Kawal Bacaan Hemoglobin (Hb) Semasa Hamil

Ramai wanita teruja apabila disahkan hamil. Terutamanya jika itu adalah kehamilan pertama selepas baru bernikah. Dan, orang kata bunting pelamin pula kan? Tak pun, dah tunggu lama, akhirnya Allah beri rezeki untuk hamil. Tapi, cuba ibu check, dah cukupkah persediaan ibu?

Tahu tentang HEMOGLOBIN? Perasan tak semasa check-up, terutamanya jika check-up di Klinik Kesihatan Kerajaan, setiap bulan kena ambil darah, urine. Dalam result darah tu ada HGB kan? Itulah dia hemoglobin. Ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Perasan tak, semakin usia kandungan meningkat, bacaan Hb juga turut terpengaruh dan mula menurun. Jika tak cukup pemakanan dan nutrisi seharian, yang membekalkan zat besi untuk bantu menstabilkan Hb, maka ibu terdedah dengan risiko sangat bahaya. Bukan hanya untuk ibu, tapi juga untuk baby dalam kandungan.

Antara risiko penurunan Hb pada bayi ialah

  1. Bayi berpotensi dilahirkan tidak cukup bulan
  2. Bayi tidak mengalami kenaikan berat badan seimbang

Antara risiko penurunan Hb kepada ibu pula ialah:

  1. Ibu mudah merasa penat dan letih
  2. Ibu mudah mendapat jangkitan penyakit

Sebab tu, jangan marahkan misi bila misi membebel bacaan turun menjadi kurang daripada 11. Sebab banyak risikonya. Kalau tak fikirkan tentang kita, fikirkan tentang bayi dalam kandungan. Mereka berhak untuk hidup.

Satu je tips untuk bantu kawal hemoglobin kita adalah dengan memperbanyakkan makanan yang tinggi kandungan zat besi. Antaranya bayam, daging, kerang, jambu, hati ayam, macam-macam lagi. Boleh google. Tapi, pastikan penghasilan makanan tu tidak “mematikan” nutrisi asal makanan tu. Kalau salah cara masak/proses, hilanglah nutrisi, tak membantulah untuk naikkan hb.

Kak Mah nak kongsikan pengalaman Kak Mah semasa hamil tahun lepas. Ini kehamilan kedua Kak Mah.

Inilah dia bacaan hemoglobin Kak Mah semasa pregnant kan Ayra, baby kedua Kak Mah. Ada 2 kali bacaan hb turun less than 11.

Masa 16 weeks, Kak Mah “sombong”. Culas makan supplement. Ada beberapa kali ter-skip. Konon confident tak turun banyak sebab before tu 12.4. Sekali hambik ko. Turun ke 10.8. Terus kena bebel dengan nurse, doktor. Bagitahu makan shaklee, mereka kata tak cukup nutrisi untuk stabilkan Hb. Kena ambil vitamin klinik.

Tapi… Kak Mah ni degil. haha.

Kak Mah continue gak vitalea. Ambil 2 biji setiap hari tanpa skip. Consistent makan (dah serik). Kak Mah ambil sekali dengan vitamin c dan b complex. 2 weeks later, naik balik ke 11.0. Alhamdulillah.

Pastu 30 weeks, ni beberapa hari lepas raya. Makan banyak daging agaknya. Kak Mah g check up, turun lagi. Tapi doktor kata takpe. Sebab ramai ibu turun. Mungkin sebab tak jaga makan time raya. Tengok 2 minggu lagi, dan alhamdulillah, result naik balik ke 11.6.

Syarat makan supplement ialah:

JANGAN CULAS
JANGAN SKIP

Kalau uolls buat 2 benda ni, confirm hb turun. Jangan salahkan supplement. Paling penting, doa jangan lupa, solat jangan tinggal.

Nak lebih bertenaga semasa hamil, tak mudah letih, tak mudah lesu, emosi stabil, berat badan terkawal, silalah amalkan set kehamilan Shaklee yang lengkap.

Nak konsultasi best dari Kak Mah dan beli shaklee, roger Kak Mah okeh.

