Pengalaman Gugur Kandungan Pertama

MISCARRY, CONCEIVE, PREGNANT

Tahu tak Kak Mah pernah gugur?
Di awal pernikahan, Kak Mah disahkan hamil apabila masuk bulan kedua bernikah. Perasaan masa tu, gembira sangat. Dalam masa yang sama risau sebab unexpected. Kak Mah jaga kandungan dengan baik masa tu. And Kak Mah langsung takde morning sickness. Not even muntah waktu pagi. Memang totally nothing. Masa tu, syukur, sebab tak alami morning sickness macam ibu lain. Tambahan pula masa tu, Kak Mah dan suami adalah Pasangan Jarak Jauh (PJJ).

Orang kata dan Kak Mah pernah terbaca, kalau tak alami morning sickness langsung, tu tanda kandungan tak kuat. Wallahu’alam. Tak pasti betul ke tak benda tu atau apa berlaku pada Kak Mah ni ialaah satu kebetulan.

Di usia kandungan 7-8 minggu, Kak Mah ada discharge sikit (keluar lendir keputihan). Time tu kat office. Memandangkan ni kandungan pertama, terus ke Klinik Wanita berdekatan dengan office (tak perlulah sebut nama). Time tu scan, tengok heartbeat dah ada (dan masih ada). Happy sangat time tu, bersyukur cause everything seems fine. Alhamdulillah. Doktor bagi ubat kuatkan rahim. Kak Mah amalkan and never skip sampai habis.

Then, 11 minggu kandungan, bleeding pula. Again, kat office time tu. Perasan sebab masa buang air, ada tompok darah kat bowl. Masa ni dah buka buku merah, so terus pergi Klinik Kesihatan (KK). Kat KK, tak berapa check sangat. Tak scan, nothing. Cuma nurse and doktor pesan, kalau teruk sangat lagi, terus g GH. So, balik office dalam keadaan masih risau dan kerja macam biasa. But, bila menjelang tengahari (after lunch hour, selesai solat), darah makin banyak keluar. Risau sangat time ni. Terus ke Columbia Hospital.

Sampai sana, disebabkan tak pernah register, so kena tunggu giliran. Kak Mah yang last sekali. Time tu sementara menunggu, zikir dan doa, moga takde pape yang serius. Siap bergelak ketawa lagi dengan mak. Cuba untuk tidak berfikir negatif. Tapi mak sebenarnya dah risau. Naluri seorang ibu kan?

Masuk bilik Doktor, scan, and figured out baby got no heartbeat. Surprisingly, ukuran janin masa tu tak seperti 11 minggu. Ukuran seperti 7-8 minggu sahaja. Bermakna janin tak membesar since waktu discharge tu. Allah. Sedih sangat time tu. Allah je yang tahu. Meraung Kak Mah dalam bilik doktor. Rasa nak tercabut nyawa. Siap suruh doktor ulang, apa yang dia kata. Siap minta second opinion, memang no heartbeat. Diagnosed as miscarriage. Doktor sarankan untuk cuci. Sebab janin boleh dikatakan hampir hancur. Bimbang ada infection lain. Masa tu suami kerja kat KL. Kak Mah kata dengan doktor, nak discuss dulu then call balik. Masuk kereta, called husband and cried again. Suami advise untuk cuci keesokannya. Jangan tunggu lama-lama. After DnC, memang janin dah tak terbentuk, hancur. Kak Mah tak sempat tengok rupa janin. Dah dicuci dan dibungkus dengan baik.

TRY-TO-CONCEIVE

After keguguran pertama ni, every month kami usaha. Tapi tak berhasil. Setiap bulan datang period. Pernah nangis bila lewat 2,3 hari then period. Sedih. Dah lah pernah someone beritahu Kak Mah, kalau pernah gugur, lambat nak pregnant balik. Lagilah Kak Mah down. But, never give up. Alhamdulillah, suami pun tak pernah mendesak dan sentiasa berikan semangat, menyokong Kak Mah. Sampailah usia pernikahan hampir mencecah 3 tahun, kami decide untuk buat check up. Check kalau Kak Mah atau suami ada sebarang masalah.

Masa check up, doktor sarankan suami untuk amalkan vitamin E dan zinc. Sebab 2 supplement ni amat membantu menyihatkan sperma. Dan untuk Kak Mah, doktor suruh amalkan protein dan asid folic. Protein tu membantu menguatkan rahim.

Sebelum check up ni Kak Mah memang dah ambil Shaklee, tapi tak consistent. Culas sangat makan. Bila doktor kata gitu, kami tekad dan makan dengan consistent. Tak skip langsung selama 3 bulan. Dan akhirnya, Kak Mah disahkan hamil sekali lagi. Alhamdulillah. Kandungan kali ni ada morning sickness. Dan Kak Mah sanggup lalui morning sickness ni. Sepanjang kehamilan Kak Mah amalkan supplement shaklee 100%, tak ambil vitamin KK or Columbia. Alhamdulillah, both doctors takde masalah. Dan Kak Mah pun takde masalah kesihatan. Hb ok, BP ok, kenaikan berat badan ok, GDM free.

