Sakit Gastric Selama 10 Tahun Hilang

Sesetengah orang mengalami masalah gastric yang sangat kronik. Sehinggakan tak mampu nak berdiri, nak duduk pun tak boleh nak duduk betul, nak makan pun tak larat. Sebab rasa sakit yang teramat sangat di bahagian perut, bawa ke ulu hati kita ni.

PENGALAMAN SENDIRI

KakMah sendiri pernah alami gastric yang boleh dikatakan kronik selepas bersalinkan Aisy (anak sulung KakMah). Lepas bersalin, Aisy terkena jangkitan kuman pada matanya menyebabkan mata berair dan bertahi mata yang sangat teruk (disebabkan terjangkit daripada ummi nya sendiri. huhu). Syukur KakMah segera bawa ke hospital. Jika tak, Nauzubillahi minzalik. Tak tahulah apa jadi pada Aisy. Masa tu, Aisy perlu ditahan di wad. Dan KakMah memilih untuk bersama dengan Aisy. Selama lebih kurang seminggu kami ditahan disebabkan Aisy perlu diberi antibiotic selama 4 hari (kalau tak silap. hehe).

Masa KakMah di hospital, makan memang tak menentu. Sebab kononnya, dalam wad tu, tak boleh makan di katil. Makan biskut pun sorok-sorok tau. Nak makan, kena ke pantry. Ya lah, sebab wad tu ada baby premature, dan masalah-masalah lain, jadi kebersihan memang dijaga dengan sangat ketat. Katil KakMah pula boleh dikatakan agak jauh daripada pantry. So, KakMah kadang-kadang malas nak ke sana, sebab risau Aisy menangis nak susu. Disebabkan makan tak berjaga, bila dah discharged dan balik rumah, KakMah kena gastric yang sangat kuat. Nak menyusukan Aisy pun KakMah rasa tak mampu sebab sakit sangat. Mujur pernah pam. Jadi, bagi Aisy susu dalam botol. Kesian dia. Bila 2-3 hari tetap sama juga, suami bawa KakMah ke salah satu klinik swasta di Seremban ni. Scan, memang perut banyak angin. Siap ambil sample dalam perut untuk check ada bakteria h.pylori ke tak.

POSITIF H.PYLORI

Tup-tup, result positif. KakMah ada bakteria h.pylori. Treatment nya ialah antibiotic. Dan, tak boleh breastfeeding disebabkan ubat antibiotic tu sangat kuat dan tak sesuai untuk baby. Allahu. Masa tu, memang runsing sangat. KakMah nak sangat susukan badan secara exclusive. KakMah tak mahu campur susu formula. Pastu KakMah buat research, dari bacaan KakMah, masih boleh menyusu badan walaupun ada bakteria tu – ia tidak berjangkit. Cuma ubat antibiotic tu je tak sesuai. Jadi, KakMah tekad, atas risiko KakMah sendiri, KakMah ambil Garlic Complex, Peppermint-Ginger Plus, dan ESP setiap hari. KakMah continue menyusukan Aisy. Dan KakMah jaga sangat pemakanan – no oil, no salt. Kukus, grill, panggang. Hehe. Alhamdulillah, selepas hampir seminggu amalkan begitu, akhirnya tiada lagi gastric kronik sebegitu. Syukur sangat.

Bila check semula dengan doktor pun, Alhamdulillah, dah clean. Syukur sangat dengan izin Allah. KakMah bukan sahaja sembuh daripada gastric tu, malah KakMah juga dapat continue susukan Aisy (direct feed).

GASTRIK SELAMA 10 TAHUN HILANG

Begitu juga dengan perkongsian Puan Farahana ni. Selama 10 tahun mengalami masalah gastric kronik. Dan semasa berpantangkan anak kedua, mengamalkan set berpantang Shaklee (antaranya ada ESP, ostematrix, dan Peppermint-Ginger Plus), alhamdulillah, tanpa disedari, gastric tak menjengah lagi dah. Happy sangat Puan Farahana ni. Syukur. Dengan izin Allah jua kan? Jom tonton perkongsian beliau.

 

Jika anda juga mengalami masalah yang sama, berjumpalah dengan pakar untuk pemeriksaan lanjut. Dalam masa yang sama, boleh ikhtiar dengan mengamalkan supplement Shaklee supaya badan kita ni lengkap dengan segala nutrisi dan mampu melawan bakteria atau jangkitan lain.

