Tips Untuk Ibu Menyusu Supaya Susu Tak Drop Semasa Puasa

In Shaa Allah, bermula 27 Mei 2017 ni, kita akan dipertemukan dengan bulan Ramadhan. Semoga Allah merahmati dan menemukan kita semula dengan bulan Ramadhan ni kan. Ibu-ibu yang menyusukan baby, mesti susah hati kan? Kebiasaannya, pada pandangan umum, susu drop masa bulan puasa. Sebab, kurang minum air. Berbanding dengan semasa tak berpuasa. Air memang all the time minum, so susu tu, in shaa Allah, mencukupi. Bila tak puasa, macam mana?

In shaa Allah, ada tips untuk anda, agar production susu kekal maintain walaupun sedang berpuasa.

Paling penting, kena amalkan makan buah kurma ketika sahur, terutamanya. In shaa Allah, dengan kurma ni lah, kita dapat bertahan hingga ke petang, rasa bertenaga, dan tak lapar. Production susu pun, in shaa Allah, kekal maintain macam biasa.

Pengalaman KakMah masa menyusukan Aisy 2 tahun lepas, KakMah blend kurma dengan ESP + Milo. Alhamdulillah, memang lain sangat rasa badan. Tak macam puasa sangat pun. Supplement Shaklee, in shaa Allah, boleh membantu anda. Amalkan Set Menyusu Lengkap Shaklee, plus Set Ramadhan. KakMah memang continue Supplement Shaklee sepanjang Ramadhan, macam biasa. Separuh makan masa sahur, separuh lagi masa berbuka or sebelum tidur.

Lagi satu, jangan lupa pengambilan air kosong, tetap kena maintain 8 gelas sehari. Boleh sangat sebenarnya. Arrange masa untuk minum air 8 gelas sehari (4 gelas sewaktu sahur, 4 gelas lagi sewaktu berbuka ke dan sebelum tidur. In shaa Allah, memang cukup 8 gelas sehari. Dan paling penting, jangan lupa minum susu. Untuk kalsium dalam badan, supaya badan tak letih, tidur lebih berkualiti. Tak nak minum susu? OsteMatrix Shaklee adalah terbaik.

Info lanjut tentang supplement Shaklee bersesuaian, boleh roger Kak Mah ya.

10 Punca Penyusuan Susu Ibu Boleh Gagal

Menjadi keinginan seorang ibu yang baru melahirkan anak, terutama anak pertama, ingin menyusukan bayinya 100% tanpa campur dengan susu formula (FM). Mungkin ramai tidak tahu, pemberian FM pada peringkat awal kelahiran bayi boleh memberi risiko kepada bayi. Sebenarnya, setiap ibu telahpun ditentukan rezeki susu untuk anaknya. Definisi banyak atau kurang, bergantung kepada pemikiran ibu itu sendiri. Secara jujur, berapa pun jumlah susu yang kita hasilkan, adalah sebenarnya mencukupi untuk keperluan anak. Oleh itu, ibu-ibu tak perlu risau dan cemas, hingga mengambil keputusan untuk memberikan FM kepada bayi. Benar, menyusukan bayi adalah tidak semudah disangka. Perlukan azam dan semangat yang kuat untuk jayakannya.

Kita lihat apakah antara 10 sebab atau punca yang boleh menyebabkan proses penyusuan susu ibu itu gagal sama sekali.

