Kenapa Anda Perlukan Meal Shakes Shaklee?

Adakah anda mencari supplement multivitamin dalam bentuk minuman, yang bukan sahaja boleh diambil oleh dewasa, malah kanak-kanak juga boleh. Pendek kata, supplement seisi keluarga. Shaklee menghasilkan Meal Shakes yang rasanya amat digemari oleh semua peringkat umur. Terutama di bulan Ramadhan ni, memang ramai menyimpan stok Meal Shakes untuk bantu memberikan tenaga pada mereka sepanjang berpuasa. Kanak-kanak juga boleh minum dan amalkan ketika bersahur. In shaa Allah, kekal bertenaga hingga ke waktu berbuka nanti.

Seperti supplement Shaklee yang lain, dan bersesuaian dengan moto nya yang sentiasa selamat, semulajadi ni.. Meal Shakes juga dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi seperti kacang soya, buah-buahan, sayur-sayuran. Ia juga mengandungi khasiat lactalbumin iaitu sejenis organisma protein yang mudah diserap ke dalam tubuh.

Kenapa Perlukan Meal Shakes Shaklee

  • Lengkap dengan segala nutrisi diperlukan terutama oleh kanak-kanak. Mengandungi 12 jenis vitamin, mineral, zat yang diperlukan, kaya dengan khasiat protein. Serta membantu pembinaan tulang, kuku, organ yang sihat, meningkatkan sistem imunisasi.
  • Ia merupakan diet terbaik kerana membantu memberikan kesan kekenyangan yang lebih lama, dan ianya sangat mudah disediakan.
  • Kaya dengan khasiat serat yang membantu mengatasi masalah sembelit dan masalah usus yang lain.
  • Merupakan supplement anti-oksida yang kaya dengan khasiat vitamin A, C, dan E yang bertindak membantu melawan penyakit dan jangkitan.
  • Sesuai untuk kanak-kanak kerana ianya mengandungi asid folic, biotin, kalsium, dan magnesium yang membantu tumbesaran mereka.

Untuk itu, anda semua, terutama ibu-bapa, amat digalakkan untuk mencuba Meal Shakes ini dan kongsikan kebaikannya pada anak-anak anda. Dengan pola pemakanan di zaman ini, yang kebanyakannya adalah berunsurkan “makanan segera”, makanan tidak sihat… ada baiknya jika anda memberi mereka supplement seperti Meal Shakes agar kesihatan mereka lebih dijaga. In shaa Allah.

Hubungi kami jika anda ingin mendapatkan Meal Shakes anda sekarang. Terutama untuk anda atau anak-anak anda, yang mungkin mempunyai masalah seperti mudah sembelit, picky eater.

Harga satu canister hanyalah RM 113.75 sahaja, tidak termasuk postage.

signature 3

5 Tips Ukur Kaki Anak Untuk Beli Kasut Baru

Haaa… Bulan ramadhan dah kunjung tiba. Anak-anak dah mula berpuasa ke? Kalau dah, Alhamdulillah. Bolehlah reward kan mereka dengan membeli kasut baru. Orang kata, kasut raya. Kan? Sekadar untuk menaikkan semangat mereka, supaya boleh berpuasa penuh. In shaa Allah.

Nak beli kasut baru untuk anak-anak, sama juga tips nya macam kita yang dewasa ni nak mencari kasut baru. Paling penting keselesaan dan tak memudaratkan kesihatan kaki. Kalau terlalu kecil, sempit, nak jalan jauh pun sakit. Kalau terlalu besar, kejap-kejap terbuka. Oleh itu, penting untuk cari saiz dan jenis kasut yang bersesuaian dengan anak-anak. Ummi nak share serba sikit tips untuk ukur dan mencari kasut anak.

