7 Tips Untuk Amalkan Pemakanan Sihat Pada Anak

Pemakanan yang sihat ni penting untuk pembesaran anak-anak. Bila anak-anak makan makanan berkhasiat, mengikut diet yang betul, in shaa Allah, mereka akan lebih sihat, ceria, bijak, kuat. Jadi, penting untuk kita sebagai ibu bapa untuk memastikan anak-anak makan dengan cara yang betul. Tapi runsing macam mana nak ajar anak makan benda yang sihat?

7 Tips Makan Sihat

  • Mengenalkan tentang piramid makanan

Ibu bapa tahu tak piramid makanan tu apa? Sebelum ajar anak-anak, ibu bapa perlulah tahu dulu kan. Bermula dengan paling atas sekali seperti lemak minyak, gula, garam. Bila kt atas, size dia paling kecil dan bermakna pengambilan makanan pada atas piramid ni adalah sangat sedikit. Diikuti dengan susu atau produk tenusu (1-2 hidangan), seiring dengan ikan, ayam, itik, daging (2-3 hidangan). Lepas tu buah-buahan dan sayur-sayuran (3-5 hidangan) dan terakhir sekali ialah nasi, mi, roti, bijirin (8-12 hidangan) sehari. Ibu bapa perlulah ajar dan kenalkan anak dengan piramid makanan ini. Terangkan pada mereka fungsi setiap kumpulan makanan tersebut. Bila mereka faham, mereka pasti boleh ikut dan tidak memilih makanan.

  • No “jajan”

Makanan ringan (atau orang kita panggil “jajan”) ni memang menjadi kegemaran kanak-kanak. Kita yang dewasa ni pun kadang-kadang memang leka makan “jajan”. Tapi sebenarnya “jajan” ni adalah sangat tidak sihat dan tidak berkhasiat. Ibu bapa biasanya akan peka dan tidak memperkenalkan “jajan” pada anak-anak. Tetapi orang lain (orang terdekat seperti nenek atuk, pengasuh, sepupu) yang beri anak makan “jajan” tanpa kita sedari. Perhatikan pemakanan anak dan beritahu mereka yang “jajan” tidak elok untuk mereka. Pujuk mereka dengan baik. In shaa Allah, mereka akan faham. Jangan marah pula tau.

  • Ajar anak banyakkan minum air masak

70% dalam badan kita ni adalah air. Kita amat memerlukan air seharian, baik yang kanak-kanak mahupun dewasa. Biasanya kanak-kanak tidak suka air masak (air kosong). Ajar anak-anak untuk minum air masak dengan banyak sejak dari kecil. Mereka sememangnya seorang yang sangat aktif dan mudah dehidrasi. Sebab itu pengambilan air mencukupi adalah amat digalakkan.

  • Biasakan kudapan berkhasiat

Puree, natural food. Ini adalah salah satu cara ibu-ibu menyediakan makanan berkhasiat untuk anak-anak. Pelbagaikan cara penyediaan makanan supaya mereka tertarik untuk makan. Be creative untuk “ajak” anak-anak makan benda yang berkhasiat. Buat kek buah ke, ubi keledek ke, ais krim buah-buahan ke. Ini boleh menggantikan “jajan” yang semakin banyak di pasaran.

  • Galakkan anak wajib ambil sarapan pagi

Sarapan pagi adalah sangat penting. Ia membantu memberikan tenaga untuk keperluan seharian. Biasakan anak-anak untuk makan sarapan pagi walau hanya dengan minum susu dan makan roti.

  • Say “No” pada air manis

Jangan ajar anak minum minuman yang manis terutama air berkarbonat, air kotak, dan sebagainya yang tinggi kandungan gula. Walaupun pada kotak tulis “kurang manis”, “no sugar”, tapi lihat betul-betul kandungan minuman tersebut. Jadi, seeloknya jangan ajar anak kita minum minuman manis, tapi galakkan pengambilan air masak.

  • Galak anak untuk kekal aktif

Jangan biarkan anak-anak terperuk kat rumah, menonton television, bermain game. Tapi galakkan mereka bermain di luar, melakukan aktiviti lasak. Ini kerana akan menggalakkan anak mengeluarkan peluh, dan mereka akan lebih bertenaga dan sihat. Takde la masalah obesiti pada anak. In shaa Allah.

 

Anda juga boleh memberikan mereka supplement Shaklee yang selamat untuk mereka. Rasa pun sedap dan ianya dihasilkan dengan bahan-bahan semulajadi yang selamat untuk mereka. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi kami ya.