Punca Penyusuan Susu Ibu Gagal

  1. Pemikiran bahawa “Susu Tiada”
    • Sesetengah ibu berpendapat, lahir aje bayi, susu melimpah ruah keluarnya. Bila realitinya tak sebanyak disangka, maka lahirlah pemikiran “susu aku tiada”. Ini sama sekali salah. Di awal kelahiran bayi, sememangnya susu tak begitu banyak. Malah yang keluar, cuma beberapa titisan cecair kuning. Tahukah ibu bahawa itu adalah kolostrum yang amat penting untuk perkembangan bayi. Dan perut bayi di awal kelahiran pun amatlah kecil, sebesar buah ceri je. Sebab tu, Allah hasilkan susu badan yang cukup untuk keperluan bayi. Jadi, ibu tolong jangan runsing jika bayi kerap menangis dan beranggapan susu tak cukup. Ada sebab lain di sebalik tangisan si kecil tu.
  2. Mula memberikan anak air masak
    • Tahu tak kandungan air dalam susu ibu adalah sebanyak 80%. Bayi di bawah usia 6 bulan tidak memerlukan air tambahan atau makanan lain selain daripada susu ibu sendiri. Banyak risiko boleh terjadi sekiranya bayi diberikan air masak sebelum bayi mencecah usia 6 bulan. Antaranya ialah meningkatkan risiko kekurangan zat makanan kepada bayi. Susu ibu adalah sumber makanan utama pada bayi baru lahir hingga ke usia 6 bulan. Pemberian air masak ini boleh tingkatkan risiko kegagalan penyusuan kerana kurang rangsangan hisapan oleh bayi.
  3. Orang di sekeliling tidak memahami
    • Ahli keluarga terutamanya, mungkin kurang pendedahan terhadap kebaikan dan info tentang penyusuan susu bayi. Bila dilihatnya bayi kerap menangis, bayi macam selalu lapar, maka tanggapan mereka susu kita tidak cukup. Lantas memberikan nasihat untuk memberi FM. Ibu perlu kuat dan yakin dengan pilihan anda. Nasihatkan mereka yang menyuruh anda untuk campur FM, berikan penjelasan pada mereka supaya mereka faham. In Shaa Allah, anda boleh atasi pandangan dan nasihat negatif seperti ini.
  4. Salah diberi maklumat
    • Ada orang beranggapan, kerap menyusu boleh mengurangkan penghasilan susu. Ini adalah salah sama sekali. Penyusuan yang kerap boleh merangsangkan lagi penghasilan susu ibu. Oleh itu, ibu harus kuat dan teruskan usaha untuk menyusukan bayi anda sekerap yang mungkin.
  5. Kerap cuci puting payudara
    • Puting payudara tidak perlu dicuci sekerap mungkin. Ini kerana terdapat sebum yang mengeluarkan anti bakteria yang melindungi bayi dari sebarang kekotoran. Oleh itu, ibu tidak perlu risau untuk menyusukan anda walaupun di luar kerana khuatir macam mana nak cuci.
  6. Tunggu bengkak baru usaha nak pam
    • Fenomena ini adalah salah. Jika anda tunggu bengkak, baru nak pam, ia sebenarnya boleh mengganggu penghasilan susu baru. Biar kerap pam, terutama apabila bayi tidak menyusu atau sejurus selepas bayi menyusu. Kerap mengosongkan payudara sebenarnya membantu penghasilan susu baru dan bukannya menghentikan.
  7. Kuantiti susu tak seperti dijangka bila pam
    • Kuantiti susu setiap kali pam tak semestinya sama. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit. Bergantung kepada tahap kesihatan kita, emosi kita di waktu itu. Oleh itu, jangan sesekali membuat perbandingan jumlah kuantiti susu dihasilkan setiap kali anda pam. Tak salah meletakkan target, tapi jangan bila tak capai target, anda risau dan stress.
  8. Kerap membuat perbandingan
    • Ini terjadi terutamanya pada ibu bekerja. Jangan sesekali anda membuat perbandingan dengan ibu lain yang turut sama mengepam di pejabat. Ingat, lain ibu, lain rezekinya. Penghasilan susu ibu adalah selari dengan keperluan bayi itu sendiri. Bila anda kerap membuat perbandingan, emosi anda akan mula terganggu.
  9. Stok susu berkurangan
    • Macam roda, proses penyusuan susu ibu juga ada ups and downs. Ada masanya, stok susu mungkin berkurangan. Jangan risau, jangan runsing. Kuatkan semangat, kerapkan doa, cari alternatif untuk bantu meningkatkan semula penghasilan susu anda. Mungkin badan anda rasa letih, emosi terganggu. Maka, cuba fikirkan apa yang mungkin menyebabkan penghasilan susu drop dan cuba atasi secepat mungkin. Jangan lupa berdoa pada Tuhan, agar diberikan kekuatan dan rezeki susu yang mencukupi.
  10. Emosi ibu terganggu
    • Stress, risau boleh mengganggu penghasilan susu ibu. Oleh itu, anda perlu mengawal emosi anda. Cuba cari jalan untuk keluar daripada stress. Pada Muslimah, perbanyakkan bacaan Al-Quran atau zikir. Pada non-Muslim, mungkin boleh mendengar lagu-lagu romantic untuk menstabilkan semula emosi anda. Salah satu cara lagi, tatap gambar anak agar anda lebih bersemangat untuk menyusukan bayi anda.

Semoga perkongsian kali ini membantu ibu agar mengatasi 10 masalah ini. Anda boleh lakukan. Semangat dan ilmu itu penting. Oleh itu, jangan berhenti untuk mempelajari ilmu penyusuan susu ibu, walaupun ini mungkin bukan anak pertama anda.

Jika inginkan supplement Shaklee yang boleh membantu memberikan nutrisi, memberikan tenaga, membantu mengurangkan stress, dan sekaligus membantu menggalakkan penghasilan susu, boleh hubungi Ummi untuk maklumat lanjut.

