• 5 Cara Untuk Tahu Waktu Subur (Wanita)

    Salah satu usaha untuk hamil adalah dengan mengetahui bilakah waktu subur. Sesetengah wanita tak perlu tahu pun bila waktu subur, mudah untuk hamil. Alhamdulillah, rezeki buat mereka. Tapi sesetengah wanita yang mungkin lambat memperoleh zuriat, perlu tahu bilakah waktu subur. Wanita hanya subur selama 24 jam (1 hari). Dan peratusan untuk hamil sangat tinggi pada waktu subur, berbanding dengan waktu-waktu lain. Ini kerana masa subur ni lah, ovum isteri telah matang dan bersedia untuk disenyawakan. Pertama perlu tahu samada kitaran haid anda normal atau sebaliknya. Normal period cycle adalah 28 hari. Ada juga yang 29, 30.. Asalkan setiap period cycle tu tempoh nya sama, maka ia dikira normal. Tapi kalau…

  • 5 Perkara Perlu Elakkan Bila Demam

    Bila demam ni, ada juga pantang larangnya. Bukan apa, nak lagi cepat kebah demam tu, elakkan lah daripada buat benda-benda ni. Sebab bila kita demam dan kita biarkan panas badan tu berlarutan (tak keluar), ia boleh membahayakan diri kita. Terutama kalau baby yang demam. Lagi kita nak jaga, nak cepat-cepat panas badan tu keluar. So, tips ni bukan hanya untuk kita amalkan pada anak-anak, tapi kita yang dewasa ni pun boleh juga amalkan. Berselubung Bila demam, kadang-kadang kita akan menggigil sebab sejuk. Jadi, secara automatiknya, kita akan berselubung. Padahal sebenarnya, suhu badan sangat panas. Itu bermaksud, panas dari dalam. Jadi kita pun selubung dengan selimut lah, comforter lah, which prevent…

  • 5 Rawatan Natural Untuk Kebahkan Demam Bayi

    Bila bayi demam, ibu bapa mesti risau yang teramat risau. Suhu badan panas, meragam. Nak kerja pun tak boleh fokus. Walaupun bayi aktif, tapi masih risau bila badan rasa panas dia tu. Especially kat bahagian kepala. Bahaya kan kalau panas kat kepala. Sebab tu, bila bayi start je demam, kita pun mulalah cari pelbagai cara untuk rawat anak, dan sebaiknya tanpa pengambilan ubat. Al-kisahnya, anak ummi yang berusia 9 bulan tu demam kelmarin. Asalnya daripada ummi sendiri. Ummi demam, batuk, selsema. Baby pun sama sekali berjangkit. Tapi suhu badan dia masa check kat klinik 38.7°C. Panas kan? Suhu normal bayi adalah 36 – 37 °C. Dan memang kepala dia, tangan…

  • Apa Itu Paraben? Bahaya ke?

    Paraben.. Orang selalu sebut tentang paraben.. Selalunya terdapat dalam kosmetik, barangan kecantikan. Tujuannya untuk mengekalkan tahap kualiti kosmetik tu, dan untuk mengelakkan daripada pelbagai microorganisma. Dalam erti kata lain, untuk mengelakkan daripada cepat rosak. Paraben ni adalah satu terms chemical yang merupakan bahan pengawet yang membantu mengekalkan bahan tersebut daripada tercemar oleh micro-organisma. Kebiasaannya, beberapa jenis paraben akan dicampur dan dimasukkan ke dalam sesuatu produk. Antara produk kosmetik yang terdapat paraben ni ialah makeup, toner, moisturizer, barangan penjagaan rambut. Kalau tengok kt ingredients (bahan-bahan) tu, nanti ada la methylparaben, propylparaben, butylparaben, atau benzylparaben.. Haa.. kan dah keluar bahasa kimia.. Hehe. Bahaya atau tak paraben ni, masih belum dapat ditentukan. Sumber…

  • Tips Didik Anak Untuk Rajin Solat

    Salah satu impian dan doa ibu ayah adalah memiliki anak yang soleh/solehah, yang rajin menunaikan solat (terutama solat 5 waktu), rajin mengaji Al-Quran. Didikan ibu ayah itu penting sejak dari anak kecil lagi. Bak kata orang, anak yang baru dilahirkan ibarat kain putih kosong yang tiada corak, kita sebagai ibu bapa (atau penjaga) yang bertanggungjawab untuk mencorakkan anak-anak kita sendiri. Susah ke untuk mendidik anak untuk rajin solat? In shaa Allah, ia akan mudah jika dididik sejak dari kecil. Jom ikut tips ni. Dengari azan pada anak Laungan azan perlulah dihormati. Didik anak untuk senyap dan dengar azan dengan tenang sejak dari anak kecil lagi (seusia bayi dilahirkan). Bila azan…