5 Mitos Tentang Keguguran Yang Anda Perlu Tahu

Pengalaman keguguran sememangnya bukan senang nak hadapi. Bila zuriat yang kita nanti-nantikan tiba-tiba hilang begitu sahaja, pastinya perasaan sedih tu tak dapat dibendung. So, memang setiap mom-to-be akan berasa risau akan keguguran. Terutama di awal kehamilan. Selagi anak dalam rahim kita belum dilahirkan, selagi tu rasa risau tu tetap ada. Kebanyakan keguguran berlaku di trimester pertama. Namun, setiap bakal ibu perlu menjaga diri, kesihatan diri agar kandungan anda sentiasa sihat dan selamat dilahirkan kelak. In shaa Allah.

5 mitos keguguran

MITOS 1: Jika anda pernah gugur sekali, kebarangkalian untuk gugur lagi sangat tinggi

Totally, TAK semestinya. Pengalaman ummi sendiri. Ya, ummi pernah keguguran masa di awal pernikahan. Walaupun lama juga menunggu untuk kehamilan kedua, tapi Alhamdulillah, kehamilan kedua sihat dan selamat dilahirkan. Amalkan pemakanan sihat, jaga diri, in shaa Allah, anda tiada masalah pada kehamilan kedua. Namun begitu, bila kehamilan kedua juga keguguran, peratus kebarangkalian di kehamilan seterusnya meningkat kepada 20%. Lepas 3 kali keguguran, meningkat 30%. Dan begitulah seterusnya. Tapi bila dah terlalu kerap hamil dan gugur, ada eloknya anda segera berjumpa pakar untuk check-up. Mana tahu ada masalah lain yang boleh menyebabkan kehamilan tidak bertahan beberapa kali. Lebih cepat anda menjalani rawatan, adalah lebih baik untuk anda.

MITOS 2: Light spotting atau rasa cramp boleh menyebabkan berlakunya keguguran

Sekali lagi, ia hanyalah mitos. Tidak semestinya jika anda mengalami light spotting (atau discharge, atau keluar cecair kecoklatan) atau rasa cramp, bermakna akan berlakunya keguguran. 40% daripada kebanyakan kehamilan di awal trimester akan mengalami masalah ini. Mild cramping juga adalah sesuatu yang normal kerana pada waktu ini uterus anda sedang mengembang untuk memberi ruang pada fetus. Tapi… Jangan diamkan aje. Kalau berlaku spotting atau cramp ni, beritahu pada nurse atau doktor semasa check-up supaya mereka boleh melakukan pemeriksaan lanjut. Dan… kalau rasa cramp tu pada satu side sahaja dekat pelvis, ini kena segera berjumpa dengan doktor sebab ada kemungkinan anda mengalami ectopic pregnancy dimana telur yang telah disenyawakan tidak berada di dalam rahim, tetapi di tube fallopio. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh membahayakan nyawa ibu. Jadi, sentiasa peka dengan perubahan diri anda ya, ibu.

MITOS 3: Selsema/demam/batuk di awal kehamilan boleh menyebabkan keguguran

Juga adalah MITOS. Selsema atau demam atau batuk di awal kehamilan tidak mengganggu kehamilan. Tapi kalau suhu badan masa demam tu dah cecah sehingga 38.5°C ke atas, itu perlu hati-hati dan segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Sebab kalau terlalu tinggi, ia boleh “membunuh” fetus di awal 8 minggu kehamilan. Masa awal kehamilan ni pun, jagalah pemakanan. Jangan makan makanan yang mengandungi Listeria iaitu sejenis bakteria yang boleh mencemarkan makanan seperti daging sejuk, hotdogs, susu tidak ber-pasteur, keju lembut sebab ini juga boleh mengakibatkan keguguran. Bakteria listeria ni bila merebak, boleh jadi demam. Hati-hati dalam memilih makanan. Makan makanan berkhasiat, semulajadi, dimasak sempurna.

MITOS 4: Pernah menggugurkan kandungan punca keguguran

Menggugurkan kandungan secara sengaja sememangnya bertentangan dengan agama Islam. Namun, ummi faham kalau ada yang telah bertaubat, dah bernikah secara sah, dan ingin mendapatkan zuriat secara sah. Tapi ada mitos mengatakan kalau pernah gugurkan kandungan secara sengaja, potensi untuk keguguran semulajadi ada. Menurut kajian, ia adalah tidak benar. Melainkan kalau jarak masa antara prosedur menggugurkan kandungan dan kehamilan adalah kurang daripada 3 bulan. Kalau kes macam ni, risiko keguguran tu tinggi sikit berbanding kalau tempoh masa tu lebih lama. Dan kalau terlalu kerap menggugurkan kandungan juga, berkemungkinan boleh merosakkan serviks (menurut kajian juga). Jadi, elakkanlah abortion.