Pengalaman Berpantang Anak Kedua (Jarak Dekat)

Alhamdulillah, syukur. Pada usia pernikahan kami mencecah 5 tahun pada Disember 2016 lalu, kami telah dikurniakan dengan sepasang anak yang comel sangat (ikut muka ummi dia – ok, ni tambah garam. hehe). Kami lambat dikurniakan anak. Hanya selepas 3 tahun menanti dan berusaha, akhirnya kami dikurniakan seorang anak lelaki pada Februari 2015.

Dalam tempoh 3 tahun menanti tu, ramai kenalan berikan sokongan. Ada yang kata, “Takpe, nanti bila dah ada rezeki, terus jarak dekat aje nanti”. Siapa sangka. Perancangan Allah kan sangat hebat dan indah. Kak Mah disahkan hamil sekali lagi pada Januari 2016 (sewaktu usia anak sulung kami 11 bulan). Hari Raya Haji yang lepas, iaitu September 2016, lahirlah anak kedua kami, a cute baby girl.

Usia Baby Baru Sebulan

 

Alhamdulillah, rezeki Kak Mah, dapat lahirkan anak-anak Kak Mah secara normal. Tiada komplikasi semasa proses melahirkan. Cuma ada beberapa jahitan. Semasa berpantang anak pertama, alhamdulillah, tak ada masalah. Segala fokus pada anak. Waktu rehat pun digunakan sebaiknya. Time anak tidur, kita tidur. A bit santai, rilex, tak stress semasa berpantang anak pertama.

Tapi….. berbeza apabila berpantang anak kedua.

Tambahan pula waktu tu, usia anak sulung kami baru 1 tahun 7 bulan. Budak baru nak membesar, amat memerlukan perhatian dan sepenuh kasih sayang. Jadi, macam mana Kak Mah handle dan pengalaman Kak Mah semasa berpantang anak kedua ni?

Awal hari berpantang tu, ok je. Aisy pun belum mula buat perangai lagi. Dia elok je duduk kat adik, tengok adik, kiss adik. Masuk minggu ketiga gitu tak silap, barulah mula tantrum nya. Sesekali datang geram gitu, ditepuknya ummi dia. Tak dapat ummi, adik pun kena. Huhu. Memang dihayunkan tangannya tu. Time tu ummi pun tak dapat kawal emosi gak. Ada juga tepuk si abang. Ada juga marah dia. Lepas tu ada terbaca tentang nutrisi yang otak kita perlukan untuk “boost” dan “trigger” mode gembira dalam otak kita. Iaitu OMEGA GUARD. Omega ni, bantu meningkatkan fungsi GREY MATTER, dimana ia berfungsi untuk menghantar signal kepada saraf-saraf yang lain. Sebab itu ia membantu memainkan peranan untuk tingkatkan tisu otak di bahagian HAPPY MODE tu. Apa lagi, terus Kak Mah mulakan ambil Omega Guard Shaklee 2 biji setiap hari.

Syukur, Alhamdulillah, dengan izin Allah dan atas asbab Omega Guard ni, I’m totally changed. Sebelum kita nak anak kita berubah, kita kena berubah dulu. Kita kena jadi penyayang dulu, show him the love, show him how to love. Sejak amalkan Omega Guard setiap hari secara consistent, Kak Mah tak cepat melenting. Kalau anak buat perangai, Kak Mah cuba calm kan diri dulu, pastu pujuk si abang. Peluk dia, cium dia, cakap sayang kat dia. Before tidur, selalu pesan kat dia, yang dia kini seorang abang dan kena sayang kat adik. Ummi abah selalu sayang Aisy. Pernah Kak Mah baca, time anak mamai nak tidur tu lah, waktu “mujarab” untuk “brainwash” dia. Alhamdulillah, Kak Mah amalkan and it works all time.

Slowly, bila kita as parents, tunjuk yang kita sayang si abang, dia berubah sendiri. Aisy mula sayang adik dia. Tak pukul adik dan ummi dia dah. Dan paling terkesan sekali, bila Aisy dah mula protect adik dia. Kalau adik dia menangis, dia yang dulu datang pujuk. Tak pun lari g kat ummi, abah, or nenek dia pastu kata “Lala angis (read: Ayra nangis)”. Selalu bergurau dengan adik dia, buat adik dia gelak, kiss adik dia. Allhuakbar. Alhamdulillah. Kami as parents senang hati sangat bila abang dah mula bond dengan adik dia.

