Panduan Penyusuan Untuk Ibu Bekerjaya

Panduan Penyusuan untuk Ibu Bekerjaya
Sekiranya anda telah disahkan hamil, maka bersiaplah dari segi mental dan fizikal sejak dari awal lagi. Berniat dari awal bahawa anda ingin menyusukan bayi anda secara eksklusif sejak dari bayi anda dilahirkan sehingga bayi anda berumur sekurang-kurangnya 6 bulan (fully breastfeed – no formula milk atau air kosong!). In shaa Allah, niat kita yang ikhlas ini akan dibantu oleh Allah. Sentiasa berfikiran positif, berdoalah.. Semoga Allah akan membantu kita. Ingat! Susu ibu sangat BERKHASIAT!

Wanita zaman sekarang lebih cenderung untuk bekerja dan mempunyai kerjaya yang baik. Namun begitu, seringkali ibu-ibu runsing tentang penyusuan susu ibu kepada anak mereka yang dikasihi… Jom kita ikuti tips dari Pa&Ma, berkaitan tentang Panduan (Tips) Penyusuan untuk Ibu yang Bekerjaya…

 Sentiasa Timba Ilmu
Apabila anda telah disahkan hamil, adalah digalakkan agar anda memasang niat ingin menyusukan bayi anda sepenuhnya sejurus selepas bayi dilahirkan. Sekarang ini terdapat banyak kelas persediaan susu ibu oleh kaunselor laktasi yang bertauliah bagi membantu ibu-ibu memahami dan mendalami ilmu penyusuan bayi. Setelah bayi selamat dilahirkan, adalah digalakkan agar anda rajin membaca bahan bacaan atau melayari website yang banyak berkongsi tentang penyusuan ibu seperti La Leche League Leader (LLLL) atau Kellymom. Anda juga digalakkan untuk sering bertanya kepada kaunselor laktasi bertauliah sekiranya terdapat sebarang masalah, kemusykilan. Hal ini juga boleh dirujuk kepada rangkaian Malaysian Breastfeeding Peer Counselor.

Pastikan Permulaan yang Betul

Ibu perlulah memahami dan mendalami cara penyusuan yang betul sebelum saat anda melahirkan bayi anda. Seperti di zaman kita belajar juga, “practise makes perfect”. Oleh itu, sejurus selepas bayi dilahirkan, anda perlu kerap menyusukan bayi anda. Ini kerana ia dapat membantu anda mengaplikasikan posisi yang betul, dan dalam masa yang sama dapat memastikan bayi melekap dengan betul sewaktu penyusuan.

Tips penyusuan yang berjaya adalah bergantung kepada kekerapan penyusuan. Maka dengan itu, anda harus menyusukan bayi mengikut keperluannya. Ibu juga digalakkan tidur bersama dengan bayi (co-sleeping) sepanjang tempoh penyusuan agar ibu dapat menyusukan bayi apabila bayi anda memerlukannya. Selain itu, ibu-ibu diingatkan agar tidak menggunakan puting kosong untuk menenangkan bayi kerana bayi akan mengalami kekeliruan puting.

Simpan Stok Susu

Bagi memastikan bayi anda mempunyai susu yang mencukupi sepanjang anda bekerja, anda haruslah memastikan anda menyimpan stok susu yang mencukupi. Sewaktu anda bekerja, anda haruslah mengamalkan amalan pam susu bagi menambahkan stok susu untuk bayi anda, bukan hanya untuk hari esok, malah untuk hari-hari kemudiannya. Adalah digalakkan anda memerah susu menggunakan tangan, iaitu melalui teknik Marmet. Namun sekiranya anda kesuntukan masa, anda boleh menggunakan pam susu yang bersesuaian dengan anda.

Peralatan Penyusuan yang Berkaitan

Lakukan persiapan seawalnya. Anda digalakkan untuk membeli dan menyediakan peralatan penyusuan yang penting. Tidak perlu membeli peralatan yang tidak berkaitan. Anda boleh bertanya dengan rakan-rakan, saudara-mara tentang peralatan yang penting untuk penyusuan.

