5 Cara Untuk Tahu Waktu Subur (Wanita)

Salah satu usaha untuk hamil adalah dengan mengetahui bilakah waktu subur. Sesetengah wanita tak perlu tahu pun bila waktu subur, mudah untuk hamil. Alhamdulillah, rezeki buat mereka. Tapi sesetengah wanita yang mungkin lambat memperoleh zuriat, perlu tahu bilakah waktu subur. Wanita hanya subur selama 24 jam (1 hari). Dan peratusan untuk hamil sangat tinggi pada waktu subur, berbanding dengan waktu-waktu lain. Ini kerana masa subur ni lah, ovum isteri telah matang dan bersedia untuk disenyawakan.

5 Cara Tahu Waktu Subur

  1. Pertama perlu tahu samada kitaran haid anda normal atau sebaliknya. Normal period cycle adalah 28 hari. Ada juga yang 29, 30.. Asalkan setiap period cycle tu tempoh nya sama, maka ia dikira normal. Tapi kalau bulan ni 28, bulan depan 31, bulan berikutnya 27, itu dikira tidak normal dan amat sukar untuk ketahui bila waktu subur. Jadi, amat penting untuk anda merekodkan bila waktu anda mula period dan habis period. Rekodkan dalam smartphone ke, rekod kat calendar peribadi ke. Asalkan consistent rekod setiap kali datang period. Sekurang-kurangnya untuk 3-5 cycle.
  2. Perubahan suhu badan juga boleh menjangkakan bilakah waktu subur. Kebiasaannya, bila dah 2-3 hari tamat tempoh ovulasi (subur), suhu badan akan meningkat 0.4 – 1.0 °C dalam bacaan BBT anda. BBT ni ialah “Basal Body Temperature”. Setiap pagi, sebelum anda duduk atas katil, ambil suhu badan anda. Seeloknya guna Basal thermometer, dimana ia lebih sensitif terhadap perubahan suhu badan setiap minit. Setiap hari, pada waktu yang sama, sebelum anda duduk di atas katil (atau terus bangun ke toilet), ambil dulu suhu badan anda dan catatkan pada BBT chart (contoh seperti di bawah). Bulan pertama mungkin tak berapa membantu sebab BBT hanya nampak bila dah subur, tapi jika anda consistent amalkan untuk 3-4 bulan, anda akan nampak pattern dan boleh menjangkakan waktu subur anda.
  3. Pantau cervical mucus (CM) anda. CM ni adalah lendiran yang keluar di bahagian vagina. Pantau tahap kelekitan, warna, kuantiti setiap kali period cycle anda. Bermula daripada 3-4 hari selepas tamat tempoh period anda, anda boleh mula merasakan ia sedikit kering. Semakin dekat dengan tempoh ovulasi, CM anda akan semakin melekit, jernih (macam telur putih tu). Catatkan kondisi CM anda setiap bulan, dan anda boleh jangkakan bilakah waktu subur anda.
  4. Macam ujian pregnancy, ada pregnancy kit. Sama juga dengan ujian ovulasi, ada juga ovulation kit. Anda boleh dapatkan di mana-mana farmasi. Ada yang jual banyak, ada yang jual satu-satu. Kalau dapat yang banyak lagi jimat, sebab ujian ovulasi ni kena buat setiap hari pada waktu yang sama bermula daripada hari ke-10 period cycle, sehinggalah anda “jumpa” positif ujian ovulasi. Sebaiknya, lakukan ujian ovulasi bermula jam 12 – 6 petang. Setiap hari, pada waktu sama. Kalau jam 2 tengahari, setiap hari anda buat ujian ovulasi pada jam 2 tengahari. Bila positif, anda digalakkan untuk bersama suami anda pada malam tersebut atau malam keesokannya.
  5. Zaman canggih ni, ada banyak aplikasi yang memantau kesemua 4 perkara di atas di dalam smartphone kita. Anda boleh search dan install aplikasi tersebut dan catatkan BBT anda, CM anda, perubahan pada diri anda ke dalam aplikasi tersebut. Aplikasi itu akan bantu anda untuk menjangkakan bilakan waktu anda subur. Seperti cara yang lain, consistent untuk catatkan perubahan anda selama 2-3 bulan untuk dapatkan waktu subur yang tepat.

