7 Cara Untuk Dapatkan Tulang Yang Sihat Selain Supplement Kalsium

Pengambilan makanan yang seimbang boleh membantu membina tulang yang lebih sihat dan kuat, selain daripada pengambilan kalsium (supplement atau susu) semata-mata. Kalsium amatlah penting dan perlu ada pada tahapnya dalam badan kita. Ini untuk mengelak daripada masalah tulang yang sering kita dengar iaitu osteoporosis. Osteoporosis ni adalah dimana tulang semakin lemah dan rapuh.

CARA DAPATKAN TULANG SIHAT SELAIN KALSIUM
Pengambilan kalsium adalah salah satu alternatif. Tapi bukan hanya daripada supplement, anda juga boleh dapatkan daripada nutrisi lain. Pengambilan kalsium yang anda perlukan setiap hari ialah min 1,000 mg untuk dewasa.
 
1. Pengambilan susu (tenusu)
  • Susu lembu ada 300 mg kalsium dalam satu cawan. Yang fresh tau.
  • Cheese dan yogurt pun ada juga khasiat kalsium
  • Selain susu lembu, inisiatif lain adalah almond, nasi, dan juga soya. Soya sahaja boleh berikan 35-300 mg kalsium setiap hidangan. Tapi tengok jugalah cara penghasilannya.
2. Contoh makanan bukan tenusu
  • Brocolli
  • Almonds
  • Salmon
  • Sayuran hijau seperti bayam
  • Kekacang

3. Makanan yang ditambah khasiat kalsium (selalu ditulis pada label)

  • Jus
  • Soya
  • Cereals

4. Jangan lupa pengambilan vitamin D

  • Vitamin D membantu penyerapan kalsium ke dalam badan
  • Kita memerlukan 400 – 800 IU vitamin D setiap hari
  • Tahu tak, cahaya matahari pun ada vitamin D tau. Berjemur 10-15 minit tu ok la. Tapi tengok juga, kalau terlampau panas atau udara tak segar, jangan ambil risiko berjemur pula ya.

5. Pengambilan protein

  • Protein membantu membentuk tulang yang sihat, dan juga membantu mempercepatkan proses pemulihan tulang yang retak/rapuh (berdasarkan kajian).

6. Nutrisi lain seperti:

  • Potassium
  • Magnesium
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Vitamin A (tapi jangan terlalu banyak sebab tak bagus juga untuk tulang)

7. Apa yang anda perlu kurangkan:

  • Alkohol
  • Caffeine
  • Sodium
Baca label makanan anda setiap kali membeli. Pastikan setiap nutrisi pada kadar yang seimbang dan tidak berlebihan. Semakin tua, semakin kurang ketumpatan tulang kita kalau tak ambil kalsium dan nutrisi lain yang bagus untuk tulang ni. Tambah lak kalau kaum perempuan. Sebab apa, time period kalsium keluar, time pregnant share kalsium dengan baby, time menyusu pun masih share kalsium dengan baby. Jadi, amalkan pemakanan seimbang yang bantu menyihatkan tulang.
Nak senang dan mudah, boleh ambil set supplement untuk tulang dan sendi iaitu Set Joint Healh Shaklee. Terdiri daripada Ostematrix (kalsium), Omega Guard (Omega 3, dll), serta Advanced Joint Health Tablet.
Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi kami.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Risau Berat Badan Naik Selepas Bersalin? Cuba 7 Tips ini

Kebanyakan ibu yang sedang hamil, perkara pertama paling dirisaukan ialah berat badan selepas bersalin/berpantang. Tambah pula kalau berat badan naik mendadak dan mencanak-canak semasa hamil. Lagilah hati tu risau dan gundah gulana kan? Sebelum nak dekat-dekat bersalin tu, macam-macam yang anda google nak cari cara untuk turunkan berat badan, cari produk itu ini. Meh kami nak share dengan anda 7 tips mudah untuk bantu anda turunkan berat badan selepas bersalin/berpantang.
 7 Tips Mudah Kurus Selepas Bersalin
1. Breastfeeding (Menyusukan Bayi)
  • Cara paling mudah untuk bantu anda menurunkan berat badan adalah dengan menyusukan bayi anda. Tahu kenapa?
  • Ini kerana setiap kali kita menyusukan bayi, anda membakar sehingga 500 kalori setiap kali sesi penyusuan. Banyak tu lemak dibakar.
  • Selain dari itu, bayi pun mendapat khasiat dari susu ibu. Bayi tidak mudah untuk demam dan lebih sihat.

2. Sibukkan Diri Urus Keperluan Bayi

  • Untuk ibu bekerjaya, bila time weekend tu, time ni lah untuk kita menguruskan keperluan bayi dari sejak waktu bangun tidur, hinggalah ke malam.
  • Mulakan dengan mandikan bayi, gantikan lampin, dukung bayi, susukan bayi, bermain dengan bayi. Ini merupakan senaman paling mudah untuk anda ketika di rumah.

3. Kerap Turun Naik Tangga

  • Pada mereka yang duduk di ruma dua tingkat, atau di pangsapuri, apartment, condo. Ataupun di pejabat… Gunakan tangga yang ada di sekitar anda sebaiknya.
  • Kerap turun dan naik tangga membantu membakarkan lebih lemak tanpa anda sedar.

4. Bermain dengan Bayi

  • Maksud bermain dengan bayi ni ialah, “ajak” bayi anda untuk bersenam juga. Sambil anda menghabiskan masa dengan mereka dengan bermain, anda pun sebenarnya bersenam juga.
  • Kalau bayi jenis nak sangat berkepit, boleh cuba babywearing sambil bersenam. Bayi senyap, kita pun dapat senam sekali.

5. Menguruskan Rumah

  • Apabila anda mengurus dan melakukan kerja-kerja rumah seperti mop lantai, sapu sampah, vacuum carpet, menguruskan bayi.. sebenarnya di waktu ini anda juga sedang membakar kalori secara tidak sengaja.
  • Bila badan kita berpeluh, itu bermakna kalori sedang dibakar. Tapi kalau berpeluh dan rasa sejuk, something is not right. Segera rujuk pakar (selingan.. hehe).

6. Senam di Bilik Tidur

  • Masa bayi tengah tidur, anda boleh bersenam sambil mata memerhatikan mereka. Sebagai ibu, kena kerap lakukan kerja 2 in 1. Asal ada masa, buatlah 2 kerja sekaligus.
  • Anda boleh cuba tekan tubi ke, lari setempat ke. Tapi jaga-jaga ya. Jangan paksa diri. Rasa-rasa luka bersalin tu.

7. Perbanyakkan Minum Air Suam

  • Air suam sebenarnya banyak membantu untuk menurunkan berat badan, dan juga sekaligus bantu memperbanyakkan susu badan.
  • Pada nisbah 1:3 untuk satu gelas, amalkan 8 gelas air suam setiap hari.

 

Selain daripada tips ni, anda juga boleh cuba amalkan supplement. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi kami. Supplement yang selamat anda amalkan, walaupun anda seorang breastfeeding mom.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban

———————————————————

**Disclaimer**

Promosi ESP Kembali Lagi di Bulan September 2015

Pasti ramai yang ternanti-nanti kan lagi promosi ESP, supplement protein berasaskan soya yang amat digemari oleh ramai golongan (remaja, dewasa, yang tua, yang bujang, yang dah berkahwin, wanita bekerjaya, ibu hamil, ibu menyusu, dan ramai lagilah). Sebab ESP ni ada sangat banyak benefit yang kadang-kadang kita tak sangka akan dapat. Semuanya dengan izin Allah jua. Dan di bulan September 2015 ni, Shaklee berbesar hati menawarkan SATU lagi promosi besar-besaran ESP!

Istimewa untuk semua peminat ESP, bulan September 2015 ni ada dua promosi berkaitan ESP.
➊ Promosi beli 7 tin pada harga 6 tin sahaja
➺ boleh dapat free membership
➺ jimat berganda-ganda
➺ boleh dapat free sebotol vitalea (bernilai RM89)
➺ berpeluang dapat bonus pada pertengahan Oktober nanti

➋ Promosi beli 2 tin dengan extra discount 5%

Ada banyak lagi promosi menanti anda. Antaranya,

✿ Beli set prenatal dengan extra discount 5%
➻ ESP
➻ Vitalea Iron Formula
➻ B Complex
➻ Ostematrix
➻ Sustained Release Vita-C Plus
➻ Omega Guard
➻ Complimentary: Free sebotol Vitalea
Harga: RM582 sahaja

✿ Beli set postnatal dengan extra discount 5%
➻ ESP
➻ Vitalea Iron Formula
➻ Ostematrix
➻ Omega Guard
➻ Alfalfa Complex size S (330 biji)
➻ Sustained Release Vita-C Plus
➻ Complimentary: Free sebotol Vitalea
Harga: RM582 sahaja

Promosi sehingga 30 September 2015 sahaja!

PM kami sekarang. Untuk maklumat lanjut mengenai ESP, click LINK ini.

———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Saya Kerap Rasa Period Pain. Adakah ia Normal?

Perempuan, Wanita sangat sinonim dengan period pain, senggugut, sakit pinggang bila nak dekat-dekat waktu nak period (datang haid) tu. Ada yang sampai tak boleh nak bangun sebab sakit sangat. Ada yang sampai kena MC bila dah kena period pain. Ada yang mild je, dan boleh tahan lagi sakit dia. Ada tu, memang tak ada langsung. Rezeki masing-masing. Hehe. Tetapi, adakah normal untuk kerap rasa period pain? Setiap kali nak period, mesti rasa period pain tu. Normal ke?

Normal ke Period Pain Senggugut

Period pain adalah normal. Menurut kajian, seseorang individu itu akan mengalami ketidakselesaan bila hampir nak sampai waktu period. Ada yang akan merasa sakit sehingga berlanjutan sehari ke dua hari (bergantung pada individu).

Tahu tak, period pain yang sampai menjejaskan anda dari melakukan aktiviti harian ada namanya tau. Ia dipanggil “dysmenorrhea“. Gerun dengar terms dia? Hehe. Jangan risau sebab dalam kebanyakan kes, ia masih boleh diubati. Contoh, amalkan pengambilan supplement secara consistent.
Apa symptom wanita yang mempunyai masalah “dysmenorrhea”?
✔ Cramp atau sakit di bahagian bawah perut atau sakit belakang
✔ Rasa macam “ditarik” di bahagian bawah
✔ Diarrhea
✔ Pening-pening
✔ Muntah-muntah
✔ Sakit kepala
✔ Loya
Period pain boleh disebabkan oleh dua masalah utama iaitu:
⌚ Endometriosis
⌚ Fibroids
Sekiranya anda mengalami period pain (senggugut) melebihi 2 atau 3 hari, segera berjumpa dengan pakar untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Jika anda ada masalah demam, tidak selesa, atau discharge pada bahagian kemaluan yang berlebihan, juga perlu segera rujuk pada pakar.
Salah satu inisiatif anda boleh ambil adalah mengamalkan supplement. Jika masalah anda tak seteruk mana (sampai tak boleh bangun), mild atau gitu-gitu je, bolehlah cuba amalkan supplement.
SUPPLEMENT UNTUK PERIOD PAIN
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**