And in 2015, lahirlah putera kami yang sulung, Muhammad Syafi Aisy. Alhamdulillah. Syukur sangat kami masa ni. Sampai sekarang tak sangka, kami bukan hanya dikurniakan seorang cahaya mata, tapi kami dikurniakan 2 cahaya mata di usia pernikahan kami 5 tahun ni. Sepasang. Alhamdulillah, syukur sangat.

Anak-anak Kak Mah

Pesanan Kak Mah pada pasangan yang sudah lama bernikah tapi belum ada rezeki, jangan putus asa. Allah tak suka kita putus asa. Ikhtiar selagi boleh, selagi mampu. Berdoa dan terus berdoa. Setiap kali berdoa, perlu yakin. in shaa Allah, Allah kurniakan zuriat apabila Dia tahu kita benar-benar bersedia.

So, jangan bersedih.
In shaa Allah, ada rezeki kalian nanti.
Kak Mah doakan.

6 Sebab Ibu Hamil Jangan Abaikan Supplement Semasa Hamil

Bila disahkan hamil oleh pakar perubatan, kebiasaannya perkara pertama yang dinasihatkan oleh pakar adalah makan vitamin (supplement). Macam-macam bekalan supplement yang diberikan oleh pakar, dengan tujuan untuk membantu dan menyokong kesihatan kandungan sepanjang kehamilan. Tapi……. masih ramai lagi yang masih culas dan tak mahu makan supplement. Tahu tak betapa pentingnya pengambilan supplement ni?

Well, kalau anda yakin pemakanan anda tu lengkap (read: sangat lengkap) dan dijamin bersih, tiada bahan kimia, semulajadi, then anda mungkin boleh skip supplement (highly not recommended). Ada 6 sebab utama kenapa anda tak boleh abaikan pengambilan supplement ketika hamil.

  1. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  2. Membantu mengurangkan risiko kecacatan bayi ketika hamil
  3. Membantu memberi tenaga dan kekuatan pada ibu sepanjang kehamilan
  4. Membantu mengurangkan risiko kekurangan berat ketika bayi dilahirkan
  5. Membantu ibu kekal sihat sepanjang kehamilan
  6. Membantu mengurangkan risiko kekurangan khasiat yang diperlukan oleh ibu dan juga bayi dalam kandungan seperti kalsium

Antara supplement (nutrisi) yang diperlukan sepanjang kehamilan ialah zat besi, kalsium, folic acid, omega-3, dan protein.

Shaklee ada kesemua supplement untuk membantu memberikan nutrisi secukupnya yang diperlukan oleh ibu hamil dan bayi.

Set Kehamilan Lengkap

 

Apa ada di dalam set ini?

  • ESP – membekalkan khasiat protein, kalsium untuk ibu yang membantu meningkatkan bekalan darah, membantu menguatkan rahim.
  • VITALEA – multivitamin yang lengkap dengan khasiat zat besi yang membantu menstabilkan jumlah dan kepekatan darah (hemoglobin).
  • SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS – memberikan khasiat 500mg vitamin c dalam satu tablet yang membantu pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • B COMPLEX – lengkap dengan asid folic yang membantu mengurangkan risiko kecacatan neural tube dan membantu menstabilkan emosi ibu.
  • OSTEMATRIX – supplement kalsium lengkap dengan vitamin D dan magnesium yang membantu membina tulang dan tunas gigi bayi, serta bantu mengurangkan risiko ibu mengalami masalah kaki cramp.
  • OMEGA GUARD – supplement minyak ikan yang kaya dengan omega-3, EPA, DHA untuk membantu perkembangan minda bayi serta bantu mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil.

Berminat untuk mencuba set kehamilan optimum ini? Roger ummi ya.

*Disclaimer*

Apa Itu Resveratrol?

Pernah dengar tentang resveratrol? Adakah anda tahu apakah yang dimaksudkan dengan Resveratrol?

RESVERATROL

Tahu tak dalam vivix terdapat khasiat komponen resveratrol yang 10 kali lebih berkesan daripada resveratrol biasa kerana digabungkan dengan polifenol untuk membantu menghasilkan sel yang sihat sehingga ke peringkat DNA.

Resveratrol merupakan sejenis sebatian polifenol yang yang mengandungi anti oksidan yang sangat tinggi. Resveratrol adalah bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan untuk melindungi diri dari jangkitan kuman, kulat, tekanan, sinar UV, dan banyak lagi. Polifenol adalah daripada kumpulan phytonutrien yang juga terdapat secara semulajadi dalam tumbuhan. Polifenol juga kaya dengan anti oksidan dan melindungi sel daripada rosak secara efektif.

