Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan

Alhamdulillah. Bertemu kita dengan Ramadhan tahun ini. Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah. Sama-samalah kita memperbanyakkan amal ibadah. Bukan setakat solat 5 waktu, tapi juga perbanyakkan bacaan Al-Quran dan terjemahannya, selawat, zikir, solat-solat sunat, solat terawikh.

Jika anda inginkan supplement yang boleh membantu anda kekal bertenaga sepanjang hari, boleh dapatkan Set Ramadhan dari KakMah. In Shaa Allah, dengan izin-Nya, anda boleh rasakan kelainan berpuasa dengan supplement Shaklee.

Hubungi KakMah untuk order.

ESP bakal masuk stok pada minggu hadapan. Jadi, boleh pre-order bermula sekarang (beserta payment).

*Disclaimer*

Kesan Kekurangan Vitamin B

Vitamin B ada pelbagai jenis. B12, B6, B7, dan pelbagai lagi vitamin B. Asid folic yang ibu hamil kena makan tu pun adalah salah satu vitamin B tau. Kita sebenarnya amat memerlukan vitamin B dalam kehidupan seharian. Kekurangan vitamin B boleh mengakibatkan beberapa masalah atau kesan pada kita. Nak tahu apa?

kesan-kekurangan-vitamin-b-shaklee

  • B12

    • Anda mudah berasa letih, lemah, mengalami masalah sembelit, atau tertekan.
    • Kerang dan hati lembu adalah antara sumber makanan tinggi dengan vitamin B12.
  • B6

    • Sistem imun anda lemah, maka anda kerap atau mudah untuk tidak berasa sihat.
    • Anda mudah tertekan atau keliru.
    • Bibir mudah kering.
    • Antara sumber makanan yang tinggi dengan vitamin B6 ialah kacang kuda, hati lembu, dan tuna.
  • B1 (Thiamin)

    • Anda mudah rasa lemah, keletihan.
    • Anda juga boleh mengalami “brain damage“.
    • Kekurangan B1 juga boleh menyebabkan masalah psikosis (gangguan mental yang teruk dimana pemikiran dan emosi terjejas, tidak dapat berhubung dengan dunia luar).
    • Sumber makanan yang tinggi dengan vitamin B1 ialah trout, kacang hitam.
  • B2 (Riboflavin)

    • Kekurangan B2 boleh menyebabkan masalah pada hati dan saraf.
    • Hati lembu adalah sumber makanan utama yang kaya dengan riboflavin. Selain itu susu, yogurt, dan daging lembu sendiri boleh juga diambil sebagai alternatif.
  • B3 (Niacin)

    • Vitamin B3 yang mencukupi membantu sistem penghadaman, kulit, saraf berfungsi dengan baik.
    • Niacin juga membantu menukarkan makanan kepada tenaga
    • Makanan semulajadi yang boleh diambil ialah susu, telur, beras, dan ikan.
  • B7 (Biotin)

    • Kekurangan Biotin boleh menyebabkan masalah ruam kulit, rambut gugur, kolesterol tinggi, dan masalah jantung.
    • Antara makanan semulajadi yang boleh diambil ialah kobis, salmon, lobak merah, pisang, tepung soya, bijirin, dan yis.
  • Asid Folic

    • Vitamin B yang sangat penting terutama untuk ibu hamil.
    • Pengambilan asid folic yang mencukupi boleh mengelakkan daripada kecacatan kelahiran. Ia juga bantu pembentukan tulang belakang bayi yang baik.
    • Anda boleh makan bayam, kacang hitam sebagai sumber asid folic semulajadi anda.

 

Shaklee ada ke supplement yang lengkap dengan segala vitamin B yang diperlukan ni? Mestilah ada. Shaklee ada B-Complex yang lengkap dengan semua 8 jenis vitamin B yang diperlukan.

Harga? Hanya RM53.75. Satu botol boleh tahan sehingga ke 4 bulan maksimum. Murah ke murah?

b-complex-shaklee

Untuk order dan dapatkan supplement Shaklee anda, boleh hubungi ummi.

signature 3

*Disclaimer*

Promosi Aidilfitri Pula (Julai 2016) – Vivix dan Vitalea for Children

Salam Aidilfitri, dan Maaf Zahir Batin dari Ummi sekeluarga.

