• Rahsia Kejayaan Penyusuan Susu Ibu Untuk Ibu Bekerja

    Ibu yang bekerja sentiasa mengalami dilema bagaimana untuk jayakan penyusuan susu ibu kepada bayi mereka, terutama apabila mereka telah mula melangkah masuk ke alam pekerjaan semula. Dah tentu, tiada masalah sepanjang tempoh berpantang kerana bayi sentiasa di depan mata ibu. Tapi bila dah masuk kerja, jadual kerja yang padat kadang tu buat ibu rasa stress dan tak tahu macam mana nak manage untuk pam dan sediakan stok semasa bekerja. Tahu tak, bila ibu telah mula stress sepanjang tempoh cuti berpantang tu, production susu pun boleh menjadi semakin berkurangan. Nanti bekalan EBM untuk anak pun tak mencukupi bila ibu dah mula bekerja nanti. So, ibu perlu buat persediaan semasa hamil lagi.…

  • Tips Yang Boleh Diamalkan untuk Ibu Menyusu

    Ibu menyusu ni, kadang-kadang emosinya mudah terganggu, mudah rapuh. Sebab rasa penat mengemaskan rumah, penat di tempat kerja. Jadi, jangan hairanlah kalau tiba-tiba ibu-ibu menyusu ni tiba-tiba je nak mengamuk. Tapi ibu, tahu tak, emosi yang tidak stabil seperti ini boleh mengganggu penghasilan susu badan. Susu boleh drop samada direct feed atau pun pam. Sebab tu, penting bagi ibu untuk jaga dan kawal emosi agar jangan terganggu, tidak stress. Menyusu dengan kerap Jika susu kelihatan macam nak drop tu, boleh cuba buat power pumping untuk boost semula penghasilan susu ibu. Pam sehingga breast benar-benar kosong dapat menggalakkan penghasilan susu ibu yang baru. Pam atau susukan anak setiap 2-3 jam, atau…

  • Apa Itu Foremilk dan Hindmilk Susu Ibu?

    Biasa dengar tentang apa itu Foremilk dan Hindmilk? Kalau ibu-ibu yang menyusukan anaknya dan selalu pam/marmet, pastinya akan nampak perbezaan warna dalam susu yang dihasilkan. Betul kan? Bila kita letak dalam peti sejuk, kita akan nampak bahagian bawah botol sedikit jernih, dan bahagian atas sedikit pekat dan creamy. Itulah yang dinamakan foremilk dan hindmilk. COLOSTRUM Dihasilkan di awal-awal kelahiran bayi. Kuantitinya, kadang-kadang tak banyak pun. Tapi colostrum ni sangat penting sebab dalam colostrum ni lengkap dengan segala nutrisi yang baby perlukan untuk tumbesarannya. Ia juga mengandungi nutrisi untuk menguatkan antibodi baby supaya lebih sihat. Colostrum ni sangat pekat warnanya. Bila baby semakin membesar, susu ibu automatically akan consists of Foremilk…

  • Apa Itu G6PD?

    G6PD. Biasa dengar tentang G6PD? Kebiasaannya, di saat baby dilahirkan, baby akan terus diambil sample darah untuk pemeriksaan sekiranya terdapat komplikasi kesihatan. Antara perkara yang akan diperiksa adalah jika baby mengalami masalah G6PD. Glusose-6-Phosphate Dehydrogenase adalah maksud disebalik perkataan G-6-PD, iaitu sejenis enzim eritrosit iaitu sel darah merah. Enzim ini penting untuk menjamin jangka hayat normal untuk sel darah merah dan juga untuk proses pengoksidaan. Kekurangan enzim ini boleh menyebabkan dan mencetuskan kemusnahan sel darah merah secara mendadak. Hal ini boleh membawa kepada masalah hemolytic anemia diikuti dengan masalah jaundis akibat daripada pengambilan makanan tertentu seperti kacang fava, jenis kekacang tertentu, dan pelbagai jenis ubat lain. G6PD ini adalah berkaitan…

  • Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

    In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana? In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa. Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga,…