5 Cara Untuk Tahu Waktu Subur (Wanita)

Salah satu usaha untuk hamil adalah dengan mengetahui bilakah waktu subur. Sesetengah wanita tak perlu tahu pun bila waktu subur, mudah untuk hamil. Alhamdulillah, rezeki buat mereka. Tapi sesetengah wanita yang mungkin lambat memperoleh zuriat, perlu tahu bilakah waktu subur. Wanita hanya subur selama 24 jam (1 hari). Dan peratusan untuk hamil sangat tinggi pada waktu subur, berbanding dengan waktu-waktu lain. Ini kerana masa subur ni lah, ovum isteri telah matang dan bersedia untuk disenyawakan.

5 Cara Tahu Waktu Subur

  1. Pertama perlu tahu samada kitaran haid anda normal atau sebaliknya. Normal period cycle adalah 28 hari. Ada juga yang 29, 30.. Asalkan setiap period cycle tu tempoh nya sama, maka ia dikira normal. Tapi kalau bulan ni 28, bulan depan 31, bulan berikutnya 27, itu dikira tidak normal dan amat sukar untuk ketahui bila waktu subur. Jadi, amat penting untuk anda merekodkan bila waktu anda mula period dan habis period. Rekodkan dalam smartphone ke, rekod kat calendar peribadi ke. Asalkan consistent rekod setiap kali datang period. Sekurang-kurangnya untuk 3-5 cycle.
  2. Perubahan suhu badan juga boleh menjangkakan bilakah waktu subur. Kebiasaannya, bila dah 2-3 hari tamat tempoh ovulasi (subur), suhu badan akan meningkat 0.4 – 1.0 °C dalam bacaan BBT anda. BBT ni ialah “Basal Body Temperature”. Setiap pagi, sebelum anda duduk atas katil, ambil suhu badan anda. Seeloknya guna Basal thermometer, dimana ia lebih sensitif terhadap perubahan suhu badan setiap minit. Setiap hari, pada waktu yang sama, sebelum anda duduk di atas katil (atau terus bangun ke toilet), ambil dulu suhu badan anda dan catatkan pada BBT chart (contoh seperti di bawah). Bulan pertama mungkin tak berapa membantu sebab BBT hanya nampak bila dah subur, tapi jika anda consistent amalkan untuk 3-4 bulan, anda akan nampak pattern dan boleh menjangkakan waktu subur anda.
  3. Pantau cervical mucus (CM) anda. CM ni adalah lendiran yang keluar di bahagian vagina. Pantau tahap kelekitan, warna, kuantiti setiap kali period cycle anda. Bermula daripada 3-4 hari selepas tamat tempoh period anda, anda boleh mula merasakan ia sedikit kering. Semakin dekat dengan tempoh ovulasi, CM anda akan semakin melekit, jernih (macam telur putih tu). Catatkan kondisi CM anda setiap bulan, dan anda boleh jangkakan bilakah waktu subur anda.
  4. Macam ujian pregnancy, ada pregnancy kit. Sama juga dengan ujian ovulasi, ada juga ovulation kit. Anda boleh dapatkan di mana-mana farmasi. Ada yang jual banyak, ada yang jual satu-satu. Kalau dapat yang banyak lagi jimat, sebab ujian ovulasi ni kena buat setiap hari pada waktu yang sama bermula daripada hari ke-10 period cycle, sehinggalah anda “jumpa” positif ujian ovulasi. Sebaiknya, lakukan ujian ovulasi bermula jam 12 – 6 petang. Setiap hari, pada waktu sama. Kalau jam 2 tengahari, setiap hari anda buat ujian ovulasi pada jam 2 tengahari. Bila positif, anda digalakkan untuk bersama suami anda pada malam tersebut atau malam keesokannya.
  5. Zaman canggih ni, ada banyak aplikasi yang memantau kesemua 4 perkara di atas di dalam smartphone kita. Anda boleh search dan install aplikasi tersebut dan catatkan BBT anda, CM anda, perubahan pada diri anda ke dalam aplikasi tersebut. Aplikasi itu akan bantu anda untuk menjangkakan bilakan waktu anda subur. Seperti cara yang lain, consistent untuk catatkan perubahan anda selama 2-3 bulan untuk dapatkan waktu subur yang tepat.

