petang tu. Sebab risau mood Aisy masih lagi tak ok. Sejak kebelakangan ni, memang perasan Aisy cepat recover dari demam/selsema/batuk. Kalau dulu, lepas putus susu badan, seminggu baru nampak reda dan kebahnya. Tapi sejak KakMah campurkan Meal Shakes dalam susu formula dia, nampak perubahan positif dari segi kesihatannya. Dah lah jenis susah sangat nak makan ubat. Berperang dengan dia kalau nak bagi ubat tau. Syukur sangat sebab nampak perubahan positif dalam diri Aisy lepas amalkan Meal Shakes ni. Dan satu lagi best yang KakMah nampak, selera makan dia bertambah. Walaupun tak nak sangat makan nasi, tapi dia nak makan roti, telur dadar / mata, mee sup / goreng. Syukur sangat. Dulu payah benor tau nak ajak dia makan. Now, dia sendiri minta. “Mi, nak ti ngan tella” (read: ummi, nak roti dengan nutella). Hehe. Alhamdulillah.

KakMah hanya campurkan satu scoop je ke dalam susu Aisy. Sehari bagi sekali atau dua kali aje. Meal Shakes multivitamin dalam bentuk serbuk. Memang sesuai untuk kanak-kanak. Rasa vanilla. Bau sedap sangat tau. KakMah bau pun rasa teruja.

Uolls kalau ada masalah anak yang kerap tak sihat, picky eater, disarankan sangat cuba bagi mereka Meal Shakes ni. Info lanjut, boleh roger KakMah okeh.

*Disclaimer*

Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana?

In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa.

Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga, dan tak lapar. Production susu pun, in shaa Allah, kekal maintain macam biasa.

Pengalaman KakMah masa menyusukan Aisy 2 tahun lepas, KakMah blend kurma dengan ESP + Milo. Alhamdulillah, memang lain sangat rasa badan. Tak macam puasa sangat pun. Supplement Shaklee, in shaa Allah, boleh membantu anda. Amalkan Set Menyusu Lengkap Shaklee, plus Set Ramadhan. KakMah memang continue Supplement Shaklee sepanjang Ramadhan, macam biasa. Separuh makan masa sahur, separuh lagi masa berbuka or sebelum tidur.

Lagi satu, jangan lupa pengambilan air kosong, tetap kena maintain 8 gelas sehari. Boleh sangat sebenarnya. Arrange masa untuk minum air 8 gelas sehari (4 gelas sewaktu sahur, 4 gelas lagi sewaktu berbuka ke dan sebelum tidur. In shaa Allah, memang cukup 8 gelas sehari. Dan paling penting, jangan lupa minum susu. Untuk kalsium dalam badan, supaya badan tak letih, tidur lebih berkualiti. Tak nak minum susu? OsteMatrix Shaklee adalah terbaik.

Info lanjut tentang supplement Shaklee bersesuaian, boleh roger Kak Mah ya.

Hobi Suami Isteri

Uolls mesti ada hobi yang boleh dikongsi bersama pasangan kan? Ada yang suka membaca buku sama-sama, memancing bersama, karaoke bersama. Macam kami, kami tak ada specific hobi. Kalau dulu, masa bujang, saya suka karaoke.   Ada masanya karaoke kat rumah aje dengan kakak-kakak, ada masanya, g juga pusat karaoke tu. huhu. Bila dah kahwin, I pun bersara. Kalahkan retis gitu.

Dengan suami, kami suka travelling, holiday. Dapat bermalam 1 malam pun jadilah. Asalkan keluar dari kesibukan rutin harian yang penuh stress tu. Haha. Kalau dah bercuti ni, semangat tu jadi positif semula. Sebab masa cuti, fikiran tenang, jumpa atau tengok perkara baru. Bermuhasabah diri kadang-kadang tu. Sebab tu sebolehnya kami luangkan masa bersama, g holiday.

Sejak kami bernikah, boleh kata setiap tahun kami g holiday. Samada dalam Malaysia atau jika ada rezeki, ke negara jiran. Dari berdua, bertiga, dan in shaa Allah, berempat pula nanti. Holiday ni pun, adalah bonding time tau. Dengan suami dan anak-anak.

Antara Lokasi Percutian yang Kami telah Pergi

Antara Lokasi Percutian yang Kami telah Pergi

 

Apa pula hobi uolls? Mari share dengan ahkak.

signature 3

5 Tips Ukur Kaki Anak Untuk Beli Kasut Baru

Haaa… Bulan ramadhan dah kunjung tiba. Anak-anak dah mula berpuasa ke? Kalau dah, Alhamdulillah. Bolehlah reward kan mereka dengan membeli kasut baru. Orang kata, kasut raya. Kan? Sekadar untuk menaikkan semangat mereka, supaya boleh berpuasa penuh. In shaa Allah.

Nak beli kasut baru untuk anak-anak, sama juga tips nya macam kita yang dewasa ni nak mencari kasut baru. Paling penting keselesaan dan tak memudaratkan kesihatan kaki. Kalau terlalu kecil, sempit, nak jalan jauh pun sakit. Kalau terlalu besar, kejap-kejap terbuka. Oleh itu, penting untuk cari saiz dan jenis kasut yang bersesuaian dengan anak-anak. Ummi nak share serba sikit tips untuk ukur dan mencari kasut anak.