Abang Aisy pujuk adik dia. Masa ni, ummi dengan nenek tengah makan kat dapur. Terkejut ummi tengok moment ni depan mata. Bersyukur sangat. Masa ni Ayra berusia 4 bulan.

 

So, kesimpulannya, bila berpantang di saat jarak anak sangat dekat, tips paling penting sekali ialah tunjuk pada yang sulung, betapa SAYANG nya anda pada dia. Kehadiran adik tidak menjejaskan kasih sayang ummi abah pada dia. Slowly, kuranglah tantrum nya. Dan ibu, perlu kawal emosi. Kalau tak, boleh meroyan. Telanlah B COMPLEX dengan OMEGA GUARD tu untuk bantu kawal emosi kita. Lastly, untuk suami, sentiasalah teman dan sokong isteri. Bantu isteri apa yang perlu. Dan sama-sama jaga anak. In shaa Allah, mudah urusan isteri untuk berpantang, anak pun terjaga dengan baik.

Ibu amat disarankan untuk memastikan nutrisi dalam badan lengkap selengkap-lengkapnya. Kalau culas makan makanan berkhasiat, ambil supplement. Makan makanan semulajadi pun, pastikan benar-benar semulajadi. Susah sangat, supplement Shaklee ada. Lengkap dengan semua nutrisi diperlukan untuk ibu dan juga baby. Bila ibu sihat, ceria, emosi terkawal, in shaa Allah, semuanya berjalan dengan lancar.

Ingat, apa-apa, dulukan yang besar. Sebab dia dah boleh mula berfikir. Dah mula bermain dengan emosi sendiri. Dah pandai “memberontak” jika hatinya tidak gembira. Jaga hatinya, jaga cintanya, in shaa Allah, dia akan terbentuk sendiri sikapnya sebagai abang/kakak.

Dan jangan lupa, sentiasa zikir, istighfar. Banyakkan doa, mohon pada Allah moga Allah permudahkan urusan semasa berpantang, dan moga Allah jauhkan daripada masalah postpartum depression (meroyan).

Ok lah. Itu aje perkongsian Kak Mah kali ni. Semoga menjadi inspirasi kepada mereka yang mempunyai situasi yang sama dengan Kak Mah. Semoga perkongsian Kak Mah ini membantu ibu-ibu yang mungkin sedang risau dan runsing memikirkan situasi dan masalah ini. In shaa Allah.

Perlunya Kalsium Untuk Ibu Hamil

Ibu hamil sebenarnya sangat memerlukan kalsium. In fact, semua golongan masyarakat juga perlukan kalsium. Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi yang kuat. Ibu hamil berkongsi nutrisi dalam badan dengan bayi dalam kandungan. Zat besi, Vitamin C, Asid Folic, Protein. Dan paling penting, Kalsium. Jika nutrisi ini tidak di top-up melalui pemakanan samada dari bahan semulajadi atau supplement, badan anda mungkin tidak sihat seperti dulu.

Ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium setiap hari. Kalsium yang mencukupi bukan hanya membantu perkembangan tulang, gigi, gusi baby yang sihat. Malah, kalsium mencukupi juga membantu ibu untuk tidur lebih lena, bantu mengelakkan masalah sembelit, dan membantu mengurangkan masalah cramp kaki. Sering kita dengar, masalah paling utama ibu hamil adalah cramp kaki di waktu malam. Tidur terganggu akibat rasa tidak selesa, sukar nak membuang hingga boleh menyebabkan masalah sembelit atau buasir.

Cuba amalkan pengambilan kalsium mencukupi setiap hari. Pastikan produk yang anda pilih lengkap dengan magnesium dan vitamin D. Kerana dua nutrisi ini bantu penyerapan lebih maksima dalam badan. Shaklee menghasilkan Ostematrix yang lengkap dengan nutrisi yang diperlukan tulang ibu dan bayi. Ramai ibu-ibu berpuas hati dengan ostematrix shaklee ni. Tak percaya?

Tidur lena dan melawaskan perut. Tiada lagi masalah Sembelit.

 

Masalah kaki cramp tiada lagi. Usus pun dicuci bersih.