 

Semoga berjaya, semua. Ingat, jangan sesekali putus asa. Sentiasa berdoa pada Allah, Dia akan membantu kita. Yakin akan ketentuan Allah. Dia sebaik-baik perancang. In shaa Allah… amiin..

Jika ingin ikhtiar dengan supplement Shaklee, anda boleh hubungi ummi. In shaa Allah, ummi akan bantu.

5 Mitos Tentang Keguguran Yang Anda Perlu Tahu

Pengalaman keguguran sememangnya bukan senang nak hadapi. Bila zuriat yang kita nanti-nantikan tiba-tiba hilang begitu sahaja, pastinya perasaan sedih tu tak dapat dibendung. So, memang setiap mom-to-be akan berasa risau akan keguguran. Terutama di awal kehamilan. Selagi anak dalam rahim kita belum dilahirkan, selagi tu rasa risau tu tetap ada. Kebanyakan keguguran berlaku di trimester pertama. Namun, setiap bakal ibu perlu menjaga diri, kesihatan diri agar kandungan anda sentiasa sihat dan selamat dilahirkan kelak. In shaa Allah.

5 mitos keguguran

MITOS 1: Jika anda pernah gugur sekali, kebarangkalian untuk gugur lagi sangat tinggi

Totally, TAK semestinya. Pengalaman ummi sendiri. Ya, ummi pernah keguguran masa di awal pernikahan. Walaupun lama juga menunggu untuk kehamilan kedua, tapi Alhamdulillah, kehamilan kedua sihat dan selamat dilahirkan. Amalkan pemakanan sihat, jaga diri, in shaa Allah, anda tiada masalah pada kehamilan kedua. Namun begitu, bila kehamilan kedua juga keguguran, peratus kebarangkalian di kehamilan seterusnya meningkat kepada 20%. Lepas 3 kali keguguran, meningkat 30%. Dan begitulah seterusnya. Tapi bila dah terlalu kerap hamil dan gugur, ada eloknya anda segera berjumpa pakar untuk check-up. Mana tahu ada masalah lain yang boleh menyebabkan kehamilan tidak bertahan beberapa kali. Lebih cepat anda menjalani rawatan, adalah lebih baik untuk anda.

MITOS 2: Light spotting atau rasa cramp boleh menyebabkan berlakunya keguguran

Sekali lagi, ia hanyalah mitos. Tidak semestinya jika anda mengalami light spotting (atau discharge, atau keluar cecair kecoklatan) atau rasa cramp, bermakna akan berlakunya keguguran. 40% daripada kebanyakan kehamilan di awal trimester akan mengalami masalah ini. Mild cramping juga adalah sesuatu yang normal kerana pada waktu ini uterus anda sedang mengembang untuk memberi ruang pada fetus. Tapi… Jangan diamkan aje. Kalau berlaku spotting atau cramp ni, beritahu pada nurse atau doktor semasa check-up supaya mereka boleh melakukan pemeriksaan lanjut. Dan… kalau rasa cramp tu pada satu side sahaja dekat pelvis, ini kena segera berjumpa dengan doktor sebab ada kemungkinan anda mengalami ectopic pregnancy dimana telur yang telah disenyawakan tidak berada di dalam rahim, tetapi di tube fallopio. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh membahayakan nyawa ibu. Jadi, sentiasa peka dengan perubahan diri anda ya, ibu.

MITOS 3: Selsema/demam/batuk di awal kehamilan boleh menyebabkan keguguran

Juga adalah MITOS. Selsema atau demam atau batuk di awal kehamilan tidak mengganggu kehamilan. Tapi kalau suhu badan masa demam tu dah cecah sehingga 38.5°C ke atas, itu perlu hati-hati dan segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Sebab kalau terlalu tinggi, ia boleh “membunuh” fetus di awal 8 minggu kehamilan. Masa awal kehamilan ni pun, jagalah pemakanan. Jangan makan makanan yang mengandungi Listeria iaitu sejenis bakteria yang boleh mencemarkan makanan seperti daging sejuk, hotdogs, susu tidak ber-pasteur, keju lembut sebab ini juga boleh mengakibatkan keguguran. Bakteria listeria ni bila merebak, boleh jadi demam. Hati-hati dalam memilih makanan. Makan makanan berkhasiat, semulajadi, dimasak sempurna.

