• Sakit Akibat Gout Semakin Berkurangan dengan Shaklee

    Gout sebenarnya antara penyakit yang selalu kita dengar. Seringkali ia terjadi di kalangan kaum lelaki berusia antara 30 hingga 60 tahun. Manakala ianya jarang terjadi pada kaum wanita sebelum masuk peringkat menopause. Tahu tak apa itu Gout dan bagaimana ianya boleh terjadi, terutama jika anda tidak mengawal pemakanan seimbang sejak dari awal lagi? Gout merupakan sejenis penyakit sendi atau athritis yang berpunca daripada asid uric yang berlebihan dan ianya terkumpul di dalam sendi kita. Pada keadaan individu yang normal, ginjal akan menapi asid uric dan mengeluarkannya melalui tubuh badan kita iaitu peluh. Sekiranya terdapat kumpulan asid uric yang berlebihan, maka ianya akan membentuk kristal dan terperangkap di dalam sendi. Gout…

  • Pentingnya Vision Board

    Setiap orang ada impian. Betul tak? Anda, dia, mereka. Termasuklah KakMah ni. Banyak impian yang KakMah inginkan, tapi kadang-kadang impian ni bermain je dalam minda KakMah. KakMah tak visualize segala impian KakMah tu. Lama-lama, impian pun berkubur begitu sahaja. Bagaimana dengan anda? Jika anda berimpian, apa anda akan lakukan untuk pastikan impian tu menjadi satu kenyataan, menjadi penguat untuk kita berjaya mencapai impian tu. VISION BOARD Pernah dengar tak tentang Vision Board? Visualize kan apa impian kita dalam satu kertas putih, tampal ataupun tuliskan impian kita tu seolah-olah kita telah pun capai benda tu. Letak target date bila kita nak ianya tercapai. Hidup ni macam kerja, mesti ada KPI. Setiap…

  • Mujur Bertemu Doktor Percaya pada Vitamin

    Benar, orang kata anak ni pengikat kasih sayang suami isteri. Anak ni juga rezeki tak ternilai dari Allah. Tapi, tak semua pasangan suami isteri yang dikurniakan rezeki anak seawal usia perkahwinan. Ada yang menanti setahun, ada yang menanti berpuluh tahun. Contoh paling popular dan latest sekali ialah, Dato’ CT. Hampir 11 tahun bernikah, barulah diizinkan Allah untuk hamil anak pertama mereka. KakMah dan suami juga antara pasangan yang lewat dikurniakan zuriat. Hampir 3 tahun kami menunggu. Alhamdulillah, kini dah 2 anak kami. Perjalanan kami bermula pada tahun 2011, dimana kami bernikah pada bulan Disember 2011. Syukur, masuk 2 bulan bernikah, KakMah disahkan hamil. Namun rezeki kami tak lama dan kandungan…

  • Cerita di Sebalik Percutian di Bali

    Sesekali kalau throwback, ok gak kan? Sebab time tu lah kita teringat cerita-cerita atau pengalaman yang tak dapat dilupakan. Terutama kalau kita g bercuti. Betul tak? KakMah tiba-tiba teringat pula moment honeymoon dengan husband di Bali tahun 2012. Hehe. Kasi chan la sikit, khen? Awalnya, kami tak plan pun nak g holiday oversea sebab memang tak pernah pergi pun sebelum ni. Especially KakMah la. Husband biasalah travel ikut trip company. Hehe. Tapi masa tu, kami nak refresh dan restart new chapter. Macam KakMah pernah cerita sebelum ni, KakMah alami keguguran kandungan pertama. So, lepas dari pengalaman tu, kami rasa sedih, down. Sentiasa teringat moment tu. So, husband decide nak bawa…

  • Bina Empayar Bisnes Sendiri Dengan Shaklee

    Nampak je ahkak, ingat “KakMah”. Bila ingat shaklee, ingat “KakMah”. In shaa Allah, one sweet day, ingat empayar besar shaklee, ingat #teamWeGF. Kemain sangat kan? Tapi semua ni tak mustahil. Kita start daripada awal, start from Zero. Lama-lama nanti, we will become HERO. Semua orang pun sama. Start dari tak ada apa-apa, tak tahu apa-apa. Tapi throughout the way, kita belajar sampai pandai. In shaa Allah, pasti berjaya. Tahu tak even sekarang ni pun, kebanyakan colleagues yang friend dengan KakMah dalam fb bila jumpa kat ofis, panggil “KakMah”. Haha. Mula-mula tu memang rasa malu. “Eh, ada orang baca rupanya fb aku. Ingatkan takde sebab selama ni “krik, krik” je post…