Maaf atas kelewatan ucapan Aidilfitri dari kami. Al-maklumlah, sibuk berhari raya, melaksanakan urusan keluarga, dan sebagainya. Tapi apa pun, semoga anda semua bergumbira di hari raya ini.

Ummi nak kongsikan promosi bulan Julai tahun ini. Pasti ramai yang dah tahu, tapi tak salah kalau Ummi nak kongsikan juga di blog Ummi ni. Kan? So, here we go.

Promosi Julai 2016

Promosi Julai 2016

Nak tahu apa kebaikan dan khasiat Vivix dan Vitalea Kanak-kanak ni, boleh click link di bawah ni. Dan retail price untuk setiap supplement adalah seperti berikut:

Vivix – RM 475

Vitalea for Children – RM 111

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan promosi ni terutama si Vivix tu. Pelbagai kebaikan dan khasiat dalam satu botol Vivix. Sesuai diamalkan oleh semua, tak kira lelaki atau wanita.

Nak tahu lebih lanjut, hubungi Ummi.

signature 3

Tips: Punca Keletihan dan Mengantuk, Bagaimana Mengatasinya?

Mudah letih? Mudah mengantuk? Kerap rasa mengantuk? Ketahui punca atau sebab kenapa anda rasa keletihan (letih) dan mengantuk. Kami juga akan share dengan anda bagaimana cara untuk mengatasi rasa keletihan atau mengantuk.

PUNCA KELETIHAN dan CARA MENGATASI

TIDAK CUKUP TIDUR

✾ Anda tidak mendapatkan tidur yang mencukupi
✾ Boleh menyebabkan tumpuan dan kesihatan anda terjejas
✾ Orang dewasa perlu mendapatkan 7 – 8 jam tidur setiap malam
✾ Atasinya dengan:
✔ Jadikan tidur itu satu keutamaan
✔ Tidur tepat pada waktunya
✔ Jauhkan laptop, phone, tv dari bilik anda
✔ Jika masih mempunyai masalah, anda berkemungkinan mengalami GANGGUAN TIDUR (sleep disorder) – jumpa doktor anda

SLEEP APNEA

✾ Sesetengah individu merasakan bahawa dirinya mendapat tidur yang mencukupi, akan tetapi sleep apnea mengganggu anda
✾ Sleep apnea bagaikan memberhentikan nafas anda pada waktu malam
✾ Setiap kali anda diganggu anda akan terjaga tetapi berkemungkinan anda tidak sedar
✾ Kesannya anda tidak dapat tidur yang cukup walaupun telah “tidur” selama 8 jam
✾ Atasinya dengan:
✔ Kurangkan berat badan anda sekiranya berat anda berlebihan
✔ Berhenti merokok

TIDAK CUKUP TENAGA

✾ Makan terlalu sedikit atau makan makanan yang tidak berkhasiat boleh menyebabkan anda rasa keletihan
✾ Makan makanan yang seimbang kerana ia boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah dalam range yang normal
✾ Atasinya dengan:
✔ Jangan skip breakfast
✔ Ambil protein dan karbohidrat dalam setiap hidangan
✔ Makan makanan ringan tetapi berkhasiat lebih kerap untuk tenaga yang berpanjangan

ANEMIA

✾ Sering berlaku di kalangan wanita
✾ Wanita berada dalam risiko kerana wanita akan kekurangan zat besi sewaktu kedatangan haid
✾ Sel-sel darah merah sangat diperlukan kerana ia membawa oksigen ke tisu dan organ-organ anda
✾ Atasinya dengan:
✔ Makan makanan yang tinggi khasiat zat besi seperti daging tanpa lemak, hati, kerang, kekacang
✔ Ambil supplement yang mengandungi zat besi

