Siji Halal Shaklee 2015

Masih ada lagi yang tidak tahu bahawa Shaklee ni ada sijil halal. Walaupun bukan dari JAKIM, tapi sijil halal yang diperoleh oleh Shaklee adalah dari badan Islam antarabangsa yang diiktiraf oleh JAKIM. Sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) akan dikemaskini setiap tahun.
Kalau nak tahu macam mana nak check samada ISA ni diiktiraf atau tak, boleh rujuk LINK ini. Atau, anda boleh direct ke link JAKIM iaitu http://www.halal.gov.my/v4/index.php/en/badan-islam. Refer page 22.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Kenapa Ramai Orang Cari Vivix Walaupun Mahal? 12 Sebab.

Ramai orang kata Vivix ni mahal. Memanglah, sebotol RM475. Tapi, masih ramai orang nak kan vivix. Masih ramai orang mencari vivix dan beli berkali-kali. Sebab khasiat vivix ni, buat ramai orang jatuh cinta. Vivix merupakan sejenis supplement cecair yang pekat, terhasil daripada bahan muscadine grape serta beberapa tumbuhan lain. Vivix merupakan supplement anti-oksida, anti-inflamasi, dan anti-kanser.

12 sebab kenapa ramai orang membeli Vivix berkali-kali.

KHASIAT KEBAIKAN VIVIX
Nak tahu apa lagi kelebihan dan juga khasiat di sebalik setiap bahan yang digunakan untuk menghasilkan Vivix Shaklee ni, click LINK ini.

Nak kan harga lebih murah? Boleh. Jom join ahli. Ada dua cara, samada bayar yuran pendaftaran, atau beli 2 vivix untuk dapatkan free membership. Keahlian seumur hidup.

———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

This entry was posted in Vivix.

12 Jenis Check-Up Atau Ujian Kesihatan Yang Anda Perlu Lakukan

Semakin kita meningkat usia, semakin tu la tahap kesihatan kita semakin berkurangan. Tambahan pula kalau kita tak amalkan diet dan kehidupan yang sihat. Makan tak jaga, tak senam, malas nak berjalan. Kalau office tingkat 3, sanggup naik lif walaupun lambat. Kan bagus naik tangga. Baik untuk jantung. Pada mereka yang jarang-jarang sangat bersenam dan tak jaga pemakanan anda, digalakkan untuk membuat 12 jenis check up (pemeriksaan kesihatan) ini secara regular (selalu/kerap).

1. Pemeriksaan Fizikal
  • Seberapa kerap anda perlukan pemeriksaan fizikal (setahun sekali ke, sebulan sekali ke) bergantung kepada beberapa faktor antaranya umur, tahap kesihatan, dan ada sejarah perubatan atau tidak.
  • Selalunya doktor akan memeriksa degupan jantung, pantau berat anda, tekanan darah, suhu badan.
2. Tinggi dan Berat (BMI)
  • Kebiasaan check up, doc akan pantau tinggi dan berat anda untuk mengira BMI anda. Tahu tak BMI tu apa? Body Mass Index.
  • BMI kita perlu dalam tahap normal atau sihat untuk mengelakkan daripada sakit jantung, diabetes type 2, beberapa jenis cancer, dan banyak lagi.
  • BMI yang sihat adalah antara 18.5 – 24.9.

3. Tekanan Darah

  • Pemeriksaan tekanan darah (atau BP, blood pressure) adalah memeriksa tekanan darah anda dalam arteri. BP yang terlalu tinggi boleh mengakibatkan sakit jantung atau stroke.
  • BP yang normal ialah antara 120 over 80. Kalau 140 over 90 ke atas, itu adalah bacaan BP yang tinggi atau hypertension.
  • Disarankan untuk memantau BP anda 2 minggu sekali.

4. Kolesterol

  • Kolesterol merupakan kandungan lemak di dalam salur darah anda. Tinggi kolesterol juga boleh menyebabkan masalah jantung atau stroke. 
  • Saranan perubatan Amerika mencadangkan pemeriksaan sekali dalam tempoh 4-6 tahun. Namun bergantung juga kepada sejarah perubatan anda. Kalau pernah detect tinggi, pemeriksaan lebih kerap perlu dijalankan.

5. Saringan Cancer

  • Tidak salah untuk melakukan saringan ujian cancer, walaupun tiada tanda-tanda awal cancer dalam diri kita. Ini dapat membantu kita untuk mengesan sel cancer lebih awal, dan mendapatkan rawatan susulan lebih awal.
  • Terdapat banyak jenis saringan ujian dan tempoh ujian tersebut perlu dijalankan. Contohnya Fecal Occult Blood Tests (FOBT) perlu dilakukan setahun sekali.

6. Ujian Gula Dalam Darah

  • Ujian ni penting untuk check samada kita ada masalah diabetes atau tak. Disarankan untuk memulakan rutin pemeriksaan ni apabila usia mencecah 45 tahun. Tapi kalau agak-agak anda bukan seorang yang hidup secara sihat, eloklah buat ujian ni seawal usia yang boleh. Kanak-kanak pun boleh ada diabetes jika tidak jaga pemakanan tau. 

