• Boleh ke Kurus Selepas Bersalin? – Video Sharing

    Ramai mengeluh, risau. Bimbang berat badan semakin bertambah selepas melahirkan anak. Betul tak? Masa KakMah mula-mula disahkan hamil anak pertama dulu, KakMah tak risau sangat benda ni. Tak sedar diri sebelum ni punyalah gemuk KakMah ni. Sungguh. Boleh tengok post KakMah sebelum ni. Beza semasa belum hamil, dan selepas melahirkan 2 orang anak. Namun Alhamdulillah. KakMah dapat menurunkan berat badan sebanyak 20kg selepas melahirkan anak pertama. 10kg lebih kurang berbanding semasa awal kehamilan. Sebab tu, kelihatan perbezaan yang sangat ketara. KakMah mula-mula tak perasan pun. Tak timbang pun berat badan KakMah berapa. Tapi bila masuk kerja, kebanyakannya tegur kata KakMah dah kurus. Bila timbang, pastu compare dengan berat asal (check…

  • Berat Naik Lepas Bersalin?

    Ramai ibu yang runsing dan risau akan kenaikan berat badan semasa hamil. Ada yang naik 10kg, ada yang naik 20kg.¬†Tapi, boleh ke berat tu turun semula ke berat asal selepas bersalin nanti? Wanita sememangnya sangat menjaga berat badan. Kalau boleh, tak mahu makin berat selepas bersalin. Nak maintain macam anak dara or better than that kan? Betul ke Berat Susah Turun Lepas Bersalin? Sebenarnya, salah satu tips untuk mudah turun berat badan selepas bersalin adalah dengan menyusukan baby. Sebab setiap kali anda menyusukan baby, samada direct feeding atau pam, anda sebenarnya membakar sangat banyak kalori. Sebab tu kalau anda perasan, masa menyusu, kita rasa mengantuk sangat. Macam ada setan yang…

  • Selamat Hari Raya 2017 / 1438H

    Maafkan kami. Dah masuk minggu kedua raya, baru nak up post ucapan hari raya ni. Al-maklumlah, super busy sikit. Cuti seminggu. Lepas tu, masuk kerja mulalah kerja banyak bertimbun. Hehe. Namun, Alhamdulillah, kami merayakan Aidilfitri tahun ini dengan penuh kemeriahan, ditemani dengan ibu bapa, semua adik-beradik, anak-anak buah. Memang meriah sangat tahun ni rasanya. ¬† Kalau perasan la kan, baju Aisy lain masa ni. Huhu. Kesian dia. Aisy sebenarnya dan sepatutnya berbaju melayu warna hitam. Tapi pagi raya tu Aisy tak sihat sikit. Demam dan muntah. Maka, habislah baju raya baru dia. Tak dapat nak pakai. Sedih sangat masa tu. Sebab tu gambar raya kami tak sedondon. Takpe, nanti kami…

  • Sakit Gastric Selama 10 Tahun Hilang

    Sesetengah orang mengalami masalah gastric yang sangat kronik. Sehinggakan tak mampu nak berdiri, nak duduk pun tak boleh nak duduk betul, nak makan pun tak larat. Sebab rasa sakit yang teramat sangat di bahagian perut, bawa ke ulu hati kita ni. PENGALAMAN SENDIRI KakMah sendiri pernah alami gastric yang boleh dikatakan kronik selepas bersalinkan Aisy (anak sulung KakMah). Lepas bersalin, Aisy terkena jangkitan kuman pada matanya menyebabkan mata berair dan bertahi mata yang sangat teruk (disebabkan terjangkit daripada ummi nya sendiri. huhu). Syukur KakMah segera bawa ke hospital. Jika tak, Nauzubillahi minzalik. Tak tahulah apa jadi pada Aisy. Masa tu, Aisy perlu ditahan di wad. Dan KakMah memilih untuk bersama…