• Tips Anak Pertama Kali Berpuasa

    Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bulan Ramadhan tahun ini. Dan, semestinya, pasti ada di antara anak-anak anda yang pertama kali belajar berpuasa pada tahun ini. Betul tak? Ibu bapa perlu memainkan peranan penting untuk memastikan anak-anak kuat semangat dan dapat berpuasa penuh sepanjang bulan Ramadhan ini. Tanamkan niat dan semangat dalam diri anak-anak tentang kelebihan berpuasa, dan kenapa puasa itu penting untuk kita. Jangan sesekali memaksa mereka untuk berpuasa. Dan disarankan untuk tidak “menyogok” mereka dengan sesuatu untuk memastikan mereka berpuasa penuh. Biar mereka ikhlas dan faham tentang apa itu puasa. Ada banyak lagi cara lain untuk fahamkan anak tentang kepentingan berpuasa. Dan ada banyak cara juga untuk jadikan puasa…

  • Tips Atasi Anak Picky Eater

    Bila anak seorang yang pemakan, maknanya bagi je apa dia nak, mesti dia nak cuba makan. Mesti kita pun rasa happy je kan sebab tak perlu pening nak fikir nak bagi anak makan apa. Maknanya, tak ada makanan specific untuk disediakan. Betul tak? Tapi, kalau anak adalah seorang picky eater, iaitu memilih makanan, mesti runsing nak menyediakan yang terbaik untuk anak. Sebagai seorang ibu, nak memastikan anaknya mendapat khasiat yang mencukupi dan seimbang. Nak tak nak, mesti nak anak makan juga. Especially makanan berkhasiat. Tak nak la makan jajan, makan benda manis je kan? Walaupun memang kanak-kanak lebih cenderung untuk suka makanan manis. So, sebagai ibu bapa, kita perlu lebih…

  • Anak Jarak Dekat (Tak Lebih 2 Tahun) – Macam Mana Nak Handle?

    Selalu ada ibu mengeluh, penat dan letih nak uruskan 2 orang anak yang jaraknya tak lebih daripada 2 tahun. Memang lebih ideal jika jarak antara 2 orang anak lebih daripada 2 tahun. Secara logiknya, sebab yang sulung masih terlalu kecil dan perlukan perhatian ibu bapanya untuk membesar dengan penuh kasih sayang. Dan juga, sebab emosi anak-anak kurang daripada 2 tahun kadang tu sukar dijangka. Mereka juga mungkin susah untuk memahami. Bila dah dapat adik dan nampak ibu atau ayahnya lebih menumpukan perhatian pada adiknya, maka emosi dan jiwanya terganggu. Tapi kalau dah Allah beri rezeki awal, siapa kita untuk menolak? Jadi, macam mana kita nak handle situasi begini? KakMah juga…

  • Penguat Semangat, Sumber Inspirasi

    Setiap orang memerlukan seseorang untuk dijadikan penguat semangat dan juga sumber inspirasi untuk terus berjaya dalam hidup. Kita hidup di dunia ni bukan untuk diri kita je, tapi juga untuk orang lain juga. Betul tak? Disamping kita nak membantu orang, kita nak jadi orang yang dapat menginspirasikan orang lain. Tapi sebelum kita nak jadi orang tu, someone has to be our role model. Setuju? Ini mak KakMah. Hari tu terserempak dengan colleague, a Chinese guy, dia kata muka KakMah macam mak. Betul ke? Hehe. Dah nama pun anak mak, mestilah ikut muka pun macam mak. Khennn? Zaman muda mak ni takde la senang mana. Tak macam sekarang. Sekarang ni, Alhamdulillah,…

  • Selsema Berlarutan Jangan Dibiarkan

    Baru-baru ini, anak sulung KakMah, Aisy, dimasukkan ke wad kerana demam panas. Sebenarnya dah hampir sebulan lebih Aisy selsema. Dan selsemanya tak kebah mana pun. Pernah surut sebab ambil antibiotic Augmentin, tapi bertahan seminggu aje. Lepas tu, Aisy selsema semula. Selepas balik dari Ipoh, Aisy mula demam semula. Kali ni, panas sungguh badannya. Dah makan ubat demam, tapi tak kebah sangat pun. Lantas, KakMah pun bawa Aisy berjumpa panel dan minta reference letter untuk berjumpa dengan pakar di Hospital Swasta. Suhu badan Aisy masa ni 39.0°C. Sampai di hospital, doktor dengar paru-paru, takde pula kahak atau abnormal yang lain. Tapi disebabkan Aisy dah pernah ambil antibiotic, doktor pun minta Aisy…