6 Tips Jayakan Penyusuan Susu Ibu Untuk Ibu Bekerjaya

Salah satu kerisauan yang ada pada ibu bekerjaya adalah bagaimana untuk menjayakan penyusuan susu ibu selepas kembali ke rutin bekerja. Bekerja di syarikat yang mesra penyusuan susu ibu adalah satu kelebihan kepada ibu. Tetapi untuk mereka yang mempunyai masalah, bagaimana pula? Kami ingin kongsikan dengan anda beberapa tips untuk menjayakan penyusuan susu ibu.
6 Tips Penyusuan Susu Ibu Bekerjaya
Penuhi minda dengan Ilmu
❥ Ibu perlu mula belajar tentang penyusuan susu ibu.
❥ Pelajari teknik dan kaedah yang betul, serta apa yang diperlukan untuk menjayakan proses ini
❥ Sertai kelas-kelas laktasi yang dianjurkan oleh pihak hospital kerana mereka akan mengajar anda kebaikan susu ibu, kaedahnya, dan banyak lagi tips menarik
Pelajari permulaan menyusu yang betul
❥ Ketahui teknik lekapan yang betul terutama bg mereka yang baru pertama kali menyusukan bayi
❥ Amalkan posisi yang betul dan selesa untuk anda dan bayi
Simpan stok Susu
❥ Pelajari teknik untuk menyimpan stok susu sebagai bekalan untuk anak anda
❥ Amalkan amalan pam susu seperti Power Pumping untuk menggalakkan penghasilan susu
❥ Anda juga digalakkan untuk mengamalkan teknik Marmet
Kurangkan tekanan
❥ Sepanjang tempoh penyusuan, anda tidak digalakkan untuk berada dalam keadaan tertekan kerana tekanan boleh mengganggu penghasilan susu anda
❥ Sewaktu anda sedang pam susu samada di pejabat atau di rumah, anda digalakkan untuk membayangkan hal-hal yang indah, menatap gambar bayi anda kerana ia membantu untuk menghasilkan suatu hormon yang memberi ketenangan kepada anda
Amalkan pemakanan yang Sihat
❥ Bukan hanya semasa hamil, tetapi sepanjang tempoh penyusuan anda, anda adalah digalakkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat
❥ Ini kerana nutrisi yang anda perolehi, akan disalurkan juga kepada anak anda melalui susu ibu
❥ Anda digalakkan untuk makan sayur-sayuran, buah-buahan, supplement yang memberikan kandungan nutrisi mencukupi
Fahami konsep Supply and Demand
❥ Konsep menyusukan bayi adalah mudah iaitu “Supply and Demand”
❥ Setiap kali bayi menyusu secara terus, ia memberi petunjuk kepada minda anda bahawa bayi anda memerlukan susu dan ia akan menggalakkan penghasilan susu
Semoga tips kami ini dapat membantu anda! Jayakanlah penyusuan susu ibu kerana susu anda adalah yang terbaik untuk bayi anda. Semoga berjaya!

signature 3

Tips Untuk Berjaya Memerah Susu

Seseorang ibu yang bekerja tentunya bimbang/risau sekiranya tidak dapat menghasilkan susu banyak semasa proses memerah susu. Namun begitu, zaman sekarang seluruh dunia menyokong breastfeeding. Oleh itu, tidak perlu bimbang sekiranya majikan tidak memahami. Berbincang dengan majikan dan dapatkan persefahaman dari mereka. Kami ingin share beberapa tips iaitu faktor penting yang membantu seorang ibu untuk berjaya memerah susu. Faktor ini dapat mempengaruhi jumlah susu yang diperah. In Shaa ALLAH.


Tips / Faktor untuk Berjaya Memerah Susu?
❋ Waktu memerah yang terbaik adalah seawal pagi kerana pada waktu ini hormon prolaktin adalah tinggi dan dapat menghasilkan lebih banyak susu
❋ Ibu perlu dalam berkeadaan yang selesa dan tenang kerana ini akan merangsang pengeluaran susu
❋ Stress atau tertekan boleh menghalang pengeluaran susu ibu
❋ Seorang ibu perlu mahir memerah susu sama ada dengan cara menggunakan tangan atau alatan mengepam
❋ Berikan sedikit tempoh masa antara waktu memerah dengan penyusuan atau waktu memerah sebelumnya, untuk membolehkan susu baru terhasil

Tips Untuk Membantu Merangsangkan Refleks Ejeksi Susu?
✔ Pastikan ibu dalam keadaan yang selesa dan tidak tertekan
✔ Dapatkan ketenangan dan privasi semasa pam
Tekapkan tuala basah dan urut breast bagi tujuan untuk “mengejutkannya” supaya “bekerja”
Tenangkan diri dengan berfikir atau membayangkan sesuatu tempat yang nyaman dan tenang, atau pun dengan memperdengarkan bacaan suci Al-Quran atau berzikir (bagi yang beragama Islam)
✔ Bayangkan baby berada dekat dengan kita
Urutan belakang badan

————————————————————————————-
dapatkan buku “Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu” by Dr. Faridah Idris
————————————————————————————-

  Ingin dapatkan supplement bagi membantu anda untuk menambahkan susu badan?
Click link ini ➲ http://bit.ly/SetMenyusuShaklee
————————————————————————————-
  ✆ Hubungi kami untuk mendapatkan supplement anda, juga untuk mendapatkan FREE CONSULTATION tentang penyusan bayi secara exclusive!!! Anda juga layak mendapatkan FREE E-BOOK dan TIPS EXCLUSIVE!!

✍ pm: http://bit.ly/PM_Kami
✎ msg/whatsapp: 0196972866
✉ email: suppl3ment4all@gmail.com