Boleh ke Kurus Selepas Bersalin? – Video Sharing

Ramai mengeluh, risau. Bimbang berat badan semakin bertambah selepas melahirkan anak. Betul tak? Masa KakMah mula-mula disahkan hamil anak pertama dulu, KakMah tak risau sangat benda ni. Tak sedar diri sebelum ni punyalah gemuk KakMah ni. Sungguh. Boleh tengok post KakMah sebelum ni. Beza semasa belum hamil, dan selepas melahirkan 2 orang anak.

Namun Alhamdulillah. KakMah dapat menurunkan berat badan sebanyak 20kg selepas melahirkan anak pertama. 10kg lebih kurang berbanding semasa awal kehamilan. Sebab tu, kelihatan perbezaan yang sangat ketara. KakMah mula-mula tak perasan pun. Tak timbang pun berat badan KakMah berapa. Tapi bila masuk kerja, kebanyakannya tegur kata KakMah dah kurus. Bila timbang, pastu compare dengan berat asal (check dalam buku pink), baru perasan turun 20kg. Alhamdulillah. Syukur sangat.

Rezeki KakMah? Mungkin. Alhamdulillah, KakMah berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin.

Tapi sebenarnya ramai lagi ibu-ibu di luar sana yang berjaya menurunkan berat badan selepas bersalin tau. Jom kita dengar tips daripada Puan Salwa ni. Tak banyak pun tips yang Puan Salwa ni kongsikan. Ada 4 tips penting.

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Dah faham?

Tips pertama: Susukan anak sepenuhnya.
Tips kedua: Amalkan pengambilan air kosong yang mencukupi.
Tips ketiga: Kawal pengambilan kalori.
Tips Keempat: Jaga pemakanan, pengambilan nutrisi mencukupi. Supaya makanan dalam badan dapat ditukarkan kepada tenaga, dan bukan lemak.

Nak cuba Set Berpantang, Set Kurus, atau pun Set Kecantikan Shaklee? Boleh hubungi KakMah untuk info lanjut.

*Disclaimer*

Berat Naik Lepas Bersalin?

Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg. Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan?

Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin?

Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang kuat sangat kat mata ni, paksa kita untuk tidur kan? Sebenarnya kalori kita sedang dibakar masa menyusu, dan sebab itulah kita rasa sangat penat.

Itulah antara sebab kenapa KakMah sangat menggalakkan ibu untuk menyusukan baby. Berusahalah agar anda dapat menyusukan baby anda sehingga sekurang-kurangnya usia baby 6 bulan, dan sebaiknya sehingga berusia 2 tahun. Ini juga tertulis dalam Al-Quran, kerana sememangnya menyusukan baby bukan hanya memberi manfaat pada ibu, malah juga sangat memberi manfaat pada baby.

Antara perkara yang menyebabkan berat naik selepas bersalin ialah:

  • Jarang bersenam
  • Pemakanan tak seimbang
  • Kurang rehat
  • Emosi yang turun naik / stress

Maka, kalau nak berat turun atau terkawal selepas bersalin, jangan jadikan alasan “BABY” sebagai sebab anda tak boleh nak kawal 4 perkara asas tu. Sebab baby sebenarnya boleh jadi dorongan dan galakan untuk anda kawal 4 perkara tu.

Pengalaman KakMah

Ini KakMah. Sebelum KakMah hamil, memang berat KakMah tak terkawal. Mana tak nya, masa kerja ada 3 kali time break. Selera makan lak boleh tahan time tu. Hehe. Masa hamil anak pertama, KakMah naik 10kg. Alhamdulillah, tak banyak sangat naik. Mungkin asbab pengambilan Omega Guard semasa hamil, jadi berat badan KakMah terkawal semasa hamil.

Selepas bersalinkan anak pertama, habis berpantang, KakMah turun 20kg. Ya, 10kg kurang daripada berat sebelum hamil. Antara sebab KakMah turun banyak masa ni ialah penjagaan pemakanan semasa berpantang. Kalau ingat dalam post KakMah sebelum ni, KakMah alami masalah gastric yang sangat kuat. Sampai tahap nak bangun/berdiri/duduk pun tak boleh. Apatah lagi nak menyusukan baby, Allah je yang tahu KakMah tak mampu sangat time tu. Disebabkan tu, masa berpantang tu, KakMah kawal pemakanan. KakMah tak makan makanan berminyak, tak ambil garam. KakMah amalkan ni selama hampir sebulan. Alhamdulillah, lepas habis berpantang, turun mendadak sampai 20kg.