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Perlunya Kalsium Untuk Ibu Hamil

Ibu hamil sebenarnya sangat memerlukan kalsium. In fact, semua golongan masyarakat juga perlukan kalsium. Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi yang kuat. Ibu hamil berkongsi nutrisi dalam badan dengan bayi dalam kandungan. Zat besi, Vitamin C, Asid Folic, Protein. Dan paling penting, Kalsium. Jika nutrisi ini tidak di top-up melalui pemakanan samada dari bahan semulajadi atau supplement, badan anda mungkin tidak sihat seperti dulu.

Ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium setiap hari. Kalsium yang mencukupi bukan hanya membantu perkembangan tulang, gigi, gusi baby yang sihat. Malah, kalsium mencukupi juga membantu ibu untuk tidur lebih lena, bantu mengelakkan masalah sembelit, dan membantu mengurangkan masalah cramp kaki. Sering kita dengar, masalah paling utama ibu hamil adalah cramp kaki di waktu malam. Tidur terganggu akibat rasa tidak selesa, sukar nak membuang hingga boleh menyebabkan masalah sembelit atau buasir.

Cuba amalkan pengambilan kalsium mencukupi setiap hari. Pastikan produk yang anda pilih lengkap dengan magnesium dan vitamin D. Kerana dua nutrisi ini bantu penyerapan lebih maksima dalam badan. Shaklee menghasilkan Ostematrix yang lengkap dengan nutrisi yang diperlukan tulang ibu dan bayi. Ramai ibu-ibu berpuas hati dengan ostematrix shaklee ni. Tak percaya?

Tidur lena dan melawaskan perut. Tiada lagi masalah Sembelit.

 

Masalah kaki cramp tiada lagi. Usus pun dicuci bersih.

 

Tulang belakang tidak sakit lagi

 

Kebanyakan ibu hamil memang dah “declare” best friend dengan ostematrix ni. Sebab amat membantu.

Apa lagi yang Kalsium boleh berikan pada ibu yang sedang hamil?

Jadi, ibu-ibu masih fikir-fikir lagi samada nak amalkan minum susu atau ambil aje 4 biji ostematrix setiap malam? Jangan fikir lama. Nak mudah, sihat, semulajadi, no chemicals, tak mahal? Ostematrix jawapannya.

Roger Kak Mah untuk order okeh.

*Disclaimer*

Promosi Shaklee Bulan Februari 2017

Apa khabar Sahabat semua? Bagaimana permulaan tahun 2017 uolls? Adakah masih on track? Kalau ya, Alhamdulillah. Keep up the momentum. Kalau belum, jangan putus asa dan teruskan usaha, berdoa.

Nak tahu apa promosi bulan Februari 2017 ni? Sesuai sangat untuk semua golongan masyarakat. Dari untuk anak-anak, hinggalah dewasa. Ibu-ibu menyusu, bapa-bapa yang nak diet, anak-anak remaja yang masih belajar, dan ramai lagi.

Promosi Februari 2017

 

  • OSTEMATRIX
    • Beli 6 Percuma 1 – RM 366
    • Beli 2 Less 5% – RM 115.90
  • VITALEA FOR CHILDREN
    • Beli 3 Percuma 1 – RM 333
  • ALFALFA COMPLEX (S)¬†
    • Beli 1 Percuma 1 – RM 54¬†
    • Expiry Date: Ogos 2017
  • ALFALFA COMPLEX (L)
    • Beli 1 Percuma 1 – RM 98
    • Expiry Date: Jun 2017
  • LECITHIN
    • Beli 1 Percuma 1 – RM 53
    • Expiry Date: April 2017

Risau expiry date kejap sangat? Boleh ke makan lagi?

Boleh je. In fact, kalau uolls betul-betul consistent, tak culas makan, sebenarnya cukup dan sempat habis sebelum expiry date. Pengambilan alfalfa dalam 30-60 hari, lecithin pengambilan 30 hari. Sangat sempat. Tapi kalau culas, ada skip, memang sampai la expiry date.

Sebenarnya, supplement bukan macam makanan. Bila dah expired, tak boleh makan. Supplement bukan macam tu. Pengeluar supplement perlu meletakkan expiry date sebagai penanda aras ia tak boleh dijual lagi. Tapi masih boleh consume up to setahun dari tarikh luput. Selagi bau, warna, dan rasa tidak rosak. Tambah pula supplement Shaklee ni semulajadi, in shaa Allah, selamat dimakan.

Berminat nak grab promosi yang menjimatkan ni? Roger Kak Mah okeh.

6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni?

Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil.