Tips Ukur Kaki Anak

  1. Pastikan anak berdiri semasa memilih kasut
    • Macam kita juga, bila nak tahu saiz kasut, penting untuk berdiri. Pastikan tapak kaki rata dengan lantai. Anak perlu berdiri tegak untuk elakkan “ralat”. Pastikan juga ibu jari kakinya lurus.
    • Sebaiknya, galakkan anak memakai stokin semasa mencuba kasut baru. Ini untuk memastikan kasut yang dibeli tidak terlalu kecil, dan masih mempunyai ruang untuk keselesaan anak.
  2. Gunakan pembaris untuk ukur kaki
    • Ukur kedua-dua kaki anak menggunakan pembaris. Ukur dari hujung tumit yang menyentuh lantai, hingga ke hujung ibu jari kaki mereka. Anda boleh menambahkan 1/4 inci atau 1/2 inci dalam ukuran kerana anak cepat membesar.
  3. Pastikan ada ruang antara ibu jari kaki dan hujung kasut
    • Untuk memastikan anak lebih selesa, pastikan anak mencuba kasut tersebut dengan memakainya. Dalam posisi berdiri, anda tekan di bahagian ibu jari kaki anak, dan pastikan masih ada ruang di antara hujung ibu jari kaki dengan kasut. Ini dapat menambahkan lagi keselesaan si pemakai. Nak berlari pun, tak ada masalah nanti.
  4. Pastikan anak “mencuba” dahulu
    • Boleh minta anak buat “catwalk”. Ini salah satu cara untuk anak mencuba dahulu kasut itu dan menilai sendiri keselesaan kasut tersebut. Pastikan kasut tidak terlalu besar hingga mudah tumitnya terkeluar semasa berjalan. Dan pastikan tidak terlalu kecil hingga anak rasa sakit terutama di hujung jari dan atas tumit.
  5. Pastikan criteria memilih kasut ini diikuti
    • Pilih kasut yang fleksibel.
    • Pilih kasut yang lebarannya besar untuk memberi ruang kepada tumbesaran kaki anak. Tulang kaki anak sangat lembut, terutama jika mereka berusia 4 tahun ke bawah.
    • Pilih kasut daripada material yang boleh menyerap peluh seperti kanvas, kain. Ini membolehkan peredaran udara yang lebih baik untuk kaki anak.
    • Pilih kasut yang tapaknya ada bunga yang baik untuk mengelakkan anak daripada tergelincir, terutama apabila berjalan di waktu hujan.

 

Ok, selamat membeli kasut baru untuk anak-anak anda. Pasti mereka tidak sabar untuk memilih kasut kesukaan mereka. Tambahan pula, sekarang ni pelbagai design dan corak ada. Corak animasi, kartun. Jangan nanti mereka rambang mata, ibu ayah pening kepala. Hehe. Happy shopping!

signature 3

Antara Babywearing dan Stroller – Mana Lagi Baik?

Ramai bertanya pada ummi, mana lagi better; babywearing atau stroller? Kendong atau biarkan baby dalam stroller. Bermacam pendapat dan pandangan dari ibu-ibu juga si bapa. Pelbagai persepsi kita dengar tentang 2 cara ini. Sebenarnya, ikut keselesaan, kehendak, dan keperluan masing-masing. Ummi hanya ingin berkongsi pandangan ummi tentang mengendong dan juga memasukkan bayi ke dalam stroller. Apa yang ummi lihat, dan apa perbezaannya yang ummi rasakan. Terpulang pada anda samada ingin terima, atau mencuba sendiri.

BabyWearing vs Stroller

Secara umumnya, kedua-duanya ada kebaikan dan keistimewaan tersendiri. Jom kita tengok satu-satu.

Kebaikan Babywearing

  • Mudah nak shopping (tak perlu risau keberadaan anak)
  • Tangan si pemakai (babywearer) lepas dan boleh buat kerja lain
  • Memberi keselesaan pada baby sebab baby dekat dengan jantung kita
  • Mengeratkan hubungan si pemakai dan baby
  • Baby lebih selesa dan mudah tidur
  • Mudah disimpan
  • Harga berpatutan (bergantung pada brand, jenis)

Kebaikan Stroller

  • Tak perlu nak dukung baby
  • Boleh dijadikan tempat simpan barang (beg baby, barang shopping..) Hehe
  • Pergerakan baby lebih senang terutama yang dah pandai bermain
  • Baby selesa untuk tidur dalam posisi baring
  • Boleh letak aksesori / mainan pada stroller untuk tarik perhatian anak
  • Ada yang ringan, user-friendly (kena banyak survey sebelum buat pilihan)

 

Kedua-duanya ada kebaikan tersendiri. Cuma, ummi lebih prefer babywearing disebabkan beberapa sebab seperti:

  • Jika travel alone, lebih mudah nak kawal anak sebab anak dalam kendongan
  • Agak sukar untuk handle stroller (nak buka, simpan). Tambah pula kalau terbeli yang agak berat
  • Baby kelihatan amat selesa bila ber-babywearing. Nak tidur pun senang.
  • Tak perlu bimbang sebab anak sentiasa dalam pangkuan
  • Kalau anak dah pandai jalan, sesekali boleh lepaskan dia untuk berjalan. Selalunya ummi buat macam ni, bila abah nya ada. Kalau ummi seorang, ummi akan kendong dari keluar kereta sampai masuk kereta semula.