 

Semoga berjaya, semua. Ingat, jangan sesekali putus asa. Sentiasa berdoa pada Allah, Dia akan membantu kita. Yakin akan ketentuan Allah. Dia sebaik-baik perancang. In shaa Allah… amiin..

Jika ingin ikhtiar dengan supplement Shaklee, anda boleh hubungi ummi. In shaa Allah, ummi akan bantu.

5 Perkara Perlu Elakkan Bila Demam

Bila demam ni, ada juga pantang larangnya. Bukan apa, nak lagi cepat kebah demam tu, elakkan lah daripada buat benda-benda ni. Sebab bila kita demam dan kita biarkan panas badan tu berlarutan (tak keluar), ia boleh membahayakan diri kita. Terutama kalau baby yang demam. Lagi kita nak jaga, nak cepat-cepat panas badan tu keluar. So, tips ni bukan hanya untuk kita amalkan pada anak-anak, tapi kita yang dewasa ni pun boleh juga amalkan.

5 Perkara Jangan Buat Bila Demam

  1. Berselubung
    • Bila demam, kadang-kadang kita akan menggigil sebab sejuk. Jadi, secara automatiknya, kita akan berselubung. Padahal sebenarnya, suhu badan sangat panas. Itu bermaksud, panas dari dalam. Jadi kita pun selubung dengan selimut lah, comforter lah, which prevent haba dari dalam badan untuk keluar. Yang mana, kita tak nak benda tu jadi. Oleh itu, jangan berselubung bila demam. Elakkan berselubung. Biar haba dalam badan kita keluar dengan cepat.
  2. Tak Mandi
    • Orang tua-tua, bila demam tak bagi kita mandi. Terutama budak-budak kecil. “Kesian, dia demam.. Air sejuk”. Sebenarnya, air sejuk tu la yang bantu menurunkan suhu badan kita. Jadi, jangan sampai tak mandi. Kena mandi. Mulakan dengan basahkan kaki dulu, pastu jirus air sampai ke kepala. Tak perlu nak lama mandi tu. 5-10 minit dah cukup, asalkan mandi.
  3. Sekali je Mandi
    • Ada juga yang sekali je mandi, iaitu pagi. Lepas tu tak nak mandi dah sebab sejuk. Tak boleh gitu, kena kerap mandi. Setiap sejam atau sejam setengah tu, mandi. Basahkan badan dengan air sejuk. Lagi kerap mandi, lagi bagus. Bila rasa badan panas, berbahang tu cepat-cepat la mandi. Bagi suhu badan turun.
  4. Pakai Baju Tebal-tebal (Sweater)
    • Salah satu “hobi” bila demam, mesti pakai sweater. Elakkan berkelubung macam tu. Pakai baju nipis-nipis yang membolehkan haba keluar. Kalau kanak-kanak, pakaikan singlet ke, tak pakai baju pun takpe. Biar haba panas dalam badan senang nak keluar.
  5. Jarang Minum Air
    • Bila dah sakit, demam malasnya lah nak bangun kan. Sebab tu air pun jarang sangat minum. Ni pun salah. Kuatkan sikit diri tu, bangun, pergi dapur, minum air masak banyak-banyak. Tujuan dia supaya kita kerap buang air kecil, jadi panas badan keluar melalui urine. Kalau baby, ibu kena kerap susukan baby supaya dia kerap membuang juga. Lagi satu, sebab nak elakkan dehydrate (kurang air dalam badan).

 

Feel free to share ya. Untuk manfaat kita bersama juga. Ummi terfikir nak kongsi tips ni sebab ummi dengan anak baru je lepas baik demam. Alhamdulillah, selepas amalkan tips ni, dan juga tips untuk bantu kebahkan panas badan bayi tu, kami berdua cepat kebah demam. Alhamdulillah. Jadi, sharing is caring kan? Ummi pun share la dengan anda.