Berkongsi dan Bincang dengan Majikan

Ambil sedikit masa untuk memberitahu dan berbincang dengan majikan bahawa anda memerlukan sedikit waktu untuk menge-pam. Ini bagi memastikan majikan anda memahami tentang keadaan anda dan memberikan sedikit waktu untuk anda mengambil masa sendiri bagi tujuan menge-pam. Seeloknya, anda boleh menyarankan kepada majikan anda untuk menyediakan satu bilik khas yang menyenangkan anda dan rakan-rakan anda untuk pam susu. Keadaan bilik yang selesa serta hati yang lapang dapat membantu anda menghasilkan susu yang banyak.

Perah atau Pam Susu di Pejabat

Anda digalakkan untuk mengamalkan dan memahirkan diri dengan teknik Marmet. Namun begitu, sekiranya anda kekurangan masa, maka breast pump boleh menjadi pilihan anda. Pilihlah breast pump yang bersesuaian dengan anda dan juga masa anda. Ini bagi memastikan anda dapat memerah dalam masa yang singkat dan tidak menganggu rutin harian bekerja anda. Sekiranya anda bekerja 8 jam sehari, anda digalakkan untuk lakukan pam susu sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali untuk sepanjang tempoh anda bekerja. Sekiranya tempoh anda bekerja lebih lama, maka tingkatkanlah kekerapan anda pam susu.

Kurangkan Tekanan

Tekanan kerja adalah normal untuk setiap individu yang bekerja. Tekanan ini mungkin akan menjejaskan penghasilan susu. Namun begitu, sekiranya anda mengamalkan rutin pam susu, anda mampu mengawal tekanan anda kerana sewaktu anda pam. Ini kerana ada suatu hormon yang dirembeskan yang mampu memberi ketenangan kepada anda. Ditambah pula sekiranya anda menatap gambar bayi anda. Sudah tentu anda akan rasa lebih tenang.

Corak Pemakanan yang Sihat

Corak pemakanan seharian yang sihat merupakan salah satu faktor kejayaan penyusuan. Jangan abaikan waktu makan utama seperti sarapan, makan tengahari, dan makan malam. Biar makan sedikit tetapi kerap. Anda digalakkan makan snek berkhasiat, buah-buahan di antara waktu-waktu makan yang utama.

Ikut Keperluan Bayi

“Supply and Demand”… Selagi ada demand (melalui direct breastfeeding atau pam susu), maka bekalan (supply) juga akan terhasil. Sekiranya penghasilan susu anda berkurangan, jangan risau. Ambil cuti dan luangkan masa sepenuhnya dengan bayi anda, serta menyusukan bayi anda secara eksklusif sepanjang anda bercuti. Sekiranya sukar untuk mendapatkan cuti, maka anda perlu menambah kekerapan pam susu dari biasa semasa anda berada di pejabat. Mahupun jika anda di rumah, amalkan pam susu dengan kerap di samping lebih kerap menyusukan bayi anda. Ini dapat meningkatkan penghasilan susu untuk keperluan bayi anda.

info dari Pa&Ma

Kelebihan Menyusukan Bayi

Ibu-ibu yang berpeluang menyusukan bayi mereka dengan susu badan secara eksklusif mendapat manfaat (kelebihan) yang banyak kepada ibu dan bayi.. Allah juga ada menyebut dalam Surah Al-Baqarah, ayat 233..

yang bermaksud……
 “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.”[quran.com, 2:233]

Antara kelebihan atau fadhilat seorang ibu yang menyusukan bayi (dari segi Islam) ialah:

  1. Untuk setiap titik susu badan ibu yang diberikannya kepada bayi, si ibu akan mendapat satu  pahala.
  2. Malaikat-malaikat di langit akan mengkhabarkan berita bahawa syurga adalah wajib bagi ibu-ibu yang menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 setengah tahun), serta beramal soleh (taat kepada perintah Allah), dan taat kepada suami sepanjang tempoh penyusuan itu.
  3. Ibu (wanita) yang memberi susu badan kepada bayinya yang menangis, akan diberi pahala satu tahun solat dan puasa oleh Allah.
  4. In Shaa Allah, susu ibu akan dapat mengurangkan risiko anak terkena penyakit seperti batuk dan selsema.
  5. Pemberian susu ibu kepada anak dapat membantu perkembangan dan kesihatan fizikal serta jiwa anak-anak.
  6. Allah S.W.T akan memberikan pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah ke atas ibu-ibu yang tidak tidur semalaman kerana menjaga anaknya yang sakit.
Ibu-ibu disarankan untuk menyusukan bayi secara eksklusif sehingga bayi berusia sekurang-kurangnya 6 bulan, tanpa diberikan makanan sampingan lain, tanpa susu formula, dan tanpa air masak.
Faedah pemberian susu ibu kepada bayi:
  1. Susu ibu kaya dengan antibodi serta hormon yang mampu beri perlindungan kepada bayi daripada beberapa masalah seperti:
  2. Mengikut kajian dari Profesor Catharina Svanborg (pensyarah imunologi dari Universiti Lund, Sweeden), susu ibu dapat membantu mengurangkan risiko bayi mendapat kanser.
  3. James W. Anderson (ahli Universiti Kentucky) menyatakan bahawa IQ bayi yang diberi susu ibu sehingga 6 bulan adalah 5 kali tinggi berbanding bayi lain. Namun begitu, bayi yang disusui kurang daripada 8 minggu tidak mendapat manfaat IQ ini.
Faedah pemberian susu ibu kepada ibu:

  1. Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikan rahim ke bentuk asal kerana ibu merembeskan sejenis oksitosin (hormon).
  2. Membantu mengurangkan berat badan sehingga 500 atau lebih kalori sehari.
  3. Mengurangkan risiko terkena kanser payudara, pre-monopause, kanser ovari.
  4. Allah menjadikan susu ibu mengandungi keperluan bayi yang mencukupi (lengkap dengan protein, karbohidrat, lemak, kalsium, etc).
  5. Mengeratkan hubungan antara ibu dan anak kerana semasa ibu menyusukan bayi, sentuhan dan rangsangan yang diberikan oleh ibu dirasai oleh bayi.
Oleh itu, adalah disarankan agar ibu-ibu janganlah menidakkan hak bayi kita. Berniatlah dari awal kehamilan bahawa anda ingin menyusukan bayi anda sekurang-kurangnya sehingga anak kita mencecah usia 6 bulan.. in shaa ALLAH, Allah akan membantu kita dan memudahkan urusan kita. Berusahalah agar kita dapat menyusukan bayi kita secara eksklusif, untuk faedah dan kebaikan ibu dan bayi itu sendiri.
Amalkan Power Pumping, kerana itu dapat membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih banyak.
in shaa ALLAH…
feel free to share | follow | tag Supplement4all

info dari sumber

Power Pumping

For Breast Pump
Pasti ada yang dah tahu apa itu “Power Pumping”.. atau pun baru pertama kali mendengar tentang “Power Pumping”? Jom sama-sama kita memahami apakah yang dikatakan sebagai “Power Pumping”.. bagaimana “Power Pumping” dapat membantu menghasilkan lebih banyak susu ibu… bagaimana teknik yang betul untuk membuat “Power Pumping”?
“Power Pumping” merupakan suatu teknik mengepam yang dapat membantu ibu untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. “Power Pumping” melibatkan teknik serta setup mengepam yang nampak biasa, tapi dengan cara yang lebih unik, bertujuan untuk men-duplicate bayi yang sedang menyusu (direct breastfeed (bf)) dan secara langsung membantu untuk meningkatkan susu ibu.