 

Jadi, terpulang pada anda nak cuba mana satu. Untuk anak pertama, kebiasaannya, memang akan memilih stroller. Stroller masih boleh digunakan terutama untuk newborn. Tapi babywearing juga ada yang bersesuaian untuk newborn seperti ringsling, mei tai, dan sebagainya. Boleh rujuk post ni untuk tahu carrier yang sesuai mengikut umur anak.

Kat mana nak beli carrier yang baru?

Boleh cuba websites ni:

BabyPot

Snuggbaby

Jumpsac

NeezaNeedles

dan banyak lagi websites. Boleh juga sewa atau beli second hand melalui group FSOT di FB.

Ok, selamat memilih ibu semua. Pilihan di tangan anda. Good luck!

signature 3

Lecithin, Meal Shakes, Vitalea Children ada Promosi Jun 2016

Walaupun hari ni dah 6 Jun, tapi rasanya masih belum terlewat untuk Ummi kongsikan dengan anda semua, apakah promosi Shaklee bulan Jun 2016 ni. Sempena bulan kelahiran Ummi, Shaklee pun bagi promosi meletops punya.. Hehe.. Sesuai sangatlah dengan bulan Ramadhan..

Promosi Jun 2016

Promosi Jun 2016

 

Jika ingin tahu lebih lanjut tentang 3 supplement hebat ni, boleh click link berikut:

Vitalea for Children – Retail Price: RM 111

Meal Shakes – Retail Price: RM 113.75

Lecithin – Retail Price: RM 52.50

Supplement ini sesuai diamalkan sepanjang bulan Ramadhan ini. Yang dewasa, boleh amalkan Meal Shakes dan Lecithin. Yang kanak-kanak, boleh amalkan Meal Shakes dan Vitalea for Children. Supplement ini membantu anda lebih bertenaga, ceria, tidak rasa lapar, cergas sepanjang hari. In shaa Allah. Ibu hamil, menyusu pun amat digalakkan untuk mengamalkan supplement ini.

Jika ingin ketahui lebih lanjut, boleh pm ummi segera.

signature 3

10 Punca Penyusuan Susu Ibu Boleh Gagal

Menjadi keinginan seorang ibu yang baru melahirkan anak, terutama anak pertama, ingin menyusukan bayinya 100% tanpa campur dengan susu formula (FM). Mungkin ramai tidak tahu, pemberian FM pada peringkat awal kelahiran bayi boleh memberi risiko kepada bayi. Sebenarnya, setiap ibu telahpun ditentukan rezeki susu untuk anaknya. Definisi banyak atau kurang, bergantung kepada pemikiran ibu itu sendiri. Secara jujur, berapa pun jumlah susu yang kita hasilkan, adalah sebenarnya mencukupi untuk keperluan anak. Oleh itu, ibu-ibu tak perlu risau dan cemas, hingga mengambil keputusan untuk memberikan FM kepada bayi. Benar, menyusukan bayi adalah tidak semudah disangka. Perlukan azam dan semangat yang kuat untuk jayakannya.

Kita lihat apakah antara 10 sebab atau punca yang boleh menyebabkan proses penyusuan susu ibu itu gagal sama sekali.