5 Rawatan Natural Untuk Kebahkan Demam Bayi

Bila bayi demam, ibu bapa mesti risau yang teramat risau. Suhu badan panas, meragam. Nak kerja pun tak boleh fokus. Walaupun bayi aktif, tapi masih risau bila badan rasa panas dia tu. Especially kat bahagian kepala. Bahaya kan kalau panas kat kepala. Sebab tu, bila bayi start je demam, kita pun mulalah cari pelbagai cara untuk rawat anak, dan sebaiknya tanpa pengambilan ubat.

Al-kisahnya, anak ummi yang berusia 9 bulan tu demam kelmarin. Asalnya daripada ummi sendiri. Ummi demam, batuk, selsema. Baby pun sama sekali berjangkit. Tapi suhu badan dia masa check kat klinik 38.7°C. Panas kan? Suhu normal bayi adalah 36 – 37 °C. Dan memang kepala dia, tangan dia, even mulut dia rasa panas. Bila menyusu tu, boleh rasa bahang dalam mulut dia. Risaunya hanya Allah sahaja yang tahu. Ummi masih lagi ke klinik sebab nak check kalau ada apa-apa yang abnormal. Lepas kita dah check dan doktor kata demam biasa, baru lah boleh usaha dengan teknik natural remedies untuk kebahkan demam anak. Untuk kes anak ummi ni, doktor kata kalau demam tak kebah dalam masa 2 hari, kena refer doktor semula untuk ambil darah. Bimbang dijangkiti denggi atau viral fever (Nauzubillah). So, ummi pun usaha beberapa rawatan natural ni untuk bantu kebahkan demam anak.

Tips Rawat Bayi Demam

  1. Kerap mandikan bayi
    • Orang tua-tua, bila bayi demam, mereka tak bagi bayi mandi. Kesian katanya sebab badan panas. Tapi ini sebenarnya salah sama sekali. Bila bayi demam, digalakkan untuk kerapkan mandi. Tak perlu nak sabun-sabun, cukup sekadar basahkan badan bayi. Bagi bayi rendam jap dalam bath tub dia tu, main air. Tapi start daripada kaki dulu tau. Perlahan-lahan, jirus air ke atas sampai ke kepala. Mandi dalam 5 minit cam tu pun dah cukup. Setiap 4-5 jam tu, kalau rasa badan dia panas lagi, mandikan dia. Tujuannya untuk turunkan suhu badan anak.
  2. Tuam kepala bayi dengan tuala basah
    • Bila kepala anak panas, cara paling senang adalah basahkan (tuam) kepala dia dengan tuala basah. Macam ummi, apa ummi buat ialah ummi bungkus kepala dia dengan tuala. Sebaiknya, janganlah air paip semata-mata. Letak perahan air lemon atau pun asam jawa. Dua benda ni bantu untuk turunkan suhu badan. Even kita yang dewasa ni pun, boleh sama sekali buat macam tu. Bila tuala dah rasa kering, basahkan lagi dengan rendaman air lemon atau asam jawa tu, pastu bungkus lagi kat kepala anak.
  3. Pakaikan sarung kaki lemon atau bawang putih
    • Salah satu tips natural remedies untuk bantu kebahkan panas badan anak ialah dengan memakai sarung kaki (stokin/socks) yang dimasukkan bawang putih atau hirisan lemon dalam tu. Tujuan dia sebenarnya nak letak bawang putih atau hirisan lemon kat tapak kaki bayi. Jadi, nak senang, sarungkan sekali dalam socks dia, dan pastikan kedudukan bawang putih atau hirisan lemon tadi betul-betul kat tapak kaki anak. In shaa Allah, dua bahan ni akan serap panas anak dan turunkan suhu badan dia.
  4. Kerap susukan bayi
    • Ibu perlu susukan bayi sekerap mungkin. Biar bayi selalu kencing. Panas badan bayi akan keluar melalui urine. Makin kerap bayi kencing, makin cepat surut suhu badan bayi. Dan kebiasaannya pun, bila anak demam, memang akan melekat dengan ibu. Macam anak ummi ni, boleh kata 10-15 minit sekali, datang kat ummi dia nak susu. Layankan aje sebab memang bagus untuk bayi.
  5. Penjagaan kesihatan ibu
    • Bila dah susukan bayi tu, pastikan si ibu pun amalkan pemakanan sihat, jaga kesihatan ibu sendiri. Amalkan pemakanan yang boleh meningkatkan tahap imunisasi ibu. Bila sistem imun ibu kuat, sekaligus anak pun dapat khasiat yang sama melalui susu ibu. Banyakkan makan makanan yang tinggi vitamin C. Nak senang, boleh ambil Sustained Release Vita-C Shaklee. Setiap 5 jam, makan 2 biji. In shaa Allah, cepat kebah demam anak sebab sistem imun dia dah build up dari susu ibu.

