Antara Babywearing dan Stroller – Mana Lagi Baik?

Ramai bertanya pada ummi, mana lagi better; babywearing atau stroller? Kendong atau biarkan baby dalam stroller. Bermacam pendapat dan pandangan dari ibu-ibu juga si bapa. Pelbagai persepsi kita dengar tentang 2 cara ini. Sebenarnya, ikut keselesaan, kehendak, dan keperluan masing-masing. Ummi hanya ingin berkongsi pandangan ummi tentang mengendong dan juga memasukkan bayi ke dalam stroller. Apa yang ummi lihat, dan apa perbezaannya yang ummi rasakan. Terpulang pada anda samada ingin terima, atau mencuba sendiri.

BabyWearing vs Stroller

Secara umumnya, kedua-duanya ada kebaikan dan keistimewaan tersendiri. Jom kita tengok satu-satu.

Kebaikan Babywearing

  • Mudah nak shopping (tak perlu risau keberadaan anak)
  • Tangan si pemakai (babywearer) lepas dan boleh buat kerja lain
  • Memberi keselesaan pada baby sebab baby dekat dengan jantung kita
  • Mengeratkan hubungan si pemakai dan baby
  • Baby lebih selesa dan mudah tidur
  • Mudah disimpan
  • Harga berpatutan (bergantung pada brand, jenis)

Kebaikan Stroller

  • Tak perlu nak dukung baby
  • Boleh dijadikan tempat simpan barang (beg baby, barang shopping..) Hehe
  • Pergerakan baby lebih senang terutama yang dah pandai bermain
  • Baby selesa untuk tidur dalam posisi baring
  • Boleh letak aksesori / mainan pada stroller untuk tarik perhatian anak
  • Ada yang ringan, user-friendly (kena banyak survey sebelum buat pilihan)

 

Kedua-duanya ada kebaikan tersendiri. Cuma, ummi lebih prefer babywearing disebabkan beberapa sebab seperti:

  • Jika travel alone, lebih mudah nak kawal anak sebab anak dalam kendongan
  • Agak sukar untuk handle stroller (nak buka, simpan). Tambah pula kalau terbeli yang agak berat
  • Baby kelihatan amat selesa bila ber-babywearing. Nak tidur pun senang.
  • Tak perlu bimbang sebab anak sentiasa dalam pangkuan
  • Kalau anak dah pandai jalan, sesekali boleh lepaskan dia untuk berjalan. Selalunya ummi buat macam ni, bila abah nya ada. Kalau ummi seorang, ummi akan kendong dari keluar kereta sampai masuk kereta semula.

 

Jadi, terpulang pada anda nak cuba mana satu. Untuk anak pertama, kebiasaannya, memang akan memilih stroller. Stroller masih boleh digunakan terutama untuk newborn. Tapi babywearing juga ada yang bersesuaian untuk newborn seperti ringsling, mei tai, dan sebagainya. Boleh rujuk post ni untuk tahu carrier yang sesuai mengikut umur anak.

Kat mana nak beli carrier yang baru?

Boleh cuba websites ni:

BabyPot

Snuggbaby

Jumpsac

NeezaNeedles

dan banyak lagi websites. Boleh juga sewa atau beli second hand melalui group FSOT di FB.

Ok, selamat memilih ibu semua. Pilihan di tangan anda. Good luck!

signature 3

Infographic: Tips Pilih Carrier Babywearing Mengikut Umur

Satu lagi “baby gear” yang ibu bapa perlu ada ialah baby carrier. Well, kalau nak dibandingkan antara Stroller dan Babywearing ni, sudah semestinya ummi akan pilih Babywearing. Salah satu sebab ialah, baby rapat dengan kita, lagi akrab dan mudah nak handle bila berjalan. Tak perlu nak sorong stroller. Hehe. Tapi atas pilihan masing-masing. Ada sesetengah orang, tak dapat nak ber-babywearing disebabkan faktor kesihatan. Jadi, stroller lah jadi pilihan. Yang mana ok, cuba carrier ni dulu.

Tips Memilih Baby Carrier

Ummi nak share bagaimana untuk memilih carrier yang sesuai mengikut peringkat umur. Kalau berceloteh panjang lebar, risau nanti kot tak faham. Kan? Jadi, ummi dah sediakan satu infographic khas untuk panduan pembaca.

Tips Pilih Carrier Babywearing

Kalau ada sebarang kemusykilan tentang macam mana nak pakai, atau nak minta pendapat kawan-kawan untuk troubleshoot pemakaian baby carrier anda, ada beberapa group FB yang anda boleh join dan timba ilmu di sana. Banyak info menarik yang admin group akan kongsikan nanti. Selain tu, boleh belajar dari kawan-kawan lain.

Oh. Apa nama group tu ya?

Malaysian Babywearers

Babywearer’s Haven

Ni antara 2 group yang ummi join dan timba ilmu. You all pun boleh join sekali untuk sama-sama belajar. Banyak juga aktiviti yang mereka anjurkan tau.

Ok. Semoga bermanfaat untuk semua. In shaa Allah, nanti ummi akan share lagi tentang babywearing.