Masuk balik kerja, ramai tegur KakMah dah kurus sangat. Kurus berbanding sebelum hamil. Syukur, dengan izin Allah. Berat KakMah maintain sampailah masa KakMah hamil sekali lagi. Masa kehamilan kedua, KakMah naik 15kg. Dan syukur, lepas bersalin, juga turun ke berat asal. Tak turun sangat lagi dah. Hehe. Still, ada ramai tegur kata KakMah nampak kurus. Padahal KakMah rasa banyak gak makan.

Alhamdulillah, KakMah rasa, atas asbab pengambilan supplement Shaklee sepanjang kehamilan, berpantang, dan sepanjang menyusukan baby ni sangat membantu KakMah untuk kawal 4 perkara yang menyumbang kepada kenaikan berat badan lepas bersalin. Emosi terkawal, senang membuang, pemakanan terjaga.

Antara tips lain untuk kekal maintain berat badan lepas bersalin ialah:

  • Jaga pemakanan (kurangkan pengambilan minyak dan garam).
  • Jangan ambil gula. Banyakkan minum air masak (suam sebaiknya).
  • Jangan malas. Banyakkan exercise walaupun yang ringan-ringan seperti jalan kaki ke, naik turun tangga ke.
  • Teruskan breastfeeding – ni KEY dia.
  • Amalkan pemakanan sihat, dan amalkan supplement seperti Shaklee.

 

Supplement Shaklee Yang Semulajadi dan Selamat Diamalkan

 

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Sakit Gastric Selama 10 Tahun Hilang

Sesetengah orang mengalami masalah gastric yang sangat kronik. Sehinggakan tak mampu nak berdiri, nak duduk pun tak boleh nak duduk betul, nak makan pun tak larat. Sebab rasa sakit yang teramat sangat di bahagian perut, bawa ke ulu hati kita ni.

PENGALAMAN SENDIRI

KakMah sendiri pernah alami gastric yang boleh dikatakan kronik selepas bersalinkan Aisy (anak sulung KakMah). Lepas bersalin, Aisy terkena jangkitan kuman pada matanya menyebabkan mata berair dan bertahi mata yang sangat teruk (disebabkan terjangkit daripada ummi nya sendiri. huhu). Syukur KakMah segera bawa ke hospital. Jika tak, Nauzubillahi minzalik. Tak tahulah apa jadi pada Aisy. Masa tu, Aisy perlu ditahan di wad. Dan KakMah memilih untuk bersama dengan Aisy. Selama lebih kurang seminggu kami ditahan disebabkan Aisy perlu diberi antibiotic selama 4 hari (kalau tak silap. hehe).

Masa KakMah di hospital, makan memang tak menentu. Sebab kononnya, dalam wad tu, tak boleh makan di katil. Makan biskut pun sorok-sorok tau. Nak makan, kena ke pantry. Ya lah, sebab wad tu ada baby premature, dan masalah-masalah lain, jadi kebersihan memang dijaga dengan sangat ketat. Katil KakMah pula boleh dikatakan agak jauh daripada pantry. So, KakMah kadang-kadang malas nak ke sana, sebab risau Aisy menangis nak susu. Disebabkan makan tak berjaga, bila dah discharged dan balik rumah, KakMah kena gastric yang sangat kuat. Nak menyusukan Aisy pun KakMah rasa tak mampu sebab sakit sangat. Mujur pernah pam. Jadi, bagi Aisy susu dalam botol. Kesian dia. Bila 2-3 hari tetap sama juga, suami bawa KakMah ke salah satu klinik swasta di Seremban ni. Scan, memang perut banyak angin. Siap ambil sample dalam perut untuk check ada bakteria h.pylori ke tak.

POSITIF H.PYLORI

Tup-tup, result positif. KakMah ada bakteria h.pylori. Treatment nya ialah antibiotic. Dan, tak boleh breastfeeding disebabkan ubat antibiotic tu sangat kuat dan tak sesuai untuk baby. Allahu. Masa tu, memang runsing sangat. KakMah nak sangat susukan badan secara exclusive. KakMah tak mahu campur susu formula. Pastu KakMah buat research, dari bacaan KakMah, masih boleh menyusu badan walaupun ada bakteria tu – ia tidak berjangkit. Cuma ubat antibiotic tu je tak sesuai. Jadi, KakMah tekad, atas risiko KakMah sendiri, KakMah ambil Garlic Complex, Peppermint-Ginger Plus, dan ESP setiap hari. KakMah continue menyusukan Aisy. Dan KakMah jaga sangat pemakanan – no oil, no salt. Kukus, grill, panggang. Hehe. Alhamdulillah, selepas hampir seminggu amalkan begitu, akhirnya tiada lagi gastric kronik sebegitu. Syukur sangat.

Bila check semula dengan doktor pun, Alhamdulillah, dah clean. Syukur sangat dengan izin Allah. KakMah bukan sahaja sembuh daripada gastric tu, malah KakMah juga dapat continue susukan Aisy (direct feed).