7. Pemeriksaan Kulit

  • Selain berjumpa dengan doktor untuk lakukan pemeriksaan kulit ni, kita sendiri boleh lakukan di rumah. Perhatikan perubahan yang terdapat pada kulit kita. Tahi lalat ke (kalau daripada lahir, tu lain cerita. hehe), bintik-bintik ke, ataupun tanda-tanda lain.
  • Kalau ada tanda tu, segera berjumpa dengan pakar dan buat pemeriksaan. Kajian menunjukkan mereka yang melakukan pemeriksaan seperti ini dapat mengesan jika terdapat sel cancer kulit dari awal. Mereka yang dapat kesan sel cancer ini lebih awal, dapat menjalankan rawatan dengan cepat dan ada juga yang sembuh dan bebas sel cancer.

8. Check Payudara

  • Wanita terdedah dengan masalah kanser payudara. Sekarang ni, terdapat banyak risalah dan boleh google, cara untuk menjalankan pemeriksaan payudara sendiri di rumah.
  • Jika terdapat ketulan atau apa-apa yang anda rasakan tidak normal pada payudara anda, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan selanjutnya.

9. Mammogram

  • Sejenis ujian x-ray untuk memeriksa bahagian payudara.
  • Wanita berusia 40 tahun ke atas digalakkan untuk lakukan mammogram setahun sekali.

10. Pap Smear

  • Pap Smear perlu dilakukan untuk check sel kanser di bahagian cervix (bahagian bawah uterus).
  • Doktor akan menggunakan 1 stick kecil, dan dimasukkan ke dalam cervix untuk mengambil contoh sampel untuk lakukan ujian pap smear.
  • Umur 21 – 29, digalakkan lakukan saringan sekali dalam masa 3 tahun. 30 – 64 tahun, digalakkan ambil pap smear test sekali dengan HPV (human papillomavirus) setiap 5 tahun, atau sekali dalam setiap 3 tahun jika hanya ingin lakukan pap smear.

11. Pemeriksaan Kesihatan Lelaki (Fizikal)

  • Termasuklah dengan check up testikel dan penis. Pemeriksaan fizikal dilakukan untuk melihat jika ada yang tidak normal. Doktor juga boleh check jika ada tanda-tanda masalah penyakit kelamin seperti ketuat atau ulser. 

12. Pemeriksaan Gigi

  • Smile! Say Cheese! Cantik tak gigi tu setiap kali senyum? Hehe
  • Disarankan kita buat pemeriksaan gigi secara kerap untuk check masalah kaviti, gusi berdarah, dan masalah lain. 
Jom. Jangan abaikan kesihatan kita. Kalau rasa badan tak sihat, penafasan tak berapa betul, kerap letih, dan pelbagai lagi masalah kesihatan, segeralah berjumpa pakar dan dapatkan nasihat pakar. Jangan duduk diam tak buat apa. Ingat, jika kesan masalah kesihatan lebih awal, in shaa Allah, boleh diubati.
Salah satu inisiatif lain adalah dengan mengamalkan supplement. Dapatkan supplement yang tinggi anti-oksida seperti Vivix, carotomax, vitamin E, dan banyak lagi dari Shaklee. Nak order? Boleh hubungi kami.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

Kurangkan Masalah Gastric Ketika Hamil Dengan Peppermint-Ginger Plus

Masalah gastric ketika hamil adalah perkara yang biasa, terutama apabila ibu mengalami morning sickness yg kuat sehingga menyebabkan si ibu tidak berselera untuk makan. Bila nak makan pun, jadi too selective. Ada yang nak makan, ada yang tak nak. Biasa la, ibu hamil. Suami jangan stress pula ya? Dengarkan luahan isteri anda dan sentiasa bersama isteri, memberi semangat kepada isteri. Bila jadinya masalah gastric, jangan biarkan berlanjutan. Cari jalan supaya gastric berkurangan. Minum air suam, alas perut dengan paksa makan walaupun sedikit, ataupun dengan mengamalkan supplement Shaklee.

Supplement Shaklee ini selamat diamalkan oleh ibu hamil. Selain daripada membantu mengurangkan masalah gastric, boleh juga membantu meningkatkan tenaga semasa hamil. ESP, Ostematrix, dan Peppermint-Ginger Plus adalah 3 supplement yang anda perlu amalkan secara consistent.

Bagaimana 3 supplement ini boleh membantu anda?

Energizing Soy Protein (ESP)
✔ bersifat alkali yang membantu meneutralkan asid gastric
✔ khasiat protein membantu membina sel baru yang telah rosak akibat hakisan oleh asid gastric
✔ membantu memulihkan luka dalaman

Peppermint-Ginger Plus
✔ membantu melegakan ketidakselesaan perut
✔ membantu mengeluarkan angin
✔ membantu mengurangkan morning sickness

Ostematrix
✔ supplement kalsium yang juga bersifat alkali untuk membantu meneutralkan asid gastric

Harga? Hanya RM256 sahaja.
Amalkan secara consistent untuk kesan yang lebih baik. In Shaa Allah.
Supplement ini bukan hanya untuk ibu hamil, malah sesuai untuk semua jenis dan golongan masyarakat (lelaki, ibu menyusu, perempuan yang masih single).