Antara tumbuhan yang mengandungi resveratrol yang tinggi adalah anggur muscadine, raspberi. Resveratrol telah dibuktikan dalam pelbagai kajian, dapat membantu melindungi sel, menyihatkan sel, awet muda, dan banyak lagi.

jadi, kenapa VIVIX?

Vivix dihasilkan daripada anggur muscadine, japanese knotweed, elderberry, dan purple carrot. Disebabkan itu,  vivix supplement anti oksidan yang sangat hebat. Tahukah anda, 1 sudu vivix bersamaan dengan khasiat resveratrol dalam 100 gelas wine.

Hebat kan?

Jom sama-sama amalkan 1 sudu vivix setiap hari untuk kesihatan yang lebih baik.

roger ummi untuk order vivix anda hari ini juga.

Promosi Vivix Sangat Jimat

Ummi sangkakan dah update tentang promosi bulan awal tahun (Januari 2017). Rupanya belum lagi ya? Hehe. Maaf. Biasalah, sibuk melayan karenah anak-anak, disamping bisnes Shaklee yang semakin maju ni. Alhamdulillah.

Ni ummi nak share, bulan ni promosi super tonic anti oxidant, anti aging, anti cancer shaklee iaitu VIVIX. Ya, pembelian vivix bulan ni membantu anda untuk lebih jimat dan berpeluang dapat cashback bonus yang banyak. Pada yang belum pernah mencuba vivix, inilah masanya.

Promosi Januari 2017

 

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan botol vivix anda hari ini juga. Grab promosi ini dan nantikan 15 Februari untuk anda dapatkan cashback bonus anda tu.

Nak tahu kenapa vivix ni best?

Click link ini untuk tahu apa istimewanya vivix.

Click link ini untuk tahu kaitan vivix dan DNA kita.

Info lanjut, boleh roger Ummi okeh.

Pentingnya Telomeres dalam Kromosom DNA Kita

Adakah anda pernah dengar tentang TELOMERES? Yang mana belajar biologi, atau kedoktoran, rasanya pasti familiar dengan perkataan telomeres ni. Betul tak? Kak Mah ni bukan doktor, tapi hari ni Kak Mah nak share dengan anda apa tu telomeres.

Telomeres Shortening

Telomeres ni merupakan bahagian yang sangat penting dalam sel kita. dan kondisinya mempengaruhi bagaimana sel-sel kita akan/boleh hidup.

Ibarat tali kasut.

Anak baru masuk sekolah kan? Cuba tengok di hujung tali kasut sekolah anak, ada satu lapisan plastik. Apa terjadi bila lapisan plastik tu semakin lusuh atau rosak? Tali kasut tidak berfungsi dengan baik dan tak boleh digunakan lagi. Ia boleh menjadi lusuh dan rosak. Begitu jugalah ibaratnya dengan telomeres.

Telomeres ni adalah “TOPI” di akhir setiap rangkaian DNA yang melindungi kromosom kita, seperti lapisan plastik tali kasut tadi. Tanpa telomeres, sel-sel kita tidak dapat berfungsi dengan baik kerana DNA telah pun rosak.

Tahukah anda, sel-sel kita ini berpecah dan menduplikasi dirinya sendiri setiap hari. Bila sel duplicate, secara automatic telomeres ni juga akan memendek secara semulajadi (rujuk gambar). Semakin berusia kita, semakin pendeklah telomeres ni.

Telomeres yang telah pun pendek tidak bermaya untuk melindungi kromosom DNA kita daripada rosak. Ini yang boleh menyebabkan usia sel kita berhenti berfungsi secara semulajadi. Risiko mendapat penyakit kritikal seperti kanser menjadi semakin tinggi.

Telomeres juga boleh memendek disebabkan beberapa pertambahan faktor seperti stress, merokok, obestiti, diet tidak sihat, kurang bersenam.

Jadi, bagaimana kita dapat memastikan telomeres kita ini berfungsi dengan baik dan kekal panjang?

Menurut kajian landmark study shaklee, supplement VIVIX mampu melindungi telomeres kita, dan kajian juga menunjukkan pengamal VIVIX memiliki telomeres yang 11% lebih panjang berbanding mereka yang bukan pengamal supplement shaklee.

Disebabkan itu, VIVIX dikenali juga sebagai supplement yang membantu menjadikan diri awet muda dan anti aging.

Wow.
Best ke best?

Jadi, apakah pilihan anda?
Nak biarkan telomeres jadi kekal panjang, atau memendek?

Nak cuba vivix? Boleh roger Kak Mah okeh.