• Panduan Penyusuan Untuk Ibu Bekerjaya

    Panduan Penyusuan untuk Ibu Bekerjaya Sekiranya anda telah disahkan hamil, maka bersiaplah dari segi mental dan fizikal sejak dari awal lagi. Berniat dari awal bahawa anda ingin menyusukan bayi anda secara eksklusif sejak dari bayi anda dilahirkan sehingga bayi anda berumur sekurang-kurangnya 6 bulan (fully breastfeed – no formula milk atau air kosong!). In shaa Allah, niat kita yang ikhlas ini akan dibantu oleh Allah. Sentiasa berfikiran positif, berdoalah.. Semoga Allah akan membantu kita. Ingat! Susu ibu sangat BERKHASIAT! Wanita zaman sekarang lebih cenderung untuk bekerja dan mempunyai kerjaya yang baik. Namun begitu, seringkali ibu-ibu runsing tentang penyusuan susu ibu kepada anak mereka yang dikasihi… Jom kita ikuti tips dari…

  • Kelebihan Menyusukan Bayi

    Ibu-ibu yang berpeluang menyusukan bayi mereka dengan susu badan secara eksklusif mendapat manfaat (kelebihan) yang banyak kepada ibu dan bayi.. Allah juga ada menyebut dalam Surah Al-Baqarah, ayat 233.. yang bermaksud……  “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan…

  • Power Pumping

    For Breast Pump Pasti ada yang dah tahu apa itu “Power Pumping”.. atau pun baru pertama kali mendengar tentang “Power Pumping”? Jom sama-sama kita memahami apakah yang dikatakan sebagai “Power Pumping”.. bagaimana “Power Pumping” dapat membantu menghasilkan lebih banyak susu ibu… bagaimana teknik yang betul untuk membuat “Power Pumping”? “Power Pumping” merupakan suatu teknik mengepam yang dapat membantu ibu untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. “Power Pumping” melibatkan teknik serta setup mengepam yang nampak biasa, tapi dengan cara yang lebih unik, bertujuan untuk men-duplicate bayi yang sedang menyusu (direct breastfeed (bf)) dan secara langsung membantu untuk meningkatkan susu ibu. Bagaimana nak buat “Power Pumping” (kaedahnya)?  Untuk Single Pump / Hand Expression…

  • 7 Kriteria Memilih Soya Protein Berkualiti

    Sebelum ini, apabila saya ingin memilih produk soya protein, banyak persoalan yang bermain di minda saya…”Soya ni bagus ke?”.. “Macam mana nak tau soya ni bagus dan berkualiti?”…”ok ke soya protein ni?”…etc… banyak lagi persoalan yang timbul berkenaan dengan soya protein ini.. tapi bila difikirkan balik, saya juga membesar dengan susu soya… hehehe… okeh… persoalan dan pokok pangkal kepada jawapan soalan itu ialah “PEMILIHAN SOYA PROTEIN YANG BERKUALITI“… sekarang ni pun, kemana-mana sahaja, kita boleh tengok banyak orang jual soya protein… tetapi, adakah kita tahu bahawa soya protein itu betul-betul berkualiti? Di sini saya nak share dengan anda tentang 7 kriteria/panduan/guideline untuk memilih soya protein yang berkualiti tinggi dan terbaik……

  • Pengambilan Iodin Semasa Hamil

    Salam sayang dari Vietnam… Hari ini saya terpanggil untuk berkongsi dengan semua terutama ibu-ibu yang sedang hamil tentang pentingnya pengambilan iodin semasa hamil. Iodin merupakan salah satu nutrisi penting yang perlu diambil oleh ibu semasa hamil bagi mengurangkan risiko mengalami kehamilan yang bermasalah. Pengambilan Susu untuk Pengambilan Iodin Menurut Prof. Eastman, pengambilan Iodin adalah penting bagi mengelakkan bayi dalam kandungan mengalami masalah. Iodin diperlukan untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi dari dalam kandungan sehingga bayi tersebut mencecah usia 2 atau 3 tahun.  Hormon tiroid perlu dihasilkan bagi menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak pada tahap yang normal, serta bagi membantu mengekalkan tahap metabolisme badan. Pengambilan Iodin oleh ibu hamil dan…