• Berat Naik Lepas Bersalin?

    Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg.┬áTapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan? Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin? Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang…

  • 6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

    Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni? Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil Membantu memberi tenaga dan…

  • Kesan Kekurangan Vitamin B

    Vitamin B ada pelbagai jenis. B12, B6, B7, dan pelbagai lagi vitamin B. Asid folic yang ibu hamil kena makan tu pun adalah salah satu vitamin B tau. Kita sebenarnya amat memerlukan vitamin B dalam kehidupan seharian. Kekurangan vitamin B boleh mengakibatkan beberapa masalah atau kesan pada kita. Nak tahu apa? B12 Anda mudah berasa letih, lemah, mengalami masalah sembelit, atau tertekan. Kerang dan hati lembu adalah antara sumber makanan tinggi dengan vitamin B12. B6 Sistem imun anda lemah, maka anda kerap atau mudah untuk tidak berasa sihat. Anda mudah tertekan atau keliru. Bibir mudah kering. Antara sumber makanan yang tinggi dengan vitamin B6 ialah kacang kuda, hati lembu, dan…

  • Penyakit Bell’s Palsy – Ketahui Simptomnya

    Pernah dengar tentang penyakit Bell’s Palsy? Siapa pernah tengok drama “Aku Bukan Bimbo” lakonan Shaheizy Sam tu, mesti perasan ada satu plot dimana, Dani Ikram (lakonan Shaheizy) ada menghadapi satu penyakit. Ummi tak tengok sangat cerita ni. Tapi ada satu episod tu, Elsuraya tu baru tahu tentang penyakit Dani ni. Eh. Terlajak pula cerita tentang drama tu ya. Nak tahu lebih lanjut, p tonton sendiri. Ummi tak layan drama ni. Hehe.. Ok2, berbalik kepada penyakit dalam drama tu. Haaa.. Itulah dia penyakit yang dikenali sebagai Bell’s Palsy. Ada orang beranggapan, Bell’s Palsy adalah Stroke. Tapi betul ke Bell’s Palsy tu Stroke? Sama ke simptom dia? Sama ke kesan dia? Ummi…

  • Bantu Tingkatkan Kesuburan Pasangan Dengan Set Bajet Shaklee (Tak Sampai RM500)

    Masalah kesuburan yang tidak serius masih boleh diusahakan dengan mengamalkan pemakanan sihat yang boleh membantu meningkatkan tahap kesuburan suami dan isteri. Tapi zaman sekarang ni, susah nak dapat makanan yang sihat, segar, dan berkhasiat. Kalau ada pun, kena masak dengan cara sendiri. Kebanyakan pasangan sekarang ni, dua-dua kerja. Jadi, tak berapa sempat nak masak sendiri kan? Oleh itu, anda boleh mengambil inisiatif lain iaitu dengan mengamalkan supplement. Ramai beranggapan supplement ni mahal. Terutama bila sebut supplement Shaklee. Ya ke mahal? Betul ke? Ish..ish..ish.. Supplement Shaklee ni sebenarnya tak mahal pun. Berbaloi dengan tempoh penggunaan dia, berbaloi jugalah dengan khasiat dia. Nama pun supplement semulajadi kan. Jadi, kepada anda yang mencari…