MITOS 4: Pernah menggugurkan kandungan punca keguguran

Menggugurkan kandungan secara sengaja sememangnya bertentangan dengan agama Islam. Namun, ummi faham kalau ada yang telah bertaubat, dah bernikah secara sah, dan ingin mendapatkan zuriat secara sah. Tapi ada mitos mengatakan kalau pernah gugurkan kandungan secara sengaja, potensi untuk keguguran semulajadi ada. Menurut kajian, ia adalah tidak benar. Melainkan kalau jarak masa antara prosedur menggugurkan kandungan dan kehamilan adalah kurang daripada 3 bulan. Kalau kes macam ni, risiko keguguran tu tinggi sikit berbanding kalau tempoh masa tu lebih lama. Dan kalau terlalu kerap menggugurkan kandungan juga, berkemungkinan boleh merosakkan serviks (menurut kajian juga). Jadi, elakkanlah abortion.

MITOS 5: Keguguran boleh berlaku jika bersenam di awal kehamilan

Nak senam tu, berpada-padalah. Pilih senaman yang mild, yang tak berat. Tapi kalau senaman angkat berat, main bola, kena lari-lari bukan main lagi, pastu bersukan yang ada potensi nak jatuh,… memanglah ada risiko keguguran. Pilih senaman yang selamat macam jogging atas track (pada kelajuan medium). Rujuk buku-buku yang dijual di pasaran. Ada senaman yang boleh diamalkan oleh ibu hamil. Ada kajian di Columbia mengatakan ibu hamil yang mengamalkan senaman ringan sepanjang kehamilan boleh menurunkan kebarangkalian untuk gugur sebanyak 40%. Ini kerana boleh mengurangkan risiko kenaikan berat badan melampau, dan membantu ibu untuk lebih fit dan bersedia untuk masa melahirkan nanti.

Jika kita menjaga diri kita, kesihatan kita terutama di awal kehamilan, in shaa Allah, kandungan anda selamat dan membesar dengan jayanya hingga ke masa dilahirkan. in shaa Allah. Amalkan pemakanan seimbang, makan makanan yang semulajadi, makan supplement semulajadi macam Shaklee, jaga tingkah laku, jaga tutur kata, amalkan bacaan Al-Quran, solat wajib dan sunat.. in shaa Allah, kandungan anda akan selamat. Banyakkan berdoa pada Allah, semoga Allah sentiasa melindungi anda dan bayi dalam kandungan.

Ummi doakan agar ibu-ibu terutama yang baru pertama kali ingin menjadi ibu agar jangan risau, jangan stress, jangan fikir yang negatif. Go with the flow, bak kata orang putih. Anda akan biasa dengan perubahan diri anda sepanjang kehamilan ni. In Shaa Allah.

Have a great pregnancy journey, mom-to-be!

Bantu Tingkatkan Kesuburan Pasangan Dengan Set Bajet Shaklee (Tak Sampai RM500)

Masalah kesuburan yang tidak serius masih boleh diusahakan dengan mengamalkan pemakanan sihat yang boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan suami dan isteri. Tapi zaman sekarang ni, susah nak dapat makanan yang sihat, segar, dan berkhasiat. Kalau ada pun, kena masak dengan cara sendiri. Kebanyakan pasangan sekarang ni, dua-dua kerja. Jadi, tak berapa sempat nak masak sendiri kan? Oleh itu, anda boleh mengambil inisiatif lain iaitu dengan mengamalkan supplement.

Ramai beranggapan supplement ni mahal. Terutama bila sebut supplement Shaklee. Ya ke mahal? Betul ke? Ish..ish..ish.. Supplement Shaklee ni sebenarnya tak mahal pun. Berbaloi dengan tempoh penggunaan dia, berbaloi jugalah dengan khasiat dia. Nama pun supplement semulajadi kan. Jadi, kepada anda yang mencari supplement bajet yang turut boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan anda, suami dan isteri, anda boleh cuba amalkan supplement ini.