 

Tulang belakang tidak sakit lagi

 

Kebanyakan ibu hamil memang dah “declare” best friend dengan ostematrix ni. Sebab amat membantu.

Apa lagi yang Kalsium boleh berikan pada ibu yang sedang hamil?

Jadi, ibu-ibu masih fikir-fikir lagi samada nak amalkan minum susu atau ambil aje 4 biji ostematrix setiap malam? Jangan fikir lama. Nak mudah, sihat, semulajadi, no chemicals, tak mahal? Ostematrix jawapannya.

Roger Kak Mah untuk order okeh.

*Disclaimer*

Pengalaman Gugur Kandungan Pertama

MISCARRY, CONCEIVE, PREGNANT

Tahu tak Kak Mah pernah gugur?
Di awal pernikahan, Kak Mah disahkan hamil apabila masuk bulan kedua bernikah. Perasaan masa tu, gembira sangat. Dalam masa yang sama risau sebab unexpected. Kak Mah jaga kandungan dengan baik masa tu. And Kak Mah langsung takde morning sickness. Not even muntah waktu pagi. Memang totally nothing. Masa tu, syukur, sebab tak alami morning sickness macam ibu lain. Tambahan pula masa tu, Kak Mah dan suami adalah Pasangan Jarak Jauh (PJJ).

Orang kata dan Kak Mah pernah terbaca, kalau tak alami morning sickness langsung, tu tanda kandungan tak kuat. Wallahu’alam. Tak pasti betul ke tak benda tu atau apa berlaku pada Kak Mah ni ialaah satu kebetulan.

Di usia kandungan 7-8 minggu, Kak Mah ada discharge sikit (keluar lendir keputihan). Time tu kat office. Memandangkan ni kandungan pertama, terus ke Klinik Wanita berdekatan dengan office (tak perlulah sebut nama). Time tu scan, tengok heartbeat dah ada (dan masih ada). Happy sangat time tu, bersyukur cause everything seems fine. Alhamdulillah. Doktor bagi ubat kuatkan rahim. Kak Mah amalkan and never skip sampai habis.

Then, 11 minggu kandungan, bleeding pula. Again, kat office time tu. Perasan sebab masa buang air, ada tompok darah kat bowl. Masa ni dah buka buku merah, so terus pergi Klinik Kesihatan (KK). Kat KK, tak berapa check sangat. Tak scan, nothing. Cuma nurse and doktor pesan, kalau teruk sangat lagi, terus g GH. So, balik office dalam keadaan masih risau dan kerja macam biasa. But, bila menjelang tengahari (after lunch hour, selesai solat), darah makin banyak keluar. Risau sangat time ni. Terus ke Columbia Hospital.

Sampai sana, disebabkan tak pernah register, so kena tunggu giliran. Kak Mah yang last sekali. Time tu sementara menunggu, zikir dan doa, moga takde pape yang serius. Siap bergelak ketawa lagi dengan mak. Cuba untuk tidak berfikir negatif. Tapi mak sebenarnya dah risau. Naluri seorang ibu kan?

Masuk bilik Doktor, scan, and figured out baby got no heartbeat. Surprisingly, ukuran janin masa tu tak seperti 11 minggu. Ukuran seperti 7-8 minggu sahaja. Bermakna janin tak membesar since waktu discharge tu. Allah. Sedih sangat time tu. Allah je yang tahu. Meraung Kak Mah dalam bilik doktor. Rasa nak tercabut nyawa. Siap suruh doktor ulang, apa yang dia kata. Siap minta second opinion, memang no heartbeat. Diagnosed as miscarriage. Doktor sarankan untuk cuci. Sebab janin boleh dikatakan hampir hancur. Bimbang ada infection lain. Masa tu suami kerja kat KL. Kak Mah kata dengan doktor, nak discuss dulu then call balik. Masuk kereta, called husband and cried again. Suami advise untuk cuci keesokannya. Jangan tunggu lama-lama. After DnC, memang janin dah tak terbentuk, hancur. Kak Mah tak sempat tengok rupa janin. Dah dicuci dan dibungkus dengan baik.