Tips Ukur Kaki Anak

  1. Pastikan anak berdiri semasa memilih kasut
    • Macam kita juga, bila nak tahu saiz kasut, penting untuk berdiri. Pastikan tapak kaki rata dengan lantai. Anak perlu berdiri tegak untuk elakkan “ralat”. Pastikan juga ibu jari kakinya lurus.
    • Sebaiknya, galakkan anak memakai stokin semasa mencuba kasut baru. Ini untuk memastikan kasut yang dibeli tidak terlalu kecil, dan masih mempunyai ruang untuk keselesaan anak.
  2. Gunakan pembaris untuk ukur kaki
    • Ukur kedua-dua kaki anak menggunakan pembaris. Ukur dari hujung tumit yang menyentuh lantai, hingga ke hujung ibu jari kaki mereka. Anda boleh menambahkan 1/4 inci atau 1/2 inci dalam ukuran kerana anak cepat membesar.
  3. Pastikan ada ruang antara ibu jari kaki dan hujung kasut
    • Untuk memastikan anak lebih selesa, pastikan anak mencuba kasut tersebut dengan memakainya. Dalam posisi berdiri, anda tekan di bahagian ibu jari kaki anak, dan pastikan masih ada ruang di antara hujung ibu jari kaki dengan kasut. Ini dapat menambahkan lagi keselesaan si pemakai. Nak berlari pun, tak ada masalah nanti.
  4. Pastikan anak “mencuba” dahulu
    • Boleh minta anak buat “catwalk”. Ini salah satu cara untuk anak mencuba dahulu kasut itu dan menilai sendiri keselesaan kasut tersebut. Pastikan kasut tidak terlalu besar hingga mudah tumitnya terkeluar semasa berjalan. Dan pastikan tidak terlalu kecil hingga anak rasa sakit terutama di hujung jari dan atas tumit.
  5. Pastikan criteria memilih kasut ini diikuti
    • Pilih kasut yang fleksibel.
    • Pilih kasut yang lebarannya besar untuk memberi ruang kepada tumbesaran kaki anak. Tulang kaki anak sangat lembut, terutama jika mereka berusia 4 tahun ke bawah.
    • Pilih kasut daripada material yang boleh menyerap peluh seperti kanvas, kain. Ini membolehkan peredaran udara yang lebih baik untuk kaki anak.
    • Pilih kasut yang tapaknya ada bunga yang baik untuk mengelakkan anak daripada tergelincir, terutama apabila berjalan di waktu hujan.

 

Ok, selamat membeli kasut baru untuk anak-anak anda. Pasti mereka tidak sabar untuk memilih kasut kesukaan mereka. Tambahan pula, sekarang ni pelbagai design dan corak ada. Corak animasi, kartun. Jangan nanti mereka rambang mata, ibu ayah pening kepala. Hehe. Happy shopping!

signature 3

Antara Babywearing dan Stroller – Mana Lagi Baik?

Ramai bertanya pada ummi, mana lagi better; babywearing atau stroller? Kendong atau biarkan baby dalam stroller. Bermacam pendapat dan pandangan dari ibu-ibu juga si bapa. Pelbagai persepsi kita dengar tentang 2 cara ini. Sebenarnya, ikut keselesaan, kehendak, dan keperluan masing-masing. Ummi hanya ingin berkongsi pandangan ummi tentang mengendong dan juga memasukkan bayi ke dalam stroller. Apa yang ummi lihat, dan apa perbezaannya yang ummi rasakan. Terpulang pada anda samada ingin terima, atau mencuba sendiri.

BabyWearing vs Stroller

Secara umumnya, kedua-duanya ada kebaikan dan keistimewaan tersendiri. Jom kita tengok satu-satu.

Kebaikan Babywearing

  • Mudah nak shopping (tak perlu risau keberadaan anak)
  • Tangan si pemakai (babywearer) lepas dan boleh buat kerja lain
  • Memberi keselesaan pada baby sebab baby dekat dengan jantung kita
  • Mengeratkan hubungan si pemakai dan baby
  • Baby lebih selesa dan mudah tidur
  • Mudah disimpan
  • Harga berpatutan (bergantung pada brand, jenis)

Kebaikan Stroller

  • Tak perlu nak dukung baby
  • Boleh dijadikan tempat simpan barang (beg baby, barang shopping..) Hehe
  • Pergerakan baby lebih senang terutama yang dah pandai bermain
  • Baby selesa untuk tidur dalam posisi baring
  • Boleh letak aksesori / mainan pada stroller untuk tarik perhatian anak
  • Ada yang ringan, user-friendly (kena banyak survey sebelum buat pilihan)

 

Kedua-duanya ada kebaikan tersendiri. Cuma, ummi lebih prefer babywearing disebabkan beberapa sebab seperti:

  • Jika travel alone, lebih mudah nak kawal anak sebab anak dalam kendongan
  • Agak sukar untuk handle stroller (nak buka, simpan). Tambah pula kalau terbeli yang agak berat
  • Baby kelihatan amat selesa bila ber-babywearing. Nak tidur pun senang.
  • Tak perlu bimbang sebab anak sentiasa dalam pangkuan
  • Kalau anak dah pandai jalan, sesekali boleh lepaskan dia untuk berjalan. Selalunya ummi buat macam ni, bila abah nya ada. Kalau ummi seorang, ummi akan kendong dari keluar kereta sampai masuk kereta semula.

 

Jadi, terpulang pada anda nak cuba mana satu. Untuk anak pertama, kebiasaannya, memang akan memilih stroller. Stroller masih boleh digunakan terutama untuk newborn. Tapi babywearing juga ada yang bersesuaian untuk newborn seperti ringsling, mei tai, dan sebagainya. Boleh rujuk post ni untuk tahu carrier yang sesuai mengikut umur anak.

Kat mana nak beli carrier yang baru?

Boleh cuba websites ni:

BabyPot

Snuggbaby

Jumpsac

NeezaNeedles

dan banyak lagi websites. Boleh juga sewa atau beli second hand melalui group FSOT di FB.

Ok, selamat memilih ibu semua. Pilihan di tangan anda. Good luck!

signature 3