Bagaimana nak buat “Power Pumping” (kaedahnya)?
 Untuk Single Pump / Hand Expression
  • Pam sebelah kanan 10 minit
  • Diikuti dengan pam sebelah kiri selama 10 minit
  • Tukar semula ke sebelah kanan selama 10 minit lagi 
  • Ulang ke sebelah kiri, dan seterusnya selama 10 minit untuk setiap belah.
  • Ulang berterusan selama sejam

 Untuk Double Pump
  • Pam kedua-dua belah breast anda serentak selama 10 minit
  • Rehat selama 10 minit
  • Sambung lagi dengan kaedah yang sama selama 10 minit
  • Rehat selama 10 minit
  • Ulang secara berterusan selama sejam

“Power Pumping” in Weekends
  • Melakukan “Power Pumping” setiap kali ibu mengepam pada waktu hujung minggu
  • Ibu adalah disarankan untuk membuat “Power Pumping” selama 2 hari sepanjang cuti hujung minggu (weekend)
Adalah digalakkan untuk membuat “Power Pumping” ini sekali sehari, seeloknya waktu malam sehingga ke subuh.. Ini kerana pengeluaran hormon adalah lebih tinggi pada waktu ini..
“Power Pumping” perlu dilakukan sekurang-kurangnya selama 1 minggu bagi mendapatkan hasil yang diingini.. in shaa ALLAH… Walaupun pada awal nya, jumlah hasil pam yang diperoleh sangat sedikit (setitik, dua titik, angin).. namun dengan doa, usaha serta tawakal kepada Allah S.W.T.. in shaa ALLAH, Allah akan membantu kita..
Apakah tip yang terbaik untuk mengepam…?

  1. Bagi yang beragama Islam, adalah digalakkan untuk tidur awal dan bangun seawal pagi untuk melakukan solat-solat sunat seperti solat tahajjud, solat hajat, dan sebagainya.. Sesudah solat, anda boleh meneruskan “Power Pumping”.. Hati dan minda yang tenang dapat membantu menghasilkan susu dengan lebih banyak.. 
  2. Sekiranya anda mengambil supplement untukmilk booster (atau galactagogues), anda digalakkan untuk mengepam dalam jangka masa 45 minit sehingga 1 jam selepas pengambilannya.
  3. Untuk merangsang minda anda terhadap bayi anda, adalah disarankan anda meletakkan sesuatu yang akan mengingatkan (merangsangkan) anda terhadap bayi kesayangan (seperti gambar, blanket, atau bayi itu sendiri).
  4. Lakukan “Tandem Nursing”, di mana bayi anda menyusu di sebelah breast, manakala di sebelah lagi anda lakukan pam.
  5. Selepas bayi telah selesai menyusu, adalah disarankan supaya anda mengepam. Ini kerana terdapat kajian yang menunjukkan bahawa bayi tidak minum 100% susu semasa menyusu. Maka dengan itu, pengepaman dapat membantu mengosongkan breast anda, dan membantu menghasilkan susu baru dan lebih banyak. 
  6. Pam setiap 2 hingga 4 jam sekali.
  7. Sentiasa berfikiran positif, redha, dan bersyukur.. Berapa oz pun yang anda perolehi, anda harus bersyukur dan tersenyum.. Jangan terlalu memaksa diri kerana itu akan menyebabkan anda stress, sekaligus mengganggu penghasilan susu. Teruskan konsisten mengepam, in shaa ALLAH, hasilnya akan bertambah baik hari demi hari…
  8. Rekodkan jumlah oz susu yang diperolehi bagi setiap sesi atau setiap hari agar anda dapat memantau (monitor) perkembangan serta dapat mempertingkatkan jumlah susu yang dihasilkan dengan tips atau strategi yang lain.
Moga perkongsian info ini dapat membantu ibu-ibu di luar sana untuk menghasilkan susu dengan lebih banyak.. ingat ye? Milk booster perlu disertai dengan teknik yang tepat untuk merangsang pengeluaran susu . Adalah perlu difahami bahawa konsep penyusuan yang betul adalah “supply and demand”. bekalan akan terhasil melalui permintaan (demand), yakni melalui bayi yang menyusu serta perahan susu ibu.