 

Alhamdulillah, lepas ummi amalkan 5 petua ni, suhu badan anak ummi semakin berkurangan. Badan pun dah tak rasa sepanas semalam. Mudah-mudahan akan bertambah sihat lagi lepas ni. Ameen.. Yang penting, pantau suhu badan anak. Dan kalau anak tak aktif, tak mahu menyusu, cepat-cepat ke klinik semula untuk check. Kalau anak aktif, nak main, menyusu pun ok, selera makan ok… in shaa Allah, tak ada masalah. Tapi continue pantau suhu badan anak ya.

Apa Itu Paraben? Bahaya ke?

Paraben.. Orang selalu sebut tentang paraben.. Selalunya terdapat dalam kosmetik, barangan kecantikan. Tujuannya untuk mengekalkan tahap kualiti kosmetik tu, dan untuk mengelakkan daripada pelbagai microorganisma. Dalam erti kata lain, untuk mengelakkan daripada cepat rosak.

Bahaya Paraben

Paraben ni adalah satu terms chemical yang merupakan bahan pengawet yang membantu mengekalkan bahan tersebut daripada tercemar oleh micro-organisma. Kebiasaannya, beberapa jenis paraben akan dicampur dan dimasukkan ke dalam sesuatu produk.

Antara produk kosmetik yang terdapat paraben ni ialah makeup, toner, moisturizer, barangan penjagaan rambut. Kalau tengok kt ingredients (bahan-bahan) tu, nanti ada la methylparaben, propylparaben, butylparaben, atau benzylparaben.. Haa.. kan dah keluar bahasa kimia.. Hehe.

Bahaya atau tak paraben ni, masih belum dapat ditentukan. Sumber dari website FDA, penyelidikan terakhir pada tahun 2004, menunjukkan adanya paraben dalam kanser payudara. Ini kerana adanya paraben yang bersifat seakan-akan estrogen (tetapi lemah), dan ini mempengaruhi estrogen pada kanser payudara. Namun begitu, kajian ini masih belum dapat disimpulkan bahawa paraben itu penyebab kanser.

Jadi, sehingga ke hari ini, menurut FDA, paraben tu masih selamat digunakan asalkan peratusan paraben dalam bahan kosmetik itu tidak tinggi. FDA masih lagi meneruskan pemerhatian dan menyelidik kesan paraben pada badan manusia.

sumber: FDA website

Food and Drugs Association

Tips Didik Anak Untuk Rajin Solat

Salah satu impian dan doa ibu ayah adalah memiliki anak yang soleh/solehah, yang rajin menunaikan solat (terutama solat 5 waktu), rajin mengaji Al-Quran. Didikan ibu ayah itu penting sejak dari anak kecil lagi. Bak kata orang, anak yang baru dilahirkan ibarat kain putih kosong yang tiada corak, kita sebagai ibu bapa (atau penjaga) yang bertanggungjawab untuk mencorakkan anak-anak kita sendiri. Susah ke untuk mendidik anak untuk rajin solat? In shaa Allah, ia akan mudah jika dididik sejak dari kecil. Jom ikut tips ni.