SET BAJET UNTUK KESUBURAN LELAKI PEREMPUAN

Bagaimana supplement bajet ni boleh membantu anda?

LELAKI
♂ Menurut pakar, khasiat zinc dan vitamin E dapat membantu meningkatkan kesuburan sperma lelaki, samada dari segi kuantiti mahupun kualiti.
♂ Pengambilan secara consistent, mengikut dos yang mencukupi, boleh membantu memberikan kekuatan kepada sperma.

WANITA
♀ Kitaran haid yang tidak normal boleh mengganggu tahap kesuburan. GLA membantu menstabilkan semula kitaran hormon dan haid anda. Oleh itu, lebih mudah untuk anda mengetahui bilakah waktu subur anda.
♀ GLA juga membantu meningkatkan kualiti lendir serviks semasa subur.
♀ Pengambilan B complex yang mengandungi asid folic dapat membantu persenyawaan telur oleh sperma.

Soalan yang selalu diaju pada saya adalah “Perlu ke ambil semua?”. Jawapan saya “Ya”. Sebab setiap supplement memberikan khasiat dan kebaikan yang berlainan. Dan kombinasi supplement ini penting untuk meningkatkan lagi kebarangkalian isteri untuk hamil.

Dengan harga yang sangat berpatutan, supplement ini mampu bertahan antara 2 ke 4 bulan. Lama kan? RM80 je average yang perlu kita spend sebulan.

Hubungi kami untuk dapatkan supplement anda. In shaa Allah, kami juga akan memberikan konsultasi exclusive serta berkongsi tips-tips yang dapat membantu meningkatkan lagi tahap kesuburan anda dan pasangan. Ingat, usaha + doa + tawakal. In Shaa Allah.

Ingin ketahui tips untuk mengesan bilakah waktu subur anda (atau isteri anda)? Click LINK ini.

———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban

———————————————————

**Disclaimer**

8 Sebab Utama Kenapa Tahap Kesuburan Anda Boleh Terganggu

Setiap pasangan yang bernikah, pasti nak kan zuriat. Ada yang merancang, ada yang tak. Ada yang nak anak awal, ada yang nak “bunting pelamin”. Macam-macam karenah suami isteri dalam merancang untuk mendapatkan zuriat. Tapi jarang kita dengar, pasangan yang tidak mahukan zuriat. Rata-rata, 99.99% pasti inginkan zuriat. Ye lah, siapa tak sayang baby? Siapa yang tak geram bila tengok baby kita sendiri membesar depan mata. Betul tak? Melainkan mereka yang bermasalah mental, yang sanggup membuang atau memotong bayi mereka sendiri. Nauzubillahiminzalik.
Namun kenapa ada di kalangan kita yang agak lambat dikurniakan zuriat? Ada yang 3 bulan lepas nikah, dah disahkan hamil. Ada yang setahun, 2 tahun. Yang 10 tahun lebih pun ada. Rezeki dari Allah, kita tak tahu cepat atau lambat zuriat ini akan hadir. Sungguhpun begitu, tak salah untuk kita ikhtiar. Jadi, elakkan daripada amalan yang boleh mengganggu tahap kesuburan kita. Kami nak share 8 sebab utama yang boleh mengganggu tahap kesuburan anda.
8-sebab-kesuburan-terganggu

1. Usia Wanita

  • Menurut pakar, tahap kesuburan wanita semakin berkurangan apabila usia mencecah 30 tahun.

2. Gaya Hidup

  • Gemar merokok, minum alkohol, tidak mengamalkan pemakanan diet yang seimbang boleh mengganggu tahap kesuburan anda samada lelaki atau wanita.

3. Stress Melampau

  • Stress yang tidak dikawal boleh mengganggu kesuburan anda. Amalkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan masalah stress.

4. Kesihatan Pasangan

  • Seperti wanita, kesuburan lelaki juga mula berkurangan apabila usia mencecah 40 tahun.

5. Gaya Pakaian

  • Kaum lelaki terutamanya perlu memilih pakaian yang bersesuaian. Pemakaian seluar atau seluar dalam yang terlalu ketat boleh mengganggu penghasilan sperma yang berkualiti

6. Bilangan Sperma Rendah

  • Suami juga boleh mengurangkan kebarangkalian isteri untuk hamil jika bilangan sperma rendah. Jalani pemeriksaan di pusat kesihatan untuk mengetahui keadaan sperma anda.