GASTRIK SELAMA 10 TAHUN HILANG

Begitu juga dengan perkongsian Puan Farahana ni. Selama 10 tahun mengalami masalah gastric kronik. Dan semasa berpantangkan anak kedua, mengamalkan set berpantang Shaklee (antaranya ada ESP, ostematrix, dan Peppermint-Ginger Plus), alhamdulillah, tanpa disedari, gastric tak menjengah lagi dah. Happy sangat Puan Farahana ni. Syukur. Dengan izin Allah jua kan? Jom tonton perkongsian beliau.

 

Jika anda juga mengalami masalah yang sama, berjumpalah dengan pakar untuk pemeriksaan lanjut. Dalam masa yang sama, boleh ikhtiar dengan mengamalkan supplement Shaklee supaya badan kita ni lengkap dengan segala nutrisi dan mampu melawan bakteria atau jangkitan lain.

Untuk info lanjut, boleh hubungi KakMah.

*Disclaimer*

Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan

Alhamdulillah. Bertemu kita dengan Ramadhan tahun ini. Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah. Sama-samalah kita memperbanyakkan amal ibadah. Bukan setakat solat 5 waktu, tapi juga perbanyakkan bacaan Al-Quran dan terjemahannya, selawat, zikir, solat-solat sunat, solat terawikh.

Jika anda inginkan supplement yang boleh membantu anda kekal bertenaga sepanjang hari, boleh dapatkan Set Ramadhan dari KakMah. In Shaa Allah, dengan izin-Nya, anda boleh rasakan kelainan berpuasa dengan supplement Shaklee.

Hubungi KakMah untuk order.

ESP bakal masuk stok pada minggu hadapan. Jadi, boleh pre-order bermula sekarang (beserta payment).

*Disclaimer*

Apa Perbezaan ESP dan Collagen?

Ramai bertanya, “apa beza ESP dengan Collagen eh?”. “Patut ambil ESP je ke, collagen je”. “Kalau ambil ESP je pun ok kan?”. Ramai keliru dan tertanya-tanya, supplement mana satu bersesuaian dengan masalah mereka, terutama jika melibatkan masalah kulit. Sebab sebenarnya, kedua-dua supplement ni adalah berkhasiat protein. Tapi, protein yang macam mana? Dan semestinya, kita amat memerlukan protein ni kan?

COLLAGEN
Collagen Shaklee dihasilkan daripada sisik ikan merah laut dalam. Tahu tak, stuktur molekul dalam Collagen Shaklee adalah sangat kecil dan mudah diserap dalam badan. Sebab itu, ia sangat berkesan. Collagen merupakan protein istimewa yang terhasil daripada rangkaian asid amino tertentu, dengan nisbah tertentu. Asid amino yang membentuk collagen ialah proline, glycine, hydroxyproline, dan arginine. Ia juga dihasilkan daripada hidrogen, karbon, dan oksigen. 30% protein dalam badan kita adalah collagen. Dan tahukah anda bahawa ada bahagian tertentu dalam badan yang tinggi kandungan collagen seperti kuku, rambut, kulit, mata, otot, dan sendi.

Jadi, cuba fikir. Perlukan collagen?

ESP
ESP ialah nama singkatan bagi Energizing Soy Protein. Ianya dihasilkan daripada soya non-GMO yang juga merupakan sumber protein terbaik. Protein ini membekalkan asid amino dalam keseluruhan badan dan membantu menggalakkan pertumbuhan sel yang sihat.

Jadi, perlukah ESP? Fikirkan.

Jika digabungkan collagen dan ESP? Macam mana?

COLLAGEN DAN ESP

Ia diibaratkan macam kita nak bina satu rumah (badan) yang kukuh (read: sihat). Kalau kita nak bina rumah, mesti tak nak rumah tu senang roboh kan? Sebab rumah ni adalah tempat perlindungan kita. Samalah macam badan kita juga. Bayangkan asid amino dalam ESP adalah batu bata, manakala collagen adalah simennya. Bila digabungkan, betapa kukuhnya “rumah” tu. Sebab, masing-masing melengkapi antara satu sama lain.

Dah faham kenapa perlunya ESP dan Collagen Shaklee?

Tambahkan pula, collagen asal dalam badan kita ni semakin berkurangan, terutama apabila usia menginjak ke umur 30 tahun. Nak tahu time bila collagen kita sangat tinggi dalam badan? Bila time baby. Cuba usap kulit baby. Licin, gebu, mulus je kan? Anda sekarang?

So, jangan berlengah. Cepat dapatkan ESP dan Collagen Shaklee dari Kak Mah.