MITOS 5: Keguguran boleh berlaku jika bersenam di awal kehamilan

Nak senam tu, berpada-padalah. Pilih senaman yang mild, yang tak berat. Tapi kalau senaman angkat berat, main bola, kena lari-lari bukan main lagi, pastu bersukan yang ada potensi nak jatuh,… memanglah ada risiko keguguran. Pilih senaman yang selamat macam jogging atas track (pada kelajuan medium). Rujuk buku-buku yang dijual di pasaran. Ada senaman yang boleh diamalkan oleh ibu hamil. Ada kajian di Columbia mengatakan ibu hamil yang mengamalkan senaman ringan sepanjang kehamilan boleh menurunkan kebarangkalian untuk gugur sebanyak 40%. Ini kerana boleh mengurangkan risiko kenaikan berat badan melampau, dan membantu ibu untuk lebih fit dan bersedia untuk masa melahirkan nanti.

Jika kita menjaga diri kita, kesihatan kita terutama di awal kehamilan, in shaa Allah, kandungan anda selamat dan membesar dengan jayanya hingga ke masa dilahirkan. in shaa Allah. Amalkan pemakanan seimbang, makan makanan yang semulajadi, makan supplement semulajadi macam Shaklee, jaga tingkah laku, jaga tutur kata, amalkan bacaan Al-Quran, solat wajib dan sunat.. in shaa Allah, kandungan anda akan selamat. Banyakkan berdoa pada Allah, semoga Allah sentiasa melindungi anda dan bayi dalam kandungan.

Ummi doakan agar ibu-ibu terutama yang baru pertama kali ingin menjadi ibu agar jangan risau, jangan stress, jangan fikir yang negatif. Go with the flow, bak kata orang putih. Anda akan biasa dengan perubahan diri anda sepanjang kehamilan ni. In Shaa Allah.

Have a great pregnancy journey, mom-to-be!

Antara Perubahan Dialami Oleh Seorang Lelaki Bergelar Ayah

Seorang lelaki kebanyakannya ingin digelar sebagai seorang ayah kepada zuriatnya sendiri. Bila isteri hamil, percayalah, suami yang terlebih excited. Hehe. Alhamdulillah. Tahniah kerana anda telah / bakal bergelar ayah. Pelbagai gelaran bapa kita ada. Ayah / abah / papa / abi / daddy / dad (nak juga omputih). Walau apa pun gelaran ayah yang ada pada mereka, mereka tetap seorang ayah. Dan…. akan ada banyak perubahan yang dialami oleh mereka ni. Ada yang mitos, sebab masih ada cara penyelesaian. Bersediakah anda untuk merubah kepada alam seorang ayah?

Perubahan Dialami Oleh Seorang Lelaki Bergelar Ayah

1. Tiada lagi “me” time

Well, bila dah ada anak ni, perasaan untuk ada masa “berseorangan” tu mungkin dah hilang. Tapi sebenarnya anda perlu ada sesuatu masa untuk anda sendiri. Ini akan membuat seorang ayah itu lebih fokus. Mcm husband ummi, dia memang seorang yang aktif. Suka join aktiviti lasak. Jadi, bila dia ada plan untuk ke sana time weekend, ummi tak keberatan. Nanti kalau kita halang, takut makin stress pula dia. Hehe. So, let’s give him space for his own. Lepas tu, in shaa Allah, dia akan lebih fokus bila bersama dengan isteri dan anak-anak.

2. Lebih rasa bertanggungjawab

Menjadi lumrah, seorang lelaki bila nak bergelar ayah ni, rasa risau dia teramatlah besar. Risau mampu ke dia menjadi ayah. Risau boleh ke dia jadi ayah yang baik untuk anak. Risau boleh ke dia didik anak dengan baik. Semua lelaki akan merasakan benda yang sama. Tapi, buat apa nak risau. Go with the flow. Allah kurniakan kita seorang anak, sebab Dia tahu kita mampu untuk laksanakan. Tak ada “kelas” untuk ajar anda macam mana nak jadi ayah. Ia akan terjadi sendiri. So, don’t worry ya. All is well.

3. Rasa ada limitation untuk jaga anak sebab anda seorang lelaki

Hehe. Memang la, lelaki tak macam perempuan. Boleh menyusu badan, ada direct contact pada anak (skin-to-skin). Lelaki boleh ke? Boleh… walaupun suami tak boleh nak menyusu, tetapi suami boleh nak bantu isteri masa isteri tengah menyusu. Beri keselesaan pada dia. Letak bantal kat belakang ke, tengok kedudukan baby ok ke. Masa isteri menyusu, usap-usap la kepala anak. Baca doa kat ubun-ubun anak. Haaa.. kan dah dapat create bonding tu. Pastu cuba try tidur sebelah anak. In Shaa Allah, bila anak terjaga malam, ayah pun boleh terjaga juga macam ibunya.