7. Masalah Hormon

  • Tubuh badan wanita yang tidak dapat menghasilkan hormon progesterone yang mencukupi tidak dapat mengekalkan kehamilan (mudah gugur dan sukar hamil).

8. Pengambilan Caffeine

  • Kajian menunjukkan pengambilan caffeine boleh mengganggu kemampuan telur untuk melekat dalam uterus.
Jalani kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti. Jika anda telah melakukan pelbagai usaha untuk hamil, berjumpalah dengan pakar dan dapatkan nasihat pakar. Jalani pemeriksaan selanjutnya untuk ketahui jika anda bermasalah. Menurut pakar, anda perlu rujuk pakar jika usia pernikahan anda telah mencecah 1 tahun dan belum dikurniakan zuriat.
Jika ingin dapatkan supplement Shaklee untuk bantu meningkatkan tahap kesuburan anda, boleh hubungi kami untuk consultation dan untuk dapatkan produk anda.

signature 3

8 Tanda Awal Kehamilan

Apakah antara petanda awal bahawa anda hamil? Pasti ini yang anda akan selalu perhatikan, terutama apabila anda melihat ada sedikit perubahan dalam diri anda. Tertanya-tanya pada diri sendiri, “Hamilkah aku?”. Kami ingin kongsikan dengan anda, 8 tanda-tanda awal kehamilan, selain daripada lewat datang haid.

8 TANDA AWAL KEHAMILAN
PAYUDARA MENJADI LEMBUT
❤ anda mungkin merasakan payudara anda semakin padat dan berat
❤ anda juga mungkin perasan warna nipple anda semakin gelap
MUDAH RASA PENAT
❤ pada permulaan kehamilan, anda akan mudah merasa keletihan / penat
❤ anda akan lebih cenderung untuk berehat, tidur
 PERUBAHAN EMOSI
❤ anda akan mengalami perubahan hormone semasa hamil
❤ perubahan ini akan menjurus kepada perubahan emosi yang tidak stabil di awal kehamilan
MUDAH PENING
❤ rasa mudah pening, sakit kepala adalah antara tanda awal-awal kehamilan
❤ ia boleh disebabkan oleh perubahan hormone ataupun tekanan darah rendah
LOYA DAN MUNTAH
❤ rasa mudah loya dan ingin muntah-muntah adalah symptom kebiasaan di awal kehamilan
❤ bergantung kepada individu, dimana sesetengahnya akan mudah loya selepas hidu sesuatu, makan sesuatu
ALAH PADA BAU MAKANAN
❤ sesetengah ibu alah pada bau sesetengah makanan, walaupun makanan tersebut adalah makanan kegemarannya sebelum hamil
❤ ibu akan lebih sensitif pada bau pada awal kehamilan
 SERING MEMBUANG AIR KECIL
❤ buah pinggang anda akan memproses lebih urin semasa hamil
❤ saiz uterus anda juga semakin membesar menyebabkan lebih tekanan pada pundi kencing anda
RASA KEJANG
❤ rasa kejang atau pun spotting (darah keluar sedikit) semasa anda sepatutnya datang haid.
❤ pendarahan tersebut boleh disebabkan atau menandakan bahawa telur yang telah disenyawakan melekat pada uterus
Sekiranya anda merasakan anda ada symptom ini, anda digalakkan untuk melakukan ujian kehamilan dengan membeli pregnancy kit di farmasi. Jika kelihatan 2 line pada kit tersebut, “Tahniah, anda hamil”! Segera berjumpa dengan doktor untuk pengesahan dan juga untuk mendapatkan nasihat untuk menjaga kehamilan anda.
Jika anda sedang usaha untuk hamil, anda boleh click LINK ini untuk dapatkan set kesuburan anda. Dan jika anda telah pun hamil, set kehamilan ini dapat membantu anda sepanjang kehamilan kerana pelbagai khasiat dapat diperolehi, dan ianya lengkap.
Hubungi kami untuk keterangan lanjut.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**