Tips Didik Anak Rajin Solat

  1. Dengari azan pada anak
    • Laungan azan perlulah dihormati. Didik anak untuk senyap dan dengar azan dengan tenang sejak dari anak kecil lagi (seusia bayi dilahirkan). Bila azan berkumandang, berhenti bercakap dan beri tumpuan kepada azan (samada dari masjid atau tv).
  2. Didik anak berdoa selepas azan berkumandang
    • Kebanyakan stesen tv mempunyai doa selepas azan. Didik anak untuk sama-sama berdoa selepas azan berkumandang. Anak kecil amat mudah untuk mengingati sesuatu perkara. Jadi, rajin-rajinlah membaca doa selepas azan.
  3. Didik anak mengambil wudhu’
    • Wudhu’ kan merupakan perkara pertama dalam melakukan solat. Oleh itu, didik anak untuk mengambil wudhu’. Kalau anak ikut kita ambil wudhu’, biarkan sahaja. Mereka akan mengamati dan melihat gerak geri kita semasa mengambil wudhu’. In shaa Allah, mereka akan ingat setiap steps.
  4. Dengarkan anak bacaan dalam solat
    • Bacaan dalam solat sebenarnya ada doa tersendiri, maksud tersendiri. Bila anda tengah solat tu, anak ada berdekatan anda, apa kata anda membaca bacaan dalam solat tu kuat sedikit agar boleh didengari anak. Di luar waktu solat pun boleh juga bacakan untuk anak. In shaa Allah, anak anda akan mudah menghafal bacaan dalam solat.
  5. Ajak anak solat secara berjemaah
    • Solat berjemaah bukan hanya pahalanya 7 kali ganda dari solat berseorangan. Malah ia juga merupakan salah satu petua untuk mengeratkan lagi perhubungan kekeluargaan. Jadi, ajaklah isteri dan anak-anak anda untuk solat berjemaah dengan anda. Ia akan menjadi satu kebiasaan kepada anak-anak untuk mengerjakan solat secara berjemaah terutama anak lelaki.
  6. Didik anak berwirid / berzikir
    • Wirid/zikir lah selalu terutama selepas solat. Bila anak kita mendengar kita berwirid/berzikir/bertasbih/bertahmid, otak mereka akan cuba mengingati bacaan-bacaan tersebut. Lama kelamaan, mereka juga akan bersama anda berwirid atau berzikir.
  7. Berikan pujian kepada anak
    • Bila anak berkelakuan baik, ikut kita solat, rajin mengaji dan berdoa, berikanlah pujian kepada mereka. Anak-anak suka dipuji. Bila dipuji, ia bagaikan memberi suntikan semangat pada anak, sekaligus “memberitahu” anak bahawa ini adalah amalan yang baik.
  8. Tegur kesilapan yang dilakukan anak ketika solat
    • Pujian diberi bila anak melakukan solat yang betul. Tetapi jika ada kesilapan dalam solat anak, adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai ibu bapa untuk menegur mereka. Selesai solat, tegur mereka secara lembut, berhemah. Selitkan pujian dalam teguran. In shaa Allah, anak anda akan menerima dengan baik dan memperbaiki kesilapan mereka.
  9. Berdoa untuk anak
    • Senjata ibu bapa adalah dengan berdoa untuk anak. Setiap kali selepas solat, sebut nama penuh anak dan mohon kepada Allah agar anak menjadi anak yang soleh/solehah, bijak, pandai, rajin belajar, rajin menolong orang, taat kepada ibu bapa.
  10. Amalkan surah Ibrahim, ayat 40
    • Setiap kali selepas solat dan sebelum tidur, amalkan membaca surah Ibrahim, ayat 40. Mohon kepada Allah agar menjadikan diri kita dan anak-anak kita sebagai hamba yang tidak pernah lupa mengerjakan solat.
    • surah ibrahim

Semoga perkongsian kami ini sedikit sebanyak memberikan idea dan membantu anda dalam mendidik anak-anak mendirikan solat dan rajin solat. In shaa Allah, peringatan ini bukan hanya untuk anda, tapi juga untuk ummi dan suami. In shaa Allah.

signature 3