• 7 Khasiat Minum Air Kosong 8 Gelas Sehari

    Siapa suka minum air kosong? Means bukan air manis, bergula, bersusu. Tapi air suam atau air sejuk yang memang tak ada perasa, plain. Jika anda memang seorang penggemar air kosong, tahniah! Sebab anda memilih untuk lebih sihat dengan mengamalkan pengambilan air kosong setiap hari. KakMah pun sukakan air kosong tau, terutama kalau air tu suam. Sedap sangat. Tapi, tahukah anda, berapa banyak air kosong yang perlu anda minum setiap hari, supaya anda mendapat khasiat, kebaikan, manfaat akibat mencukupkan keperluan air yang badan kita perlukan. Dewasa perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong setiap hari, bersamaan dengan 3 liter. Mengikut fakta lain juga, setiap 25kg berat badan kita, memerlukan 1 liter…

  • 8 Tanda Awal Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

    Kehamilan adalah sesuatu yang sangat dinantikan oleh pasangan baru berkahwin, terutamanya. Setiap perubahan dalam diri wanita, menjadi persoalan, adakah ini tanda-tanda hamil? Bila period lewat sikit, tertanya-tanya, hamilkah aku? Betul tak? Well, it happened to me too, masa tengah TTC dulu. But, bila datang period je, terus frust. Hehe. Cepat-cepat istighfar sebab itu semua emosi negatif yang tak patut ada dalam diri KakMah. Sebab nak pregnant, kita kena sentiasa kekal positif. Sebagai pasangan suami isteri, penting untuk bekerjasama dan sentiasa memberikan sokongan pada pasangan kita. Kita tak boleh berputus asa, kena sentiasa berdoa pada Tuhan agar dikurniakan rezeki mendapat zuriat. In Shaa Allah, apabila Allah tahu kita telah bersedia, rezeki…

  • Supplement Untuk Ibu Menyusu

    Ibu menyusu sangat memerlukan nutrisi yang lengkap dan mencukupi supaya dapat kekal bertenaga, dapat membantu menghasilkan susu yang berkualiti. Ramai salah faham dengan pengambilan supplement. Mereka beranggapan, bila makan supplement, susu terus melimpah ruah, tanpa perlu berpenat lelah untuk menyusukan anak setiap 2 jam sekali, pam susu. Penghasilan susu terjadi apabila ibu kerap menyusukan anak, kerana dari situlah ada nya “demand”, iaitu keperluan untuk menghasilkan susu. Jika ibu tak rajin nak menyusukan anak atau pam, maka susu boleh drop sebab tiada demand. Ibu perlu faham, konsep penyusuan yang sangat penting ialah “supply & demand”. Jika ada “demand”, barulah ada “supply” (susu terhasil). Pengambilan supplement membantu ibu untuk kekal bertenaga, tidak…

  • 6 Kunci Kejayaan Untuk Berjaya Menyusukan Anak

    Zaman sekarang ni, breastfeeding atau penyusuan susu ibu bukanlah lagi sesuatu yang janggal di dengar. Malah, pihak hospital juga amat menggalakkan penyusuan susu ibu. Ini disebabkan oleh khasiat dan nutrisi dalam susu ibu itu adalah sangat bernilai dan tiada tolok bandingnya. Sebagai contoh, ada bayi yang mengalami masalah prolong jaundice disebabkan oleh susu ibu. Namun, doktor tak suruh stop menyusukan anak, tapi doktor suruh teruskan kerana tidak ada komplikasi kesihatan lain (seperti berkaitan dengan hati bayi). Ini adalah pengalaman KakMah sendiri selepas melahirkan anak pertama. Anak KakMah prolong jaundice sehingga usia hampir mencecah 3 bulan. Alhamdulillah, kesihatan anak baik dan KakMah dapat menyusukan anak sepenuhnya tanpa perlu rasa bimbang. Setiap…

  • 6 Sebab Bisnes Shaklee Best

    Tahu tak kenapa ramai SID (Shaklee Independent Distributor) masih boleh bertahan dalam bisnes Shaklee ni selama bertahun-tahun? Ada tu memang dari zaman muda mereka, sehinggalah sekarang ni dah masuk 40-an. More than 20 years dalam bisnes Shaklee dan masih lagi bertahan. Achieved highest rank in Shaklee and still growing. Apa yang best sangat bisnes ni sehinggakan SID macam kena “rasuk”, dan tak mahu dah tengok bisnes lain? Even tak nak setup produk sendiri walaupun mereka dah dapat bonus lebih 6 angka sebulan. Why? Why? Apa seronok sangat bisnes ni? KakMah tak nak share banyak sebab. Tapi KakMah just nak share dengan anda, 6 point utama atau sebab paling top sekali…