TRY-TO-CONCEIVE

After keguguran pertama ni, every month kami usaha. Tapi tak berhasil. Setiap bulan datang period. Pernah nangis bila lewat 2,3 hari then period. Sedih. Dah lah pernah someone beritahu Kak Mah, kalau pernah gugur, lambat nak pregnant balik. Lagilah Kak Mah down. But, never give up. Alhamdulillah, suami pun tak pernah mendesak dan sentiasa berikan semangat, menyokong Kak Mah. Sampailah usia pernikahan hampir mencecah 3 tahun, kami decide untuk buat check up. Check kalau Kak Mah atau suami ada sebarang masalah.

Masa check up, doktor sarankan suami untuk amalkan vitamin E dan zinc. Sebab 2 supplement ni amat membantu menyihatkan sperma. Dan untuk Kak Mah, doktor suruh amalkan protein dan asid folic. Protein tu membantu menguatkan rahim.

Sebelum check up ni Kak Mah memang dah ambil Shaklee, tapi tak consistent. Culas sangat makan. Bila doktor kata gitu, kami tekad dan makan dengan consistent. Tak skip langsung selama 3 bulan. Dan akhirnya, Kak Mah disahkan hamil sekali lagi. Alhamdulillah. Kandungan kali ni ada morning sickness. Dan Kak Mah sanggup lalui morning sickness ni. Sepanjang kehamilan Kak Mah amalkan supplement shaklee 100%, tak ambil vitamin KK or Columbia. Alhamdulillah, both doctors takde masalah. Dan Kak Mah pun takde masalah kesihatan. Hb ok, BP ok, kenaikan berat badan ok, GDM free.

And in 2015, lahirlah putera kami yang sulung, Muhammad Syafi Aisy. Alhamdulillah. Syukur sangat kami masa ni. Sampai sekarang tak sangka, kami bukan hanya dikurniakan seorang cahaya mata, tapi kami dikurniakan 2 cahaya mata di usia pernikahan kami 5 tahun ni. Sepasang. Alhamdulillah, syukur sangat.

Anak-anak Kak Mah

Pesanan Kak Mah pada pasangan yang sudah lama bernikah tapi belum ada rezeki, jangan putus asa. Allah tak suka kita putus asa. Ikhtiar selagi boleh, selagi mampu. Berdoa dan terus berdoa. Setiap kali berdoa, perlu yakin. in shaa Allah, Allah kurniakan zuriat apabila Dia tahu kita benar-benar bersedia.

So, jangan bersedih.
In shaa Allah, ada rezeki kalian nanti.
Kak Mah doakan.

6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni?

Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil.

  1. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  2. Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil
  3. Membantu memberi tenaga dan kekuatan pada ibu sepanjang kehamilan
  4. Membantu mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi dilahirkan
  5. Membantu ibu kekal sihat sepanjang kehamilan
  6. Membantu mengurangkan risiko kekurangan khasiat yang diperlukan oleh ibu dan juga bayi dalam kandungan seperti kalsium

Antara supplement (nutrisi) yang diperlukan sepanjang kehamilan ialah zat besi, kalsium, folic acid, omega-3, dan protein.

Shaklee ada kesemua supplement untuk membantu memberikan nutrisi secukupnya yang diperlukan oleh ibu hamil dan bayi.

Set Kehamilan Lengkap

 

Apa ada di dalam set ini?

  • ESP – membekalkan khasiat protein, kalsium untuk ibu yang membantu meningkatkan bekalan darah, membantu menguatkan rahim.
  • VITALEA – multivitamin yang lengkap dengan khasiat zat besi yang membantu menstabilkan jumlah dan kepekatan darah (hemoglobin).
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – memberikan khasiat 500mg vitamin c dalam satu tablet yang membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • B COMPLEX – lengkap dengan asid folic yang membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube dan membantu menstabilkan emosi ibu.
  • OSTEMATRIX – supplement kalsium lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang membantu membina tulang dan tunas gigi bayi, serta bantu mengurangkan risiko ibu mengalami masalah kaki cramp.
  • OMEGA GUARD – supplement minyak ikan yang kaya dengan omega-3, EPA, DHA untuk membantu perkembangan minda bayi serta bantu mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil.

Berminat untuk mencuba set kehamilan optimum ini? Roger ummi ya.

*Disclaimer*