  1. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  2. Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil
  3. Membantu memberi tenaga dan kekuatan pada ibu sepanjang kehamilan
  4. Membantu mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi dilahirkan
  5. Membantu ibu kekal sihat sepanjang kehamilan
  6. Membantu mengurangkan risiko kekurangan khasiat yang diperlukan oleh ibu dan juga bayi dalam kandungan seperti kalsium

Antara supplement (nutrisi) yang diperlukan sepanjang kehamilan ialah zat besi, kalsium, folic acid, omega-3, dan protein.

Shaklee ada kesemua supplement untuk membantu memberikan nutrisi secukupnya yang diperlukan oleh ibu hamil dan bayi.

Set Kehamilan Lengkap

 

Apa ada di dalam set ini?

  • ESP – membekalkan khasiat protein, kalsium untuk ibu yang membantu meningkatkan bekalan darah, membantu menguatkan rahim.
  • VITALEA – multivitamin yang lengkap dengan khasiat zat besi yang membantu menstabilkan jumlah dan kepekatan darah (hemoglobin).
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – memberikan khasiat 500mg vitamin c dalam satu tablet yang membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • B COMPLEX – lengkap dengan asid folic yang membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube dan membantu menstabilkan emosi ibu.
  • OSTEMATRIX – supplement kalsium lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang membantu membina tulang dan tunas gigi bayi, serta bantu mengurangkan risiko ibu mengalami masalah kaki cramp.
  • OMEGA GUARD – supplement minyak ikan yang kaya dengan omega-3, EPA, DHA untuk membantu perkembangan minda bayi serta bantu mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil.

Berminat untuk mencuba set kehamilan optimum ini? Roger ummi ya.

*Disclaimer*

Masalah Gastric dan Supplement Shaklee

Gastric adalah salah satu masalah yang sering dialami oleh kebanyakan kita. Terutama mereka yang mengamalkan diet melampau hingga ke tahap sekat pemakanan dan sebagainya. Jangan ambil mudah atau ringan akan masalah gastric. Kerana jika berlarutan dan tidak dibendung dari awal, boleh mengakibatkan penyakit yang lebih serius.

Gastric ialah inflamasi (keradangan), kegatalan atau hakisan pada bahagian lapisan perut. Ia boleh berlaku dengan cara tiba-tiba atau berperingkat.

Masalah Gastric Shaklee

Apakah antara penyebab berlakunya gastric?

  • Muntah-muntah yang kerap dan kronik
  • Terlalu stress
  • Pengambilan ubat-ubatan
  • Bakteria H.pylori (helicobacter pylori) yang hidup dalam lapisan mukus perut. Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan ulser, dan mungkin juga kanser perut
  • Pernicious Anemia yang berlaku apabila perut tidak mempunyai bahan semulajadi yang dapat menyerap vitamin B12 dengan baik
  • Bile reflux iaitu pengaliran balik hempedu ke dalam perut
  • Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan virus

Apakah simptom terjadinya masalah gastric?

  • Rasa loya
  • Rasa sebu atau kembung pada bahagian perut
  • Sakit di bahagian perut
  • Kerap muntah
  • Rasa senak
  • Rasa tidak selesa atau sakit di dalam perut antara waktu makan atau malam
  • Kerap tersedu
  • Hilang selera makan
  • Muntah darah

Apakah supplement Shaklee yang boleh membantu mengurangkan simptom atau masalah gastric?

Shaklee Untuk Gastric Gastrik

 

  • ESP
    • supplement berasaskan protein yang membantu membina sel baru yang telah rosak akibat hakisan asid gastric
    • bersifat alkali yang membantu meneutralkan asid gastric
    • membantu memulihkan luka dalaman yang terhakis
  • Ostemarix
    • supplement berasaskan kalsium yang mengandungi vitamin D dan magnesium
    • kalsium membantu meneutralkan asid gastric¬†
  • Peppermint-Ginger Plus
    • membantu melegakan ketidakselesaan perut
    • membantu mengeluarkan angin di dalam perut
  • Garlic Complex
    • supplement yang membantu menguatkan antibodi untuk melawan serangan bakteria h.pylori

Testimoni?

Ramai telah mengamalkan supplement Shaklee untuk bantu mengurangkan simptom dan masalah gastric. Alhamdulillah.

Testimoni Peppermint-Ginger Kurangkan Gastric

Testimoni Gastric Shaklee 01 Testimoni Gastric Shaklee 02

 

Berminat untuk mencuba supplement shaklee sebagai salah satu jalan alternatif untuk anda?

Boleh hubungi ummi untuk order.

signature 3

*Disclaimer*