• Nak Jana Income Sampingan RM2000 Sebulan?

    Side income sekarang ni boleh dikatakan bukan lagi satu pilihan. Tapi boleh dikatakan sesuatu yang wajib dan kena buat untuk tampung perbelanjaan kos setiap hari. Sebab, 86 – 90% isi rumah tiada simpanan. Bermakna gaji mereka setiap bulan adalah untuk membayar hutang tertunggak. Hutang pun dibayar secara installment. Jadi, memang setiap bulan kena bayar jumlah yang sama. Hutang belajar, hutang kereta, rumah, personal loan. Semua tu memang dah tolak siap-siap dalam gaji bulanan kita. Macam mana kita nak menyimpan? Simpanan ni penting bukan saja untuk hari tua kita kelak, tapi juga untuk anak-anak, kecemasan. Takkan kalau ada kecemasan, nak buat pinjaman lagi? Maka, bertambahlah hutang. Jom! KakMah ingin mengajak anda…

  • Hutang PTPTN RM17k Langsai Dengan Bonus Shaklee

    Memang resah bila dibebani dengan hutang. Zaman sekarang ni kadang tu memang tak boleh lari daripada hutang. Mana tidaknya. Pendapatan isi rumah tanpa simpanan melebihi 86% di bandar, manakala di luar bandar pula sebanyak 90%. Peratusan yang amat tinggi sekali sebenarnya. Betul tak? Kita sebenarnya tidak sedar. Kita tiada simpanan untuk masa depan, hari tua kita nanti. Sebab masing-masing berada di dalam zon selesa (comfort zone). Zon ni sebenarnya sangat bahaya. Anda rasa anda selesa, tapi keselesaan anda sebenarnya dibelenggu dengan hutang. Dan sekarang ni, berapa ramai yang sambung pengajian dengan hutang? Benar, pinjaman seperti PTPTN, MARA membantu anak-anak untuk sambung pengajian di universiti. Tidak kiralah samada universiti tempatan atau…

  • Gaji Hanya Untuk Bayar Hutang

    Fakta yang sangat menakutkan. Tapi inilah hakikat kebanyakan orang terutama di Malaysia ni. Masing-masing ada gaji, tapi banyak diperuntukkan untuk membayar hutang. Tidak kiralah samada hutang rumah, kereta, credit card, personal loan. Sehinggakan tiada saving (simpanan) untuk saat kecemasan, masa depan, hari tua kita nanti. Paling menakutkan, kita tiada simpanan untuk masa depan anak-anak, pembelajaran mereka. Disebabkan itu, kita tidak boleh lagi bergantung harap pada gaji semata-mata. Ramai berada di zon selesa yang sebenarnya adalah tidak selesa dan memakan diri sendiri. Ini kerana, mereka tahu, setiap bulan gaji masuk. What if, ada termination. What if, kita sakit lama dan tak dapat bekerja, peruntukan MC pun habis. Justeru, cuti tanpa gaji.…

  • Pentingnya Vision Board

    Setiap orang ada impian. Betul tak? Anda, dia, mereka. Termasuklah KakMah ni. Banyak impian yang KakMah inginkan, tapi kadang-kadang impian ni bermain je dalam minda KakMah. KakMah tak visualize segala impian KakMah tu. Lama-lama, impian pun berkubur begitu sahaja. Bagaimana dengan anda? Jika anda berimpian, apa anda akan lakukan untuk pastikan impian tu menjadi satu kenyataan, menjadi penguat untuk kita berjaya mencapai impian tu. VISION BOARD Pernah dengar tak tentang Vision Board? Visualize kan apa impian kita dalam satu kertas putih, tampal ataupun tuliskan impian kita tu seolah-olah kita telah pun capai benda tu. Letak target date bila kita nak ianya tercapai. Hidup ni macam kerja, mesti ada KPI. Setiap…

  • Bina Empayar Bisnes Sendiri Dengan Shaklee

    Nampak je ahkak, ingat “KakMah”. Bila ingat shaklee, ingat “KakMah”. In shaa Allah, one sweet day, ingat empayar besar shaklee, ingat #teamWeGF. Kemain sangat kan? Tapi semua ni tak mustahil. Kita start daripada awal, start from Zero. Lama-lama nanti, we will become HERO. Semua orang pun sama. Start dari tak ada apa-apa, tak tahu apa-apa. Tapi throughout the way, kita belajar sampai pandai. In shaa Allah, pasti berjaya. Tahu tak even sekarang ni pun, kebanyakan colleagues yang friend dengan KakMah dalam fb bila jumpa kat ofis, panggil “KakMah”. Haha. Mula-mula tu memang rasa malu. “Eh, ada orang baca rupanya fb aku. Ingatkan takde sebab selama ni “krik, krik” je post…