Punca Penyusuan Susu Ibu Gagal

  1. Pemikiran bahawa “Susu Tiada”
    • Sesetengah ibu berpendapat, lahir aje bayi, susu melimpah ruah keluarnya. Bila realitinya tak sebanyak disangka, maka lahirlah pemikiran “susu aku tiada”. Ini sama sekali salah. Di awal kelahiran bayi, sememangnya susu tak begitu banyak. Malah yang keluar, cuma beberapa titisan cecair kuning. Tahukah ibu bahawa itu adalah kolostrum yang amat penting untuk perkembangan bayi. Dan perut bayi di awal kelahiran pun amatlah kecil, sebesar buah ceri je. Sebab tu, Allah hasilkan susu badan yang cukup untuk keperluan bayi. Jadi, ibu tolong jangan runsing jika bayi kerap menangis dan beranggapan susu tak cukup. Ada sebab lain di sebalik tangisan si kecil tu.
  2. Mula memberikan anak air masak
    • Tahu tak kandungan air dalam susu ibu adalah sebanyak 80%. Bayi di bawah usia 6 bulan tidak memerlukan air tambahan atau makanan lain selain daripada susu ibu sendiri. Banyak risiko boleh terjadi sekiranya bayi diberikan air masak sebelum bayi mencecah usia 6 bulan. Antaranya ialah meningkatkan risiko kekurangan zat makanan kepada bayi. Susu ibu adalah sumber makanan utama pada bayi baru lahir hingga ke usia 6 bulan. Pemberian air masak ini boleh tingkatkan risiko kegagalan penyusuan kerana kurang rangsangan hisapan oleh bayi.
  3. Orang di sekeliling tidak memahami
    • Ahli keluarga terutamanya, mungkin kurang pendedahan terhadap kebaikan dan info tentang penyusuan susu bayi. Bila dilihatnya bayi kerap menangis, bayi macam selalu lapar, maka tanggapan mereka susu kita tidak cukup. Lantas memberikan nasihat untuk memberi FM. Ibu perlu kuat dan yakin dengan pilihan anda. Nasihatkan mereka yang menyuruh anda untuk campur FM, berikan penjelasan pada mereka supaya mereka faham. In Shaa Allah, anda boleh atasi pandangan dan nasihat negatif seperti ini.
  4. Salah diberi maklumat
    • Ada orang beranggapan, kerap menyusu boleh mengurangkan penghasilan susu. Ini adalah salah sama sekali. Penyusuan yang kerap boleh merangsangkan lagi penghasilan susu ibu. Oleh itu, ibu harus kuat dan teruskan usaha untuk menyusukan bayi anda sekerap yang mungkin.
  5. Kerap cuci puting payudara
    • Puting payudara tidak perlu dicuci sekerap mungkin. Ini kerana terdapat sebum yang mengeluarkan anti bakteria yang melindungi bayi dari sebarang kekotoran. Oleh itu, ibu tidak perlu risau untuk menyusukan anda walaupun di luar kerana khuatir macam mana nak cuci.
  6. Tunggu bengkak baru usaha nak pam
    • Fenomena ini adalah salah. Jika anda tunggu bengkak, baru nak pam, ia sebenarnya boleh mengganggu penghasilan susu baru. Biar kerap pam, terutama apabila bayi tidak menyusu atau sejurus selepas bayi menyusu. Kerap mengosongkan payudara sebenarnya membantu penghasilan susu baru dan bukannya menghentikan.
  7. Kuantiti susu tak seperti dijangka bila pam
    • Kuantiti susu setiap kali pam tak semestinya sama. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit. Bergantung kepada tahap kesihatan kita, emosi kita di waktu itu. Oleh itu, jangan sesekali membuat perbandingan jumlah kuantiti susu dihasilkan setiap kali anda pam. Tak salah meletakkan target, tapi jangan bila tak capai target, anda risau dan stress.
  8. Kerap membuat perbandingan
    • Ini terjadi terutamanya pada ibu bekerja. Jangan sesekali anda membuat perbandingan dengan ibu lain yang turut sama mengepam di pejabat. Ingat, lain ibu, lain rezekinya. Penghasilan susu ibu adalah selari dengan keperluan bayi itu sendiri. Bila anda kerap membuat perbandingan, emosi anda akan mula terganggu.
  9. Stok susu berkurangan
    • Macam roda, proses penyusuan susu ibu juga ada ups and downs. Ada masanya, stok susu mungkin berkurangan. Jangan risau, jangan runsing. Kuatkan semangat, kerapkan doa, cari alternatif untuk bantu meningkatkan semula penghasilan susu anda. Mungkin badan anda rasa letih, emosi terganggu. Maka, cuba fikirkan apa yang mungkin menyebabkan penghasilan susu drop dan cuba atasi secepat mungkin. Jangan lupa berdoa pada Tuhan, agar diberikan kekuatan dan rezeki susu yang mencukupi.
  10. Emosi ibu terganggu
    • Stress, risau boleh mengganggu penghasilan susu ibu. Oleh itu, anda perlu mengawal emosi anda. Cuba cari jalan untuk keluar daripada stress. Pada Muslimah, perbanyakkan bacaan Al-Quran atau zikir. Pada non-Muslim, mungkin boleh mendengar lagu-lagu romantic untuk menstabilkan semula emosi anda. Salah satu cara lagi, tatap gambar anak agar anda lebih bersemangat untuk menyusukan bayi anda.

Semoga perkongsian kali ini membantu ibu agar mengatasi 10 masalah ini. Anda boleh lakukan. Semangat dan ilmu itu penting. Oleh itu, jangan berhenti untuk mempelajari ilmu penyusuan susu ibu, walaupun ini mungkin bukan anak pertama anda.

Jika inginkan supplement Shaklee yang boleh membantu memberikan nutrisi, memberikan tenaga, membantu mengurangkan stress, dan sekaligus membantu menggalakkan penghasilan susu, boleh hubungi Ummi untuk maklumat lanjut.