Hubungi kami untuk order. Free consultation akan diberikan jika anda menjadi customer kami.

———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**

11 Makanan Semulajadi Untuk Meningkatkan Susu Badan

Ibu menyusu perlukan pemakanan seimbang dan berkhasiat untuk menggalakkan lagi penghasilan susu. Selain daripada jalan moden iaitu mengamalkan supplement, makanan semulajadi pun boleh menjadi pilihan. Antara rajin dengan tak je nak mencari makanan-makanan semulajadi ni. 
Nak share 11 (sebelas) makanan semulajadi yang boleh membantu ibu menggalakkan lagi penghasilan susu badan.

1. Halba
  • Halba merupakan makanan semulajadi yang kaya dengan protein, zat besi, vitamin C, dan banyak khasiat lain lagi.
  • Namun jika anda ada alahan, ambil halba ni dengan kuantiti sedikit atau “try and error” dulu. Dan jika anda ada masalah rendah hormon thyroid, hypoglycemic, atau mengamalkan ubat pencairan darah, JANGAN ambil halba.
2. Oat
  • Saponins yang terdapat dalam oat bukan hanya mempunyai khasiat antibiotic, anti keradangan, menyokong sistem imun, malah ia juga bantu menghasilkan lebih banyak susu melalui kelenjar pituatari.
  • Amalkan oat semasa breakfast (semangkuk pun boleh), atau ikut kreativiti anda (buat kuih ke, biskut ke).

3. Alfalfa

  • Daun alfalfa kaya dengan vitamin, mineral, asid amino. 
  • Alfalfa ialah estrogen yang membantu menggalakkan fungsi kelenjar pituatari, sekaligus menggalakkan lagi penghasilan susu ibu.

4. Bawang Putih

  • Kajian menunjukkan bahawa bayi menyusu lebih kerap apabila ibu ambil supplement bawang putih (atau makan makanan kaya dengan bawang putih) sebelum menyusu.
  • Bila demand bertambah, stimulation bertambah, maka bertambahlah juga penghasilan susu.

5. Bijan

  • Bijan bukan hanya tinggi kandungan kalsium, malah juga bantu tingkatkan penghasilan susu ibu.
  • Amalkan bijan yang telah pun dihancurkan kerana bijan yang masih disekam mudah dihadam.

6. Dandelion

  • Masyarakat dari negara China dan perubatan asli Amerika mengamalkan dandelion untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin dan juga untuk bantu meningkatkan penghasilan susu.
  • Macam-macam cara masakan boleh dibuat dengan dandelion. Antaranya, boleh tumis daun dan akarnya. Ataupun, minum teh dandelion.
  • Peringatan: Ibu yang ambil ubat diuretik tak boleh ambil dandelion ya.

7. Adas

  • Adas (fennel) mempunyai phytoestrogens yang membantu penghasilan susu badan.
  • Namun, amalkan secara berpada sebab kalau terlebih makan, boleh membantutkan juga penghasilan susu. So, as usual, “try and error” dulu.

8. Kacang

  • Kacang kaya dengan protein, asid lemak. Juga terdapat asid amino yang merupakan neurotransmitter untuk laktasi.
  • Kacang terbaik adalah almond.

9. Teh

  • Teh yang terbaik adalah dihasilkan daripada bahan fresh dan organik.
  • Antara bahan campuran terbaik ialah black tea, fenugreek, alfalfa, marshmallow root, red raspberry leaf, dan banyak lagi.

10. Durian

  • Ramai berpendapat bahawa durian boleh membantu meningkatkan susu kerana bersifat “panas”.
  • Tapi janganlah melampau sangat makan ya. Ingat bayi anda. Nanti bayi pun rasa panas. 

11. Supplement

  • Walaupun supplement bukanlah makanan “semulajadi”, tapi sesetengah supplement dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi yang diperlukan. Antaranya supplement Shaklee yang dijamin dihasilkan secara semulajadi.
  • Nak tau supplement Shaklee apa yang boleh tingkatkan penghasilan susu, click link ni.
Jadi, dah bersedia untuk mencari makanan semulajadi ni? Mulakan dari sekarang. Tapi jangan begitu mengharap bahawa dalam masak sejam atau dua jam, anda telah lihat hasil. Kadang-kadang, ambil juga masa beberapa hari. Yang penting, ingat konsep asas penyusuan iaitu “Demand dan Supply”. Selagi ada keinginan dari bayi, selagi itu ada lah susu. So, susukan bayi anda sekerap mungkin.
Jika anda mencari supplement Shaklee dan ingin beli supplement Shaklee untuk bantu anda, boleh hubungi kami sekarang.
———————————————————
Puan Shima (SID # 885670)
msg/whatsapp: 0196972866
pm fb: http://bit.ly/PM_Kami
Pengedar Shaklee di Seremban
———————————————————

**Disclaimer**