• Tips Yang Boleh Diamalkan untuk Ibu Menyusu

    Ibu menyusu ni, kadang-kadang emosinya mudah terganggu, mudah rapuh. Sebab rasa penat mengemaskan rumah, penat di tempat kerja. Jadi, jangan hairanlah kalau tiba-tiba ibu-ibu menyusu ni tiba-tiba je nak mengamuk. Tapi ibu, tahu tak, emosi yang tidak stabil seperti ini boleh mengganggu penghasilan susu badan. Susu boleh drop samada direct feed atau pun pam. Sebab tu, penting bagi ibu untuk jaga dan kawal emosi agar jangan terganggu, tidak stress. Menyusu dengan kerap Jika susu kelihatan macam nak drop tu, boleh cuba buat power pumping untuk boost semula penghasilan susu ibu. Pam sehingga breast benar-benar kosong dapat menggalakkan penghasilan susu ibu yang baru. Pam atau susukan anak setiap 2-3 jam, atau…

  • Pengalaman Join Contest Blog dan Menang Nescafe Dolce Gusto

    Julai lepas (lama dah), KakMah join contest yang dianjurkan oleh mami Hadhatina dan dedi Kamarul, iaitu founder kepada Supermom Club House. Contest nya senang aje, iaitu buat blog tentang Shaklee Difference, embed kan video youtube dalam channel #yoursupermomHD. Pemenang dipilih berdasarkan viewer terbanyak dari entri blog tersebut. KakMah pun join la sekali. Lagipun tajuk pun best, why not kan? Update blog je pun, senang sangat. Dan Alhamdulillah, rezeki dari Allah dan dengan izin-Nya, KakMah dapat tempat Pertama dalam contest tersebut tau. Syukur sangat. Jarang sekali join contest, bila join ada rezeki untuk menang. Mana tak happy kan. KakMah ni jenis susah gak nak menang contest. Hahaha. Bila dedi Kamarul announce…

  • Info tentang Diabetes (Gula Dalam Darah Tinggi)

    Fakta terbaru berkenaan dengan masalah diabetes pada tahun 2017 ini adalah, seramai 3.6 juta rakyat Malaysia dianggarkan menghidapi masalah diabetes. Ini adalah kira-kira 10% daripada jumlah penduduk rakyat di Malaysia ini. Boleh dikatakan suatu nombor yang besar kan? Sebab itu, kita perlu jaga tahap kesihatan kita sewaktu masih sihat lagi. Jangan tunggu dah sakit, baru nak berpada. Jom kita tambahkan sedikit info berkenaan dengan diabetes atau juga dikenali sebagai kencing manis. Diabetes merujuk kepada pesakit yang mempunyai kadar bacaan gula yang tinggi di dalam darah. Ada 3 sebab kenapa seseorang boleh menghidap masalah diabetes. berkemungkinan kerana pengeluaran insulin di dalam badannya tidak mencukupi berkemungkinan kerana sel-sel di dalam badan yang…

  • 7 Makanan Yang Perlu Dielakkan Oleh Pesakit Diabetes

    Menurut sumber Berita Harian online yang bertarikh 15 November 2017 yang lalu, Kementerian Kesihatan Malaysia menganggarkan lebih 3.6 juta rakyat Malaysia menghidapi masalah diabetes, iaitu kandungan gula di dalam darah adalah tinggi (juga dikenali sebagai kencing manis). Lebih memeranjatkan lagi ialah, separuh daripada bilangan tersebut, iaitu 1.8 juta rakyat Malaysia masih belum di-diagnosed kerana masih masih menjalani ujian saringan. Selain itu, 1.78 juta penghidap diabetes di Malaysia adalah kaum wanita. Adalah penting untuk kita menjaga pemakanan seharian, agar dapat mengelakkan daripada risiko penyakit ini. Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang, juga lakukan senaman ringan setiap hari untuk lebih sihat, cerdas, dan cergas. Bagi mereka yang telah di-diagnosed menghidap masalah diabetes…

  • Promosi Si Merah Vivix Disember 2017

    Shaklee ni pandai tau. Awal tahun dah buat promosi ni, hujung tahun pun sama juga nak buat promosi yang sama, sempena penutup 2017. Hebat kan? Si Merah Vivix, sememangnya menjadi pujaan hati ramai orang. Sebab itu, Vivix berada di ranking pertama dalam senarai Top Seller Products di Malaysia. Hebat kan? Sungguhpun harganya mencecah RM475 sebotol for non-member, tapi tetap ramai yang mengamalkan Vivix dalam diet seharian. Sebab, kesan anti oksidannya yang jauh lebih baik berbanding product lain di pasaran, terutama product tempatan. Dan, semestinya, Vivix dihasilkan dari hasil kajian yang sangat terperinci. Kerana Shaklee sentiasa ingin memastikan product nya selamat diamalkan, dihasilkan secara semulajadi, dan paling penting, berkesan. Vivix dihasilkan…