Selamat Mencuba!

7 Kriteria Memilih Soya Protein Berkualiti

Sebelum ini, apabila saya ingin memilih produk soya protein, banyak persoalan yang bermain di minda saya…”Soya ni bagus ke?”.. “Macam mana nak tau soya ni bagus dan berkualiti?”…”ok ke soya protein ni?”…etc… banyak lagi persoalan yang timbul berkenaan dengan soya protein ini.. tapi bila difikirkan balik, saya juga membesar dengan susu soya… hehehe… okeh… persoalan dan pokok pangkal kepada jawapan soalan itu ialah “PEMILIHAN SOYA PROTEIN YANG BERKUALITI“… sekarang ni pun, kemana-mana sahaja, kita boleh tengok banyak orang jual soya protein… tetapi, adakah kita tahu bahawa soya protein itu betul-betul berkualiti?

Di sini saya nak share dengan anda tentang 7 kriteria/panduan/guideline untuk memilih soya protein yang berkualiti tinggi dan terbaik… Seharusnya kita sebagai pengguna, kita perlu tahu makanan/minuman/supplement/ atau apa-apa sahaja yang kita beli adalah sesuatu yang berkualiti dan berbaloi..
Ok.. itu hanyalah summary kepada 7 kriteria tersebut… mari saya explain lebih details tentang setiap kriteria itu… 

Kacang soya yang ditanam secara kimia (non-organic) akan menyebabkan nutrisi di dalam makanan berkurangan… menurut kajian, penanaman secara kimia mempunyai hubungkait dengan cancer dan nitrates. Oleh itu, penggunaan pesticides, fungicides, and herbicides adalah perlu dielakkan sepanjang proses pembesaran soya ini…

Menurut kajian oleh Dr. Louis J. Pribyl, seorang scientist di Brazil.. Toksin akan dihasilkan / dibina secara tidak disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan… Maka dengan itu, pastikan soya protein anda tidak dihasilkan secara genetik.. kebanyakan syarikat mengambil soya NON-GMO kerana lebih murah untuk dihasilkan (cost-saving)!

Anda tau tak bahawa badan kita memerlukan 9 asid amino penting bagi penghasilan hormon, jus penghadaman, antibodi, dan enzim. Sekiranya salah satu asid amino itu hilang, maka sistem imun dalam badan kita akan berkurang sebanyak 30%, dan ini mengakibatkan banyak fungsi badan yang penting dihentikan…

Sebagai umat islam, sudah tentu alkohol itu sesuatu bahan yang haram untuk diminum… dan dari segi perubatan pula, alkohol tersebut akan memusnahkan kandungan isoflavones sehingga 88% (banyak tuh)! Isoflavones adalah sangat penting bagi mengurangkan risiko kanser paru-paru, dan banyak lagi…. serta membantu penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang…

Soya yang mentah mengandungi bahan “anti-growth” dan “anti-tyrosine”… untuk memilih soya berkualiti, kita perlu memilih produk yang meng-ekstrak soya melalui proses penyingkiran yang dapat menyingkirkan bahan ini, tetapi masih mengekalkan kandungan asid amino yang tinggi serta isoflavones.

Suhu yang tinggi dapat memberi impak kepada asid amino… menurut kajian, pemanasan protein (atau protein yang dimasak) akan memusnahkan sehingga 50% asid amino.. seseorang yang kekurangan asid amino akan merudumkan proses perkembangan otak dan hormon, serta tisu badan…

Kajian juga menunjukkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan mampu merapuhkan tulang.. Oleh itu, unsur kalsium yang mencukupi harus ditambah dengan penghasilan soya protein bagi meneutralkan kembali serbuk soya itu..