KEMURUNGAN

✾ Kemurungan bukan sahaja melibatkan emosi malah juga keadaan fizikal anda
✾ Keletihan, sakit kepala, hilang selera makan adalah antara tanda-tanda biasa
✾ Jika anda rasa keletihan dan kemurungan lebih dari seminggu, jumpa doktor anda
✾ Atasinya dengan:
✔ Lakukan psychoteraphy
✔ Ambil supplement atau ubat-ubatan

HYPOTHYROIDISM

✾ Tiroid adalah kelenjar kecil yang berada di pangkal leher anda
✾ Tiroid tersebut mengawal metabolisme anda dan menukarkan makanan kepada tenaga
✾ Jika kelenjar tidak aktif dan fungsi metabolisme terlalu perlahan, anda akan rasa lembap dan menambahkan berat badan anda
✾ Atasinya dengan:
✔ Sekiranya ujian darah sah kan hormon tiroid anda rendah, hormon sintetik boleh membawa kepada keletihan

TERLALU BANYAK CAFFEINE

✾ Caffeine boleh membantu meningkatkan kecerdasan dan tumpuan pada dos yang sederhana
✾ Namun begitu, jumlah pengambilan caffeine yang terlalu banyak boleh meningkatkan kadar jantung, tekanan darah, dan jitteriness
✾ Terlalu banyak jumlah caffeine juga menyebabkan keletihan
✾ Atasinya dengan:
✔ Kurangkan pengambilan kopi, teh, coklat, minuman ringan, dan ubat yang mengandungi caffeine secara beransur-ansur
✔ Berhenti caffeine secara tiba-tiba juga boleh menyebabkan keletihan

DIABETES

✾ Mereka yang mengalami diabetes mempunyai kandungan gula yang tinggi dalam aliran darah dan bukannya memasuki sel badan yang seterusnya akan ditukarkan kepada tenaga
✾ Atasinya dengan:
✔ Ubah gaya hidup anda seperti kerap melakukan senaman
✔ Jaga pemakanan anda
✔ Kawal pengambilan makanan atau minuman yang tinggi kandungan gula

DEHYDRATION

✾ Keletihan anda mungkin menunjukkan bahawa anda dehydrate
✾ Anda memerlukan air secukupnya tidak kira cara anda bekerja
✾ Dahaga merupakan anda dehydrate
✾ Atasinya dengan:
✔ Kerap minum air sepanjang hari
✔ Minum sekurang-kurang 2 gelas setiap sejam
✔ Minum 2 gelas atau lebih sebelum dan selepas melakukan aktiviti

PENYAKIT JANTUNG

 ✾ Keletihan merupakan salah satu symptom bahawa anda berkemungkinan mengalami penyakit yang berkaitan dengan jantung
✾ Sekiranya anda tidak lagi mampu melakukan aktiviti harian yang sebelum ini mudah dilakukan, segeralah berjumpa doktor
✾ Atasinya dengan:
✔ Ubah gaya hidup anda
✔ Mengambil ubat-ubatan dan therapeutic procedures boleh mengawal sakit jantung dan mengembalikan tenaga

KERJA MENGIKUT SHIFT

✾ Kerja di waktu malam atau mengikut shift boleh mengganggu waktu anda
✾ Anda berkemungkinan berasa letih apabila anda perlu bangun
✾ Anda juga berkemungkinan mempunyai masalah untuk tidur pada waktu siang
✾ Atasinya dengan:
✔ Apabila anda perlu berehat, had kan pendedahan diri anda kepada cahaya
✔ Jadikan bilik anda gelap, tenang, dan sejuk
✔ Pengambilan supplement boleh membantu anda

ALLERGY TERHADAP MAKANAN

✾ Ia bukan sahaja membuat anda gatal-gatal, malah ia juga boleh menyebabkan anda rasa keletihan
✾ Jika anda rasa letih selepas makan sesuatu makanan, itu bermakna anda mungkin tidak sesuai makan makanan tersebut
✾ Atasinya dengan:
✔ Cuba elakkan makanan tersebut dan observe sekiranya keletihan anda berkurangan

Untuk ikhtiar dengan supplement, boleh dapatkan supplement shaklee dari Ummi.