4. Lebih perbelanjaan

Dalam Islam, anak adalah rezeki. Jadi, kenapa nak susah hati dan nak bimbang. Betul, bila dah ada anak, semua tentang perbelanjaan anak kita risau. Fund untuk dia belajar, nak beli baju, nak beli barangan baby (pampers la, mainan la), nak siapkan belanja just in case anak tak sihat. Semua nak kena fikir. Tapi…. jika anda rewind balik masa parents anda dulu, mereka pun tak sesenang mana, tapi Alhamdulillah, berjaya membesarkan anak-anak. In shaa Allah, Allah berikan rezeki melimpah ruah pada kita untuk kita besarkan anak-anak. Teruskan berdoa and keep calm.

5. Perlu habiskan masa lapang dengan isteri dan anak(-anak)

Bila kita nak ada “me” time tu, mesti rasa serba salah tinggalkan anak isteri kat rumah. Kadang-kadang tinggalkan kejap je pun, tapi still rasa macam “alahaiiii.. kesian baby tinggal”. Tapi, anda perlukan masa anda untuk kehidupan sosial anda masa bujang dulu. Cuma…. kena la kurangkan sikit masa tu. Hehe. “Me” time bukan hanya pada anda, tapi isteri pun kadang-kadang perlukan “me” time mereka. So, give her some space too.

6. Dikelilingi oleh rakan-rakan senasib (fatherhood team)

Kalau kita tengok kat luar negara tu, selalu dapat lihat ayah-ayah ber”jogging” di luar sambil kendong baby, atau pun bawa baby dalam stroller. Betul tak? Jarang kita lihat kat sini, ayah ada aktiviti luar bersama ayah lain. Tapi secara tak langsung ada juga yang ada group dalam whatsapp/telegram/wechat/or any other social media. Dalam group tu kebanyakannya ayah-ayah. So, boleh la kot nak luah perasaan ke apa kan. Jangan pula sembang hal lain ye. Bila ada masa tu, keluarlah dengan yang bujang untuk lakukan aktiviti kegemaran anda.

7. Nampak lebih “cool”

Bila dah ada anak, setiap pergerakan akan kelihatan seperti seorang ayah. Cara pemakaian, pertuturan, kehidupan,…. nampak seperti seorang ayah. Kalau dulu selalu main badminton dengan kawan-kawan, bila anak dah besar, ajar anak main badminton dan main pula dengan anak. Phone pun dah banyak gambar anak compare dengan masa bujang atau belum ada anak. But, chill. sebab salah satu anugerah terindah dalam hidup anda ialah memiliki zuriat. Alhamdulillah.

 

So, daddies sekalian. No worries. Kenapa nak risau nak jadi ayah? Go with the flow. Anda akan nampak bahagianya menjadi seorang ayah. Sampai ke tempat kerja pun nanti teringat telatah anak. Rindukan anak. Ada satu perasaan dalam diri ni yang buat kita tenang aje walaupun stress time kerja. Hehe. You can do it, ayah. In shaa Allah, anda semua akan menjadi seorang ayah yang baik.

 

UNDER MAINTENANCE

Kepada semua pembaca setia supplement4all.blogspot.com, kami telah bertukar kepada www.celotehummi.com.

Tapi tunggu ya, kami sedang menyiapkan blog kami untuk tatapan anda.

 

under maintenance

Pengedar Shaklee Kawasan Taman Seremban Jaya

Mesti ramai duduk kat Taman Seremban Jaya, Senawang, kan? Mana tak nya, kawasan taman perumahan ni sangat luas. Ada lebih dari 5 fasa. Sampai lah ke Bandar Seremban Selatan. Pastu dekat pula dengan Station KTM Sg Gadut. Mesti ramai lalu lalang kawasan ni. Nak ke Rembau, SDAR.

Mencari supplement Shaklee? Mencari pengedar shaklee yang boleh COD ke tempat anda di sekitar Taman Seremban Jaya ni? Kamilah orang yang anda cari.

 

Kawasan-kawasan sekitar seperti:
✔ Taman Tuanku Jaafar
✔ Bandar Seremban Selatan
✔ Taman Pinggiran Senawang
✔ Taman Tengku Ampuan Najihah
✔ SDAR
✔ Taman Senangin
✔ KTM Sg Gadut
✔ KTM Senawang
dan lain-lain tempat sekitar Seremban / Senawang, boleh lah hubungi kami untuk mendapatkan supplement Shaklee anda.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban / Senawang
———————————————————

**Disclaimer**