So, anda pun dah tengok dan diharap telah pun memahami apakah 7 kriteria yang perlu diambil kira semasa anda ingin memilih soya protein yang berkualiti dan terbaik… semestinya Energizing Soy Protein (ESP) adalah produk soya protein yang terbaik dan menjadi pilihan ramai… HOT SELLER! tapi keputusan tetap berada di tangan anda… saya dah berikan senarai 7 kriteria diperlukan, maka anda buat survey, dan tentukan pilihan anda… sekiranya terdapat produk lain yang memenuhi kriteria ini, anda boleh lah meneruskan pemilihan anda… 
ESP adalah soya protein yang berkualiti, dan affordable.. 
Hubungi saya jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang produk ESP dari Shaklee, atau pun produk Shaklee yang lain seperti OsteMatrix, Alfalfa, etc… in shaa ALLAH, saya akan reply PM/email/whatsapp anda secepat yang mungkin… 
msg/whatsapp: 0196972866

This entry was posted in ESP.

Pengambilan Iodin Semasa Hamil

Salam sayang dari Vietnam… Hari ini saya terpanggil untuk berkongsi dengan semua terutama ibu-ibu yang sedang hamil tentang pentingnya pengambilan iodin semasa hamil. Iodin merupakan salah satu nutrisi penting yang perlu diambil oleh ibu semasa hamil bagi mengurangkan risiko mengalami kehamilan yang bermasalah.
Pengambilan Susu untuk Pengambilan Iodin
Menurut Prof. Eastman, pengambilan Iodin adalah penting bagi mengelakkan bayi dalam kandungan mengalami masalah. Iodin diperlukan untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi dari dalam kandungan sehingga bayi tersebut mencecah usia 2 atau 3 tahun
Hormon tiroid perlu dihasilkan bagi menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak pada tahap yang normal, serta bagi membantu mengekalkan tahap metabolisme badan. Pengambilan Iodin oleh ibu hamil dan bayi dapat menghasilkan Hormon Tiroid yang diperlukan. 
Pertumbuhan mental dan fizikal bayi boleh terjejas sekiranya paras tiroksin rendah, yakni kekurangan iodin. Iodin tidak disimpan di dalam tubuh badan kita dan perlu diambil setiap hari. Maka dengan itu, pengambilan pemakanan yang mengandungi iodin perlu diamalkan setiap hari seperti makanan laut, susu, produk tenusu. 
Wanita hamil dan wanita yang menyusukan memerlukan lebih iodin berbanding orang biasa. Berdasarkan kajian, kekurangan iodin semasa hamil boleh menyebabkan beberapa masalah kepada bayi seperti:
  • Terencat akal
  • Pembesaran terbantut
  • Pekak
  • Bisu
  • Lemah anggota badan
 Tubuh badan manusia hanya memerlukan kandungan iodin yang sedikit dan boleh didapati daripada pemakanan. Bagi orang biasa, kandungan iodin yang diperlukan ialah 150mcg. Manakala untuk wanita hamil ialah 220mcg, dan wanita yang menyusukan ialah 270mcg setiap hari. 
Kekurangan iodin pada wanita hamil boleh menyebabkan: 
  • Gangguan terhadap perkembangan otak bayi dalam kandungan
  • Keguguran
  • Kematian bayi dalam kandungan 
  • Mati semasa dilahirkan
  • Kelahiran anak yang juga kurang Iodin

Professor Cresswell J. Eastman yang merupakan Perunding Perubatan Endokrinologi dari Universiti Sydney, Australia… Prof. Eastman turut bekerjasama dengan Institut Penyelidikan Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menghasilkan kajian mengenai “Kekurangan Iodin dalam Kanak-kanak” (IDD). 
 

Vitalea
Vitalea mengandungi 75mcg Iodin… dapat membantu memenuhi nutrisi yang diperlukan.. Vitalea bukan sahaja mengandungi iodin, malah ia adalah multi-vitamin yang lengkap dengan zat besi. Pengambilan sebiji sehari dapat membantu ibu hamil sepanjang proses kehamilan…
PM saya untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk Vitalea dari Shaklee, dan juga supplement lain yang diperlukan bagi membantu ibu hamil. 
Msg/Whatsapp: 0196972866
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration**
** These product are not intended to Diagnose, Treat, Cure or Prevent any disease**