• Ambil Tahu: Rheumatoid Arthritis (RA)

    Pernah dengar tentang Rheumatoid Arthritis atau perkataan singkatnya ialah RA? Ia merupakan salah satu kondisi sistem imun iaitu “autoimmune disorder”, dimana terjadinya keradangan pada lapisan sendi. RA juga boleh menjejaskan kesihatan kulit, mata, paru-paru, jantung, darah, dan juga saraf. Simptom RA ada kalanya terjadi dan tidak, namun jika tidak dirawat dengan cepat dan pantas, ia boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan seseorang itu. Simptom RA Keradangan sendi yang berpunca daripada RA, menyebabkan seseorang itu mengalami rasa sakit, hangat, dan bengkak pada bahagian sendi. Keradangan yang bersifat simetri, iaitu berlaku pada kedua-dua bahagian pada masa yang sama seperti pergelangan tangan, lutut, atau tangan. Sendi kaku terutama pada waktu pagi atau selepas beberapa…

  • Berjaya Hamil Selepas 4 Tahun Menanti

    Menjadi idaman dan impian setiap pasangan suami isteri untuk menimang cahaya mata. Tak semua pasangan bernasib baik, dikurniakan zuriat seawal pernikahan. Ada perlu menanti setahun, 3 tahun, 5 tahun, bah kan lebih 10 tahun pun ada. Namun, jika Allah telah mengizinkan, maka tiada siapa dapat menyangkalnya. Setuju? Kita sebagai manusia tak boleh mudah berputus asa. Apatah lagi untuk mempertikaikan bila Allah nak beri rezeki, bila Allah nak izinkan saya hamil? Bila Allah kata jadi, maka jadilah. Ada pelbagai cara dan ikhtiar kita boleh lakukan sebagai usaha untuk hamil. Antaranya ialah perbanyakkan sedekah (terutama hari Jumaat), makan buah zuriat, sedekah pada anak-anak yatim, mendoakan pasangan lain, dan macam-macam lagi. Mengamalkan pemakanan…

  • Promosi Shaklee Disember 2018

    Sudah tiba masanya untuk bulan Disember 2018. Nak tahu apa promosi Shaklee bulan ni tak? Istimewa untuk anda yang sememangnya pengguna tegar supplement Shaklee dan juga YOUTH skincare. Offer bulan ni anda wajib grab cepat. YOUTH™ Free Radiance C&E Ingat tak masa awal-awal launching YOUTH pada March 2018 lepas? Dengan setiap pembelian YOUTH™ Renew and Maintain Set, dimana terdiri daripada Luminous Gel Oil Cleanser, Perfecting Skin Toner, Youth Activating Serum, Age Defense Moisturizer – SPF50, dan Advanced Renewal Night Cream, anda boleh mendapatkan YOUTH™ Radiance C&E secara PERCUMA. Tahu tak, sebotol Radiance C&E ni harganya RM412.50 tau. Dan anda boleh jimat lebih lagi bila beli set ini. Free Membership (jimat…

  • Punca Anda Sesak Nafas

    Perasan tak, ada masanya, tiba-tiba kita rasa bagaikan sukar untuk bernafas. Seakan seperti tercungap atau sangat memerlukan oksigen ketika itu. Padahal waktu itu, mungkin kita sedang bekerja, sedang berehat. Apatah lagi jika kita sedang melakukan senaman. Tidak kiralah samada jogging ke, melompat ke, atau berjalan laju sekalipun. Kebiasaannya mungkin tiada masalah, tapi ada satu masa dimana kita rasa bagaikan ingin merayu untuk menarik nafas. Kenapa agaknya? Jangan abaikan masalah ini kerana ia boleh berkaitan dengan saluran darah dalaman kita, dimana oksigen tidak dapat sampai dengan secukupnya ke bahagian penting. 1. Asma Mungkin disebabkan faktor luaran, habuk, asap, sedang bersenam, udara sejuk, stress menyebabkan anda diserang asma. 2. Alergik Apabila anda…

  • Sakit Sendi Berkurang dengan Omega 3

    Pernahkah anda mengalami masalah sakit pinggang, sakit lutut sehingga sukar nak berjalan? Tambahan pula apabila usia semakin meningkat, semakin sukar dan terbatas pergerakan anda. Ini kerana sendi yang membantu membolehkan pergerakan anda ini, berdepan dengan masalah. Pastinya anda ingin kekal aktif, sungguhpun usia semakin meningkat. Betul? Namun, pergerakan anda terbatas membuatkan anda tidak lagi dapat melakukan aktiviti yang anda suka lakukan. Seperti bercucuk tanam, jalan-jalan, berlari. Berita baik untuk anda agar anda dapat mengurangkan risiko masalah sendi ini iaitu dengan pengambilan nutrisi Omega-3 dalam diet harian anda. Omega-3 sangat dikenali dapat memberikan manfaat kesihatan dan kebaikannya untuk sendi yang sihat. Oleh itu, anda perlu memastikan anda mengamalkan dan memastikan nutrisi…