• 7 Tips Kurus Lepas Bersalin

    Benda pertama yang ibu risau sangat adalah kenaikan berat badan semasa hamil, dan bagaimana nak turunkan badan semula selepas bersalin. Sekurang-kurangnya hingga mencapai berat badan asal atau dapat berat badan yang lebih ideal (means lagi kurus daripada sebelum hamil). Memang menjadi idaman setiap ibu yang ingin kelihatan kurus dan maintain, walaupun dah beranak-pinak. Nak jaga body, kata orang tu. Selain daripada untuk kelihatan lebih confident, cantik, maintain, sebenarnya memang penting untuk kita jaga/kawal berat badan kita selepas bersalin. Sebab, kita perlukan badan kita sihat untuk jalani rutin harian sebagai seorang ibu atau wanita bekerjaya. Bila berat badan naik, ia boleh menyebabkan kita cepat penat, letih. Emosi kita juga mudah terganggu…

  • 7 Khasiat Minum Air Kosong 8 Gelas Sehari

    Siapa suka minum air kosong? Means bukan air manis, bergula, bersusu. Tapi air suam atau air sejuk yang memang tak ada perasa, plain. Jika anda memang seorang penggemar air kosong, tahniah! Sebab anda memilih untuk lebih sihat dengan mengamalkan pengambilan air kosong setiap hari. KakMah pun sukakan air kosong tau, terutama kalau air tu suam. Sedap sangat. Tapi, tahukah anda, berapa banyak air kosong yang perlu anda minum setiap hari, supaya anda mendapat khasiat, kebaikan, manfaat akibat mencukupkan keperluan air yang badan kita perlukan. Dewasa perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari, bersamaan dengan 3 liter. Mengikut fakta lain juga, setiap 25kg berat badan kita, memerlukan 1 liter…

  • 10 Kesilapan Semasa Diet

    Ada orang suka diet. Sebab nak kurangkan berat badan or kurus. Diet ni memang baik, antara jalan yang boleh bantu kita untuk sihat dan bertenaga. Tapi ramai orang buat kesilapan semasa diet. Jadi, mereka tidak mencapai berat badan yang diingini. Badan pun rasa tidak sihat, letih, lesu disebabkan diet yang tidak seimbang tu. Diet bukan bermaksud tak makan. Diet yang seimbang kena makan, tapi dengan portion yang betul. The best is, buat detoks. Detoks adalah cara paling selamat dan berkesan untuk singkirkan toksin dan lemak berlebihan dalam badan, sekaligus dapat membantu mengurangkan berat badan dan lebih sihat. Pastikan anda tak buat 10 kesilapan ni semasa diet supaya diet anda menjadi…

  • 11 Sebab Kenapa Perlu Makan Telur

    Siapa suka makan telur? Boleh geng dengan anak KakMah. Depa memang hantu telur. Hehe. Paling suka kalau masak telur mata atau telur rebus. Boleh makan sampai berbiji-biji. Tapi KakMah bukan nak cerita pasal anak KakMah gemarkan telur. KakMah nak share kenapa kita perlu makan telur ni. Tak kiralah telur apa pun, sebab telur adalah salah satu sumber protein yang lengkap. Sama seperti sumber makanan yang lain, adalah penting untuk kita memastikan cara penyediaan telur ini tidak membunuh khasiat dan nutrisi yang terdapat di dalam sebiji telur. Macam-macam cara kita boleh gunakan untuk masak telur. But make sure, it is a healthy way. Campur dengan salad ke, atau makanan lain yang…

  • Nutrisi Untuk Sistem Penghadaman

    Pernah mengalami masalah penghadaman / pencernaan? Macam-macam simptom yang menunjukkan kita mungkin mengalami masalah penghadaman. Cuma, antara kita sedar atau tidak sedar sahaja. Ada masanya bila kita terlalu banyak makan, perut rasa sebu. Itu adalah salah satu simptom bahawa kita mungkin mengalami masalah tersebut. Pencernaan atau penghadaman adalah satu proses yang sangat kompleks, dimana proses ini menukarkan makanan yang kita makan menjadi nutrien, yang seterusnya digunakan oleh tubuh badan kita untuk memberikan kita tenaga, pertumbuhan, dan pembaikan sel untuk kita survive. Proses ini juga termasuk dengan menyingkirkan bahan yang badan kita tidak perlukan. Saluran pencernaan kita adalah tiub panjang yang berpusing-pusing bermula daripada mulut dan